Vappuleivontaa: Kiireisen emännän pikamunkit – Rahkamunkit / Quick donuts

Munkkien valmistus on suunnitteilla tällä hetkellä varmasti aika monessa kodissa. Mikä onkaan sen parempi yhdistelmä vapuksi kuin sima ja tuoreet munkit! Hiivalla leipoessa munkkien valmistuksessa kestää tovi – jos toinenkin. Sen vuoksi päätin nyt suunnitella pikamunkkien reseptin, jolla saa leivottua herkulliset vappumunkit todella nopeasti. Nämä rahkamunkit ovat yhtä herkullisia kuin tavallisetkin munkit, vaikka valmistukseen ei aikaa menekään tavallisten munkkien tapaan.  

Näitä voi hyvin tehdä useamminkin, kun ovat niin helppoja ja nopeita valmistaa. Lisäksi taikina on juuri sopivan kokoinen monen perheen tarpeisiin, eikä mene koko päivä munkkien valmistuksessa! Tuplaa taikina, jos haluat enemmän munkkeja.

Tässä on nyt vastaus kaikkien kiireisten ihmisten toiveisiin näin vappuna!





Kiireisen emännän pikamunkit

Rahkamunkit

(noin 10 kpl)

250 g vehnäjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

1/3 tl ruokasoodaa

50 g voita

50 g sokeria

150 g maitorahkaa

2 kananmunaa

1/2 dl maitoa

(noin 1 dl erikoishienoa sokeria munkkien kierittelyyn)

Paistoon

1 litra ruokaöljyä


Sulata voi. Mittaa kaikki ainekset, maitoa luukuunottamatta kulhoon ja vatkaa sekaisin. Lisää maito vähitelen joukkoon ja sekoita hyvin, tasaiseksi massaksi. 

Kuumenna paistoöljy pienessä kattilassa 165-170 asteiseksi. Nosta jäätelökauhalla tai parilla lusikalla munkkitaikinaa kuuman öljyn joukkoon ja paista noin 3 minuuttia per puoli. Nosta valmiit munkit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kierittele sen jälkeen sokerissa. Herkuttele tuoreilla ja ihanan pehmeillä pikamunkeilla.



Huomioi hieman alempi paistolämpötila ja hieman pidempi paistolämpötila kuin tavallisten munkkien kanssa. Ensimmäinen munkki kannattaa halkaista ja katsoa, että se on kypsä. Näin pystyy hyvin arvioimaan munkkien tarkemman paistoajan.


Vinkki!  Voit hyvin maustaa munkkitaikinan esimerkiksi vaniljalla, kardemummalla tai raastetulla sitruunan kuorella. Voit myös täyttää halutessasi pikamunkit esimerkiksi hillolla paiston jälkeen. 



250 g vehnäjauhoja = noin 4 dl 

50 g sokeria = noin 1/2 dl  



Lisää munkinpaisto-ohjeita sekä reseptin perinteisiin hiivalla nostatettaviin munkkeihin löydät vaihekuvineen munkkipäivityksestä!

Niin ja muistakaahan laittaa sima nyt viimeistään tulolle! Siman kanssa alkaa olla jo hoppu, mutta huoneenlämmössä sen pitäisi vielä ainakin vappupäiväksi valmistua! 



Ja muistakaahan vielä tämä reseptikilpailu! Kaikki herkulliset kekseille sopivat täytteet ja dipit voi lähettää kilpailuun mukaan!


Kommentoi

  1. Herkkukatti says:

    Ihanaa, pelastit vappuni! Olin jo luopunut ajatuksesta leipoa perinteisiä munkkeja ajan puutteen vuoksi, mutta tämä resepti sai minut toisiin aatoksiin. 😀 Taidan pyöräyttää tällaiset pikamunkit vapun kunniaksi. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nämä ovat oikeasti nopeita tehdä! Tänään tein pojalle kerhoon viemisiksi (taas kerran) yhden erän ja kokonaisuudessaan valmistus kesti noin 30 minuuttia alusta loppuun. Minun mielestäni supernopeita munkeiksi 🙂 Tänään vieläpä pakkasin massan pursotuspussiin ja pursotin siitä suoraan öljyyn ja keittiösaksilla leikkasin aina sopivia munkkeja. Helppoa ja siistiä. Ei juuri tiskiäkään!

  2. Nimetön says:

    Moikka. Tyhmä kysymys,mutta miten Ton gramman saan muutettua dl mittaan,kun en omista keittiö vaakaa ja en kova leipuri ole että osaisin arvioida. Kiitos.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Yleensä pakettien kyljessä kerrotaan paljonko desilitra on grammoina eli sitä kautta on helppo muuntaa. Itse pidän noista grammamääristä, koska niitä käyttäessä ei tule mittatiskiä 🙂 vehnäjauhoissa 65 g = 1 dl ja sokerissa 88 g = 1 dl. Tuolla tavoin pystyy hyvin muuntelemaan. Maitorahkasta se on 3/4 purkillista, jos on 200 g purkki ja voipaketeissa on tuo mittataulukko itsessään. Toivottavasti näillä ohjeilla saat laskeskeltua nuo oikeat määrät ja munkit tehtyä. Suosittelen kokeilemaan!

  3. Emilia says:

    Mitä luulet onnistusko nämä gluteenittomanakin?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voisi hyvin onnistuakin. En ole kokeillut, mutta koska tässä ei haeta minkäänlaista sitkoa taikinaan, niin en näkisi gluteenittomien jauhojen käyttöä vehnäjauhojen sijaan ongelmalliseksi. Jos kokeilet, niin tule kertomaan kuinka onnistuit!

    2. Emilia says:

      Onnistui hyvin gluteenittomana! 🙂

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla! Nyt voin ohjeistaa sitten muillekin. Vaihdoitko vain vehnäjauhot samassa suhteessa gluteenittomiin jauhoihin? Kiitos vielä, että jätit tänne kommenttia!

  4. Nimetön says:

    Tyhmä kysymys mutta pitääkö ainekset vatkata sekaisin ihan sähkövatkaimella? Vappumunkit on ehkä parasta mitä tiedän mutta hiivataikinan työstö ja kohotukset + paistaminen on niin työlästä että ajattelin jo etten tee tänä vappuna munkkeja ollenkaan mutta tämä ohje vaikuttaa niin helpolta että tätä on kyllä pakko testata!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei! Nämä ovat superhelppoja, joten kannattaa kokeilla. Ei välttämättä ole aivan pyöreitä, mutta käsityö saa näkyä. Maku on kohdallaan kuitenkin. Tosiaan vatkata voit käsivoimin tai vatkaimella, kunhan saat taikinasta tasaisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close