Itsetehdyt perunalastut – