Happy 4th of july – Ihana marja-valkosuklaakakku



Happy 4th of July!

Hauskaa heinäkuun neljättä!



Tänään Amerikassa vietetään Itsenäispyyspäivää (tai kansallispäivää) eli 4th of july-päivää. Yleensä päivään kuuluu paraati, picnic, ystävien ja sukulaisten kanssa ajan viettäminen yms. Aikoinaan oli hieno nähdä, miten hienosti tuo eväsretkeily hoidetaan Amerikassa. Osallistuin pari vuotta sitten San Diegossa Coronado Island 4th of july-juoksuun, joka starttasi muistaakseni noin klo 7 aikaan aamulla. Lapset ja nuoret jatkoivat makuupusseissaan yöunia aikuisten valmistellessa eväspaikkaa. Aamuvarhaisella oli jo perheet pystyttäneet katokset, kantaneet grillit sekä tuolit ja pöydät katosiin. Ruokaa oli niin paljon, että pöydät notkuivat. Luulen, että ideana oli se, että voit mennä hakemaan ruokaa myös naapurista, jos mieli teki tai sitten tulossa oli koko suku ja hieman naapureitakin. Toisaalta tuo isojen määrien valmistaminen on aika helppoakin Amerikassa, koska kaikkea myydään sadoittain eli suurpakkaukset eivät ole mikään harvinaisuus – eikä mitään verrattuna suomen suurpakkauksiin. Enemmänkin nuo suurpakkaukset muistuttavat Suomen tukkukokoja, mutta ne sai hankittua tavallisista supermarketeista. 

Isot kylmälaukut täynnä jäitä, juomia ja lihoja odottivat syöjiä ja juojia. Koska illalla kyseisessä puistossa oli vielä lopuksi konsertti, luulen perheiden jääneen sinne vielä illaksi konserttia kuuntelemaan ja ilotulitusta katselemaan. Tuon ilotulituksen kanssa kävi hieman hassusti, kun joku oli hieman ”häsläillyt” ja kaikki ilotulitusesityksen raketit posahtivat pienessä hetkessä. Tuon esityksen piti kestää noin 18 minuuttia ja kesto olikin vain muutamia kymmeniä sekunteja. Voin kertoa, että aika suuri posahdus oli äänellisestikin.  

Nyt sitten varsinaiseen reseptiin ja kakkuun. Tämän kakun tein tällä päivälle, koska Itsenäisyyspäivän aikoihin korostetaan punaisen, sinisen ja valkoisen värejä. Nämä värit toistuvat myös tässä kakussa niin täytteessä kuin myös marjakoristelussa. Koska valkosuklaan ystäviä on niin lähipiirissä kuin myös täällä blogin lukijoissa paljon, ajattelin tämän sopivan moneen makuun. Tämä pohja saa jäädä meheväksi sisältä – ei kuitenkaan raa´aksi. Ja pitää vielä sanoa, että tämä yllätti myös sillä, että se maistui erinomaisesti myös ”ei niin paljon” valkosulaasta pitäville.





Marja-valkosuklaakakku

Berry-white chocolate cake



Pohja

6 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

1 1/2 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

200 g sitruuna- tai appelsiinituorejuustoa

2 1/2 dl maitoa

150 g voita



Täyte ja koristelu

400 g valkosuklaata

400 g voita

1 dl tomusokeria

2 rkl vaniljasokeria

3 dl kermaa

mansikkahilloa 

noin 500 g mansikoita

noin 150 g mustikoita

noin 100 g karhunvadelmia


Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Mittaa toiseen kulhoon maito ja tuorejuusto, sekoita ne keskenään. Lämmitä seosta huoneenlämpöiseksi. Vatkaa joukkoon huoneenlämpöiset kananmunat sekä sulatettu voi. Lisää seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita hyvin. Pingota kahteen 20-22 cm vuoan pohjalle leivinpaperit ja voitele reunat. Lusikoi taikina vuokiin ja paista noin 30 minuuttia 175 asteessa. Seuraa paiston aikana pohjien kypsymistä. Pohjat ovat valmiit, kun puutikkuun ei tartu taikinaa. Anna pohjien jäähtyä. 


