Sitruunahyydykekakku – Lemon curd cheesecake

Tämä raikas sitruunahyydykekakku sopii niin kevään juhliin kuin myös pääsiäisen pyhiin. Kakussa on niin hyvin pääsiäiseen sopiva keltainen väri ja raikas sitruunan maku. 

Lemon curdissa eli sitruunatahnassa on saatu hyvin tuo kirpeä sitruunan maku taitettua pehmeäksi. Lemon curdia voi syödä suoraan vaikka purkista – se vaan on niin hyvää! Luulisin, että tästä kakusta pitävät myös ne henkilöt, jotka eivät normaalisti sitruunasta niin pidäkään.


Sitruunahyydykekakku

Lemon curd cheesecake

(noin 20 henkilölle)


Pohja

200 g kaurakeksejä

60 g voita


Täyte

6 dl vispikermaa

500 g maustamatonta tuorejuustoa

(noin) 2 dl tomusokeria

1 rkl vaniljasokeria

1 prk (340g) lemon curdia

7 liivatelehteä

1/2 dl vettä


Kiille

1 sitruunan kuori raastettuna

1/2 sitruunan mehu

2 dl vettä

1 1/2 dl hyytelösokeria

keltaista elintarvikeväriä

(kermavaahtoa)



(ölyä ja tomusokeria vuoan reunalle)


Murskaa keksit muruksi. Sulata voi ja lisää voisula keksimurskan joukkoon. Voitele öljyllä irtoreunavuoan reunus ja levitä öljyn päälle vielä tomusokeria. Laita reunus suoraan tarjoiluastialle ja painele keksimuruseos noin 26 cm vuoan pohjalle. 


Valmista täyte vatkaamalla kerma kevyesti vaahdoksi. Laita liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen. Notkista tuorejuusto ja lisää joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri sekä lemon curd. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita liivatteet kuuman veden joukkoon. Sekoittele seosta ja annan sen samalla hieman jäähtyä. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. Nostele lopuksi joukkoon kermavaahto. Kaada täytemassa keksimurupohjan päälle. Laita kakku kylmään mielellään yön yli tekeytymään tai vähintään neljän tunnin ajaksi. 


Valmista kiille raastamalla hyvin pestyn sitruunan kuori ja puristamalla puolikkaasta sitruunasta mehu. Lisää mehun joukkoon vesi. Kiehauta seos ja lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste sekä hyytelösokeri. Anna seoksen vielä kiehahtaa, mutta älä keitä. Lisää elintarvikeväri. Jäähdytä seosta sekoitellen hetken aikaa. Kaada lusikan kautta hieman jäähtynyt seos kakun päälle ja nosta kylmään. Kun kiille on jäähtynyt, irrota reunus kakun ympäriltä. Pursota halutessasi kermavaahto kakun reunalle. Voit myös koristella kakun esimerkiksi tuoreilla mansikoilla. 

 

Vinkki! Jos kaadat kuuman nesteen kakun päälle, voi kuuma kiille nostattaa täytteestä läikkiä pintaan. Näin ollen tuo kiilleseos kannattaa rauhassa (sekoitellen) jäähdyttää ennen kakun päälle lisäämistä!

Vinkki! Tässä kakussa käytin valmista lemon curdia, mutta lemon curdin voi tehdä myös itse. Tällöin kannattaa maistella, tarvitseeko tuota sokerin määrään täytteeseen lisäillä tai muutenkin sitruunan makua. 

Tässä alemmassa kuvassa näkyy vielä tuo kakun reuna. Kun vuoan reunuksen öljyää ja tomusokeroi, saa reunasta sileän ja kauniin. Lisäksi tässä voit nähdä nuo kiilteeseen tulevat sitruunan kuoriraasteet ja tuon kiilteen muutoinkin. 

 

 

Tämänkin
kakun sitruunamoussen voi käyttää vaikka täytekakun täytteenä. Ja lemon
curdia voi käyttää niin muffinssien täytteenä kuin myös täytekakuissa, kääretortuissa
tai macaron-kuorien täytteenä.

