Amerikka-viikko ja hot dogs – itse tehdyillä sämpylöillä

 

Tämä viikko on nyt omistettu erityisesti Amerikkalaisille leivonnaisille. Niitä löytyy täältä blogista kyllä muutoinkin jo todella paljon. Amerikan itsenäisyyspäivän – 4th of july – osuessa tälle viikolle, päätin pitää blogissa Amerikka-viikon. Kaikki tämän viikon päivitykset liittyvät jollain tapaa Amerikkaan. 

Viimeiset neljä vuotta olemme olleet viettämässä Amerikan itsenäisyyspäivää juuri tuolla ”rapakon takana”. Viime kesänä olimme ystäväperheen mökillä Mainessa, toissa vuonna San Diegossa. Sitä ennen olimme Michigan cityssä ja Orlandossa Disney-hahmojen luona kyseisenä päivänä. Tänä vuonna on luvassa kotikesä, joten nyt päivää vietetään Suomen kesässä. Viimeiset viisi reissua olemme tehneet autoillen eli road trip-meinigillä. Reissuissa on tullut nähtyä 21 osavaltiota, mutta paljon on vielä näkemättä. Monia ihania paikkoja on nähty ja myös monen monta paikkaa on vielä haaveissa nähdä.


Nyt ensimmäisenä tämän viikon reseptinä on hot dog-sämpyläreseptini. Tästä tulee niin mieleeni pari viimeistä kesälomareissua. Hodareita on tullut amerikan reisuilla syötyä useastikin, mutta mieleenpainuvimmat olemme syöneet San Diegon 4th of july-paraatia katsellessamme ja toiset ystävä perheen luona ystäväni leipomilla sämpylöillä. Kuvia katsellessa nousi nämä muistot mieleen, joten niinpä päätin itsekin leipoa meille iltapalaksi mökkiviikonloppuna hodarisämpylät. Maistuivat kyllä todella hyvin 🙂 Nämähän valmistuvat periaatteessa samalla tavoin kuin hampurilaissämpylätkin.




Hot dog-sämpylät



 (9 kpl)




3 dl vettä (tai maitoa)


 
25 g hiivaa


2 rkl sokeria


1 kananmuna


1 tl suolaa


noin 8 dl vehnäjauhoja


50 g voita 



(öljyä, vettä)




Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murusta joukkoon hiiva ja lisää sokeri. Sekoita hyvin
sekaisin. Lisää kananmuna, suola ja sen verran vehnäjauhoja, että
massa muuttuu taikinamaiseksi. Pilko huoneenlämpöinen, pehmeä voi
joukkoon ja alusta taikinaa koneella tai käsin noin 5-10 minuuttia, kunnes taikina
irtoaa hyvin kulhon reunoista. Lisäile tarvittaessa vehnäjauhoja. Öljyä iso kulho ja nosta taikina
kulhoon. Öljyä vielä taikina pallo ja laita tuorekelmu kulhon päälle tiukasti. Jätä taikina nousemaan parin tunnin ajaksi huoneenlämpöön tai kevyesti lämmitettyyn uuniin.







Pyörittele
noussut taikina ensin 9 saman kokoiseksi palloksi ja vedä vastakkaisiin suuntiin, jotta saat sämpylöistä pitkulaisia. Nosta uunipellille. Öljyä sämpylät kevyesti ja levitä päälle tuorekelmu. Anna sämpylöiden nousta 60-90 minuutin ajan. Ota
kelmu pois sämpylöiden päältä ja sumuta sumutinpullolla vettä
sämpylöiden päälle. Nosta sämpylät 200
asteiseen uuniin. Paista sämpylöitä noin 15-20 minuutin ajan. Voit
välillä pyöräyttää pellin ympäri, jotta paistotulos olisi mahdollisimman
tasainen. 

Leikkaa lämpimiin sämpylöihin viilto, mutta älä leikkaa kokonaan läpi. Laita väliin mielellään höyryssä lämmitetty nakki sekä halutut mausteet. Voit hyvin käyttää hot dog-sämpylöiden täytteeksi esimerkiksi kurkkusalaattia, paahdettua sipulia, ketsuppia, sinappia tai vaikka majoneesia – oman maun mukaan. 

Tarjoile lämpiminä!


Vinkki! Halutessasi sämpylöistä munattomia, voit jättää kananmunan pois taikinasta. Jos käytät nesteenä vettä ja voin tilalla maidotonta margariinia, saat sämpylöistä myös maidottomia.



Kommentoi

  1. Unknown says:

    Jee, Amerikka-viikko!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Juuri niin 🙂 Olen itsekin ihan innoissani! Jää varmaan muutama resepti vielä seuraavillekin viikoille. Voi siis olla, että viikko hieman pitkittyy…

  2. Terhi says:

    Jenkkifanina seuraan kyllä viikkosi reseptejä mielenkiinnolla 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Pljon kivoja herkkuja on luvassa – ainakin minun makuuni olevia 🙂 Toivottavasti maistuu myös teille lukijoille.

  3. Marianne S. says:

    Miten ihmeessä olet saanutkin hodarisämpylöistä noin tasapaksuja ja kauniita! Itse epäilen, että kokeillessani venyttää palloja saan aikaiseksi jotain käsipainoa muistuttavaa… 😀 o–o

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voihan noita hieman vielä käsin sitten muotoilla. Eipä sillämuodolla niin väliä oikeastaa ole. Itse tekemä on aina itse tehty 🙂 Kokeile vaan ja ylläty!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close