Valmista täyte ja kuorrute sulattamalla valkosuklaa miedolla teholla. Notkista huoneenlämpöinen voi ja
lisää joukoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Sekoita massa sekaisin.
Lisää samalla joukkoon sulatettu ja hieman jäähtynyt valkosuklaa. Lisää
lopuksi kerma ja vatkaa massa hyvin sekaisin.



Kasaa
kakku tarjoiluastialle: Nosta toinen jäähtyneistä pohjista
tarjoiluastialle. Levitä ohut kerros mansikkahilloa pohjan päälle. Levitä runsaasti tuoreita marjoja hillon päälle. Lisää lopuksi valkosuklaatäytettä marjojen päälle.
Levitä täyte ja nosta toinen kakkupohja täytteen päälle. Levitä loput täytteestä
kuorrutteeksi kakun päälle ja reunoille. Koristele tuoreilla marjoilla.

Vinkki! Kuvissa kakku on juuri täytetty ja kuorrutettu, jolloin kuorrute on pehmeää. Jääkaapissa kuorrute ja täyte jähmettyvät, mutta nosta kakku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jolloin suklaa ja voi pehmenevät herkullisen lusikoitavaksi. 






Tässä alla vielä muutama paraatikuva muutaman vuoden takaa





Kommentoi

  1. Siru says:

    Näyttääpä hyvältä! Tosin hirveän vaikea ymmärtää miten joku ei pitäisi valkosuklaasta… 😀 Nuo vaihekuvakollaasit on muuten tosi loistava keksintö, ihanan selkeitä 🙂

    Se on kyllä vaan niin totta että amerikkalaiset osaavat tuon yhteishengen ja riemukkaan juhlinnan ihan eri tavalla kuin suomalaiset! Sellaista mun mielestä juhlapäivien tulisikin aina olla, perheet, sukulaiset ja miksei tuntemattomatkin kaikki juhlimassa yhdessä hyvän grilliruoan ja ilotulitteiden parissa. Minäkin Jenkeissä asuneena teippasin Stars and Stripesit takapihan aurinkovarjon tolppaan ja laitoin 4th of July -barbecuet pystyyn 😀 Tein myöskin teeman vaatimana Stars and Stripes -kakun käyttäen sinun "mehevää suklaakakkupohjaa" ja ihan mielettömän hyvää tuli. Kiitos hyvästä ohjeesta siis! Jaoin sen myös blogissani mutta tietysti linkitin 🙂

    http://vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi/2014/07/suklainen-stars-and-stripes-marjaunelma.html

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Siru: Ihana kakku sinulla! Mukava, että reseptistä oli hyötyä! Minunkin pitää paljastaa (jos en ole jo aikaisemmin paljastanut), että en itsekään ole fanaattinen valksuklaan ystävä. Toki pidän siitä jossain leivonnaisissa, mutta en voi sitä syömällä syödä… Minäkin olin lasten kanssa juhlistamassa päivää Kaivopuistossa picnicillä. Siitä löytyykin instagramista (pullahiirenleivontanurkka) muutamia kuviakin. S´mores-leivonnaisia eilen ja tänään – aika ähky fiilis 🙂

  2. Sari says:

    Just lovely.. Ihanalta näyttää 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Oli muuten herkullista! Toisaalta ei noista aineksista pahaa voi saada aikaiseksi 🙂

  3. Nimetön says:

    Siis kerma varmaan lisätään vaahdotettuna?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kerma lisätään suoraan purkista eli sitä ei vaahdoteta. Olen tehnyt sekä kuohu- että vispikermasta ja molemmista on onnistunut hyvin!