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Rakastan juustokakkuja . Sinulla on niin kauniita ,kaikki kakut, etten raskisi edes leikata palaa.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos 🙂 Nämä juustokakut saa kauniiksi aika yksinkertaisilla jutuilla, joten tällaiset on mahdollista toteuttaa ihan kotosalla!

  2. Päivityksiä says:

    Oih, namiskuukkelis. Tätä ei voine olla testaamatta…

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuo lemon curd vaan on niin herkullista 🙂 Kannattaa kokeilla!

  3. Lindasd says:

    Lähti testiin, huomenna saa vieraat antaa tuomion. 😀 Mutta voi vitsi, toi lemon curd oli mulle ihan uusi tuttavuus. Mies meinas viedä koko purkin, kun sille siitä maistatin!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla! Tule ihmeessä kertomaan mitä teillä kakusta pidettiin! Teiltäkin siis täydet pisteet lemon curdille 🙂

    2. Lindasd says:

      Aika pitkälti tuomioksi tuli "En oo hetkeen syöny näin hyvää juustokakkua!" 🙂 Ja heti ystävät tilasi, että kelläs seuraavaksi on nimpparit niin saadaan tätä lisää! 😀

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Wau! 🙂 Hieno juttu! Minäkin pidin tämän koostumuksesta ja mausta hyvin paljon!

  4. Petra says:

    Kuin tilauksesta tuli tämä ohje! Lupasin juuri leipoa synttäreille sitruunajuustokakkua 🙂
    Yksi kysymys: toiveena oli että voisiko kakkua koristella pääsiäisrakeilla / muilla värikkäillä karkeilla. Onnistuuko juustokakun kanssa?

    Miten muuten tämän voisi koristella? Pursotukset on todella kauiita mutta ne ei ikinä onnistu multa :/

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hieno homma! Tuossa yllä saat lukea myös erään lukijan kommentin reseptistä 🙂 Voit hyvin koristella vaikka pääsiäsirakeilla. Tee vaikka sulatetusta suklaasta kori, jonka täytät rakeilla. Tämä tulli ensimmäisenä mieleen!

  5. Bloggaaja says:

    Tänään syötiin pääsiäisen kunniaksi kyseistä kakkua. Kiitos hyvästä ohjeesta, maistui koko seurueelle erinomaisesti 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tämä resepti on saanut monet blogin lukijat leipomaan – mukava niin! Olen saanut paljon kommentteja tästä reseptistä niin tänne blogiin kuin myös fb:n ja sähköpostin puolelle. On aina mukava kuulla, että resepti on ollut maukas ja toimiva.

  6. Nimetön says:

    Erinomainen kakku, jolla herkuteltiin perhepiirissä pääsiäisenä. Mulle tosin kävi huonosti päällisen kanssa kun hyytelösokeri ei toiminutkaan vaikka lopulta lisäsin 1.5kertaisen määrän. Aion jatkossa toteuttaa liivakoilla, niiden kanssa kun ei koskaan ole ollut ongelmia.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla, että myös teillä maistui tämä kakku! Mikäköhän tuossa hyytelösokerissa nyt sitten oli? Sehän ei siis hyydy ennen kylmään laittoa eli pitää kaataa kakun päälle nesteenä. Teitkö niin? Mitä hyytelösokeria käytit? Mielenkiintoista kuulla, niin ehkä löydämme syyn tuohon ongelmaan.

    2. Petra says:

      Mulla oli sama ongelma.. Laitoin nesteenä kakun päälle ja ensin vaikutti hyvälle, mutta ei vaan hyytynyt kylmässä. Minä käytin Dan Sukkerin Hyytelösokeria. No, kakkua oli ehkä hieman haastava syödä, mutta onneksi oli hyvää 🙂

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Onkohan nyt kyseisessä tuotteessa ollut jokin ongelma? Minulla tuo tosiaan hyyty ihan kuvan mukaisesti ja ainessuhteet olivat juuri noin. Lupaan kokeilla. vielä. Ettehän muuttaneet noita ainessuhteita? Mietin, että voisiko liika happamuus sotkea hyytelösokerin käyttäytymistä. Mitään sellaista ei kyllä noilla reseptin ainessuhteilla pitäisi käydä. Tuosta pitäisi tulla ihan leikattava kiille. Ikävä kuulla, että tuo kiille meni mönkään, mutta onneksi kuitenkin maku oli kohdillaan.Minä selvittelen tätä vähän.