  4. Minna Enqvist says:

    Aivan ihania kuvia! Tykkään tosi paljon siitä, miten esittelet valmiit kakut ja muut leivonnaiset. Jäin oikein pitemmäksi aikaa selailemaan ja ihailemaan. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Aina on mukava saada palautetta blogista ja mukavaa tietysti, että ihailtavaa oli 🙂 Pyrin siihen jatkossakin!

  5. Nimetön says:

    Säilyyköhän pohjat hyvin? Leivon tänään ja lauantaina kun on juhlat niin ajattelin täyttää kakun silloin.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Itse leivoin nuo pohjat edellisenä päivänä ja suojasin hyvin, etteivät pääse kuivumaan. Hyvin onnistui noinkin. Ehkä pidemmän säilytyksen ajaksi nostaisin esimerkiksi jääkaappiin nuo pohjat.

  6. Satunnainen vierailija says:

    Kestääkö tuon kuorrutteen päällä hyvänä sokerimassakukat? Pitäisi keksiä valkoinen kuorrute hääkakkuun 😉

  7. Pullahiiri/Taru says:

    Voisin kuvitella, että pysyy, koska tuo on pääosin voita ja suklaata. Tuo väri jää valkosuklaan väriseksi eli ei ole vitivalkoista, kuten kuvistakin huomaa. Tämä on kuitenkin hyvin herkullinen kuorrute. Tällä kuorrutteella ja täytteellä tehty kakku kannattaa nostaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta kerkeää "lämpenemään" parhaimpaan tarjoilumakuun. Kyllä sitä ihan kylmiltäänkin syö, mutta tuo kuorrute on parasta hieman pehmenneenä.

    1. Satunnainen vierailija says:

      Kiitos vinkeistä, pitääpä kokeilla, miten toimii. Itse en niin välittäisi sokerimassasta, jolla saisi kyllä kauniin pinnan, joten yritän "korvata" sen muulla kuorrutteella. Morsio haluaa kakkuunsa syötävää pitsiä, joten sokerimassa saattaa olla "pakko" laittaa. Kiitos hyvistä ohjeista, olen käyttänyt niitä paljon ja aina ovat toimineet.

    2. Pullahiiri/Taru says:

      Mitäs jos tekisi kerroskakun niin, että yksi kerros olisi sokerimassaa ja pitsiä ja toinen kerros sitten tätä valkosuklaakuorrutetta? Näen jo silmissäni kakun vaikka nelikerroksisena, vuoroin eri kuorrutetta. Voisi toimia hyvinkin! Mukava kuulla palautetta resepteistä! Mukavia hääsuunnittelun hetkiä teille!

  8. Satunnainen vierailija says:

    Hyvä idea, pitää laittaa muistiin. Itse kyllä kokeilen tehdä kuorrutteen vedän ihan sileäksi spatulalla ja annan jähmettyä jääkaapissa ja testaan pitsin kestävyyttä, koska minulla on sitä valmiina varastossa 😉

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voihan sen pitsinkin varmasti yhdistää tuohon kuorrutteeseen. Luulen, että voisi pysyä jopa hyvänä siinä päällä, koska tuossa on rasvaa kuitenkin. Kosteus on pitsille haitaksi, mutta luulen että tämä kuorrute jopa toimisi pitsin kanssa. Toisaalta ei varmasti olisi hassumpaa sellainen yhdistelmä, että pitsikakussa olisi oikein tyyliteltyä tasaista pintaa ja valkosuklaakuorrutettu pinta olisi rosoisempaa vaikka herkillä kukilla. Toki, nämä ovat makuasioita. Laita ihmeessä minulla sähköpostilla kakun kuva, kun juhlat on juhlittu. Aina on mukava nähdä lopputuloksia, jos on ollut mukana pohtimassa kakkua 🙂 Kerro myös kuinka pitsi kuorrutteen päällä toimii. Osaan sitten muitakin neuvoa asian kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close