  7. Laura2 says:

    Olen kokeillut joskus omalla reseptillä lemon curd -juustokakkua ja se on kyllä hyvää! Kokeilin innostuksissani samankaltaista versiota myös lime curdilla, ja siitä tuli mielestäni jopa parempaa. 🙂 Täytyy kokeilla tätä sinun reseptiäsi seuraavaksi!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuo limecurdin kokeilu onkin minulta vielä jäänyt. Mandariineista olen joskus itse tehnyt ainakin. Kiitos vinkinstä!

  8. Nimetön says:

    Meillä herkuteltiin myös tällä kakulla pääsiäisenä. Oli niiiin hyvää. Ja etenkin lapset, jotka ovat huonoja kakun syöjiä tykkäsi tosi paljon.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla, että kakku maistui! Pitäisi taas vaikka vapuksi leipoa tätä uudestaan munkkien seuraksi 🙂

  9. Nimetön says:

    Oih, voin jo kuvitella ja maistaa sitruunaista makua!!!! Slurps! Kokeiluun menee taas tämäkin tekeleesi! 😉
    Heräsi kysymys, voiko esim. kermavaahdon ja tai suklaa koristelun laittaa kuinka ajoissa koristeeksi hyydykekakun päälle. Voiko vaikka vrk:tta ennen vai imeytyykö edellä mainitut koristelut kakkuun? Onko kokemusta? Itse kun olen vain muutamaa tunnin ennen tarjoilua koristellut hyydykekakut…

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tämä oli kyllä superhyvää, joten suosittelen kokeilemaan. Nyt kesällähän tuon voisi koristella vaikka tuoreilla kotimaisilla mansikoilla. Sitruuna ja mansikka sopivat hyvin yhteen. Nuo koristelut voisit hyvin laittaa jo ennekkoon, mutta kerma saattaa ottaa makua jääkaapista, joten säilytä hyvin suojattuna. Erilaiset sokerimassakoristeet sekä pikerristä tehdyt koristeet on hyvä laittaa vasta juuri ennen koristelua, mutta suklaa ja kermavaahto säilyy oikein hyvinä!

  10. Nimetön says:

    Pakko oli tulla kommentoimaan näin jälkikäteen. Pääsiäiseksi tein tätä juustokakkua. Tein kahteen pienempään vuokaan, josta toisen kakun pakastin. Sulatin toisen kakun ja ei voi muutakuin kehua kakkua. Oli pakastuksenkin jälkeen aivan superhyvää, niin raikasta ja ihanaa. Kakun rakenne on myös tosi hyvä. Tämä jää meidän vakio reseptiksi. Kiitoksia paljon hienosta reseptistä 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voi kuinka mukava kuulla 🙂

    2. Nimetön says:

      Voikohan pakastaa kiilteen kanssa? Vai tuleeko sulattaa kakku ja tehdä kiille sen jälkeen?

    3. Nimetön says:

      Pahoittelut, alla olikin jo asiasta juttua 🙂

    4. Pullahiiri/Taru says:

      Hei! Hienoa, että asia selvisi 🙂 Mukavia leivontahetkiä!
      Voit katsoa tuosta alta vielä ohjeet liivatteella hyydytettävään kiilteeseen, koska olen saanut muutaman palautteen, jossa hyytelösokeri ei olekaan riittänyt hyydyttämään kiillettä.

  11. Nimetön says:

    On kyllä ihan älyttömän hyvää ja ihanaa kakkua!kaikki tykkää jotka sai maistaa. Mulla kävi myös kakunpäälisen kanssa niin ettei hyytelö hyytynyt. Linkin Dansuggerin sivuilta ettei hyytelösokeri toimi happamassa joten kun tunnissakaan ei ollut hyytymisen merkkejä ni kippasin kakun päältä liemen kattilaan, laitoin puolitoista liivatteet kylmään veteen turpoamaan ja sit kiehautin liemen ja lisäsin liotetut liivatteet sekaan. Seos kakun päälle ja jääkaappiin. Kakusta tuli oikein hyvä ja päällinenkin oli oikein hyvää. Puolitin annoksen koska tein pieneen vuokaan. Kiitos ohjeesta!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitokset palautteestasi! Harmi, ettei tuo kiille ole hyytynyt. Mahtavaa, että sait pelastettua päällisen. Minun pitää kokeilla tuota kiillettä itse uudestaan. Itse ajattelisin, että sitruunan määrä on tuossa kiilteessä sen verran vähäinen, ettei se vaikuttaisi, mutta toki sitruunoitakin on eri kokoisia. Tuon kiilteen voi toteuttaa myös liivatteilla. Tuohon nestemäärään (2 1/2 dl) laittaisin 3 liivatelehteä (2g:n liivatelehtiä).

  12. Nimetön says:

    Hei! Olen kuullut, että juustokakkuja voisi tehdä valmiiksi pakastimeen juhlia odottelemaan(?) Laittaisitko kiilteen ennen vai jälkeen pakastimen? Ja kuinka pitkä aika pitäisi varata kakun sulattamiseen? Ja sulattaisitko kakun jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Vastauksista erittäin kiitollinen juhlien järjestäjä 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Juustokakkuja voi hyvin pakastaa. Varsinkin hyydytetyt juustokakut sopivat eriomaisesti pakastimen kautta käytettäväksi. Koristelun teen aina valmiiksi sulatettuun kakkuun. Sulatus rauhallisesti jääkaapissa. Ottaisin itse reilua vuorokautta kakun sulamaan jääkaappiin. Täältä löydät vielä lisää ohjeita juhlaleivonnaisten säilytykseen ja sulatukseen http://www.pullahiiri.com/2017/05/juhlajarjestajan-abc-vinkit.html

  13. Nimetön says:

    Voi tätä haluaisin tehdä poikani juhliin ensi viikolla. Minulla ei kylläkään ole 26cm vuokaa, 24cm löytyy. En viitsisi tätä varten ostaa uutta. Mitä luulet mahtuisiko kakku siihen 24 senttiseen, vai pitäisikö pienentää annosta? Esim. jos tekisi vaikka 2/3 suhteilla.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei, Jos teet pienempään vuokaan, kakusta tulee vaan korkeampi. Jos kaikki täyte ei mahdu vuokaan, niin voit laittaa sen vaikka pieniin jälkiruokakulhoihin ja syödä ruoan jälkkärinä. Tuon kiilteen kanssa on ollut hieman ongelmia monella tekijällä, joten suosittelen katsomaan tuosta yltä ohjeet liivatteen kanssa tehtyyn kiilteeseen.

  14. Nimetön says:

    Mitä lemon curdia käytit? Itse huomasin että käyttämässäni lemon curdissa oli voita eli se ei silloin voi olla laktoositon? Purkissakaan ei lukenut että se olisi ollut laktoositonta.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Jos haluat kakusta laktoosittoman, niin voit valmistaa lemon curdin itse laktoosittomana. Tuolta ylhäältä löydät linkin reseptiin. En itse ole löytänyt valmista laktoositonta lemon curdia. Meillä on lähipiirissä muutama laktoositon, mutta sietävät hyvin vaikka lemon curdin laktoosin määrän tällaisessa kakussa, koska laktoosin määrä on niin pieni lopullisessa annoksessa, jos kaikki muut raaka-aineet ovat laktoosittomia. Toki, jos täytyy olla täysin laktoositon, niin tee silloin tuo lemon curd ohjeen mukaisesti itse.

  15. Nimetön says:

    Upean näköinen kakku �� Onko minkä korkuinen tämä luomus?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Olisikohan noin viisi senttimetriä + pursotukset päälle.

  16. Arja Sumu says:

    Tää oli hyvää. Löysin ohjeen netistä, kun etsin juustokakkun ohjetta, jonka voisin tehdä.. Kehuja sai.. Kiilteen tein liivaatteella.

    1. Mukava lukea kommenttisi! Kiva, kun jätit sen tänne reseptin yhteyteen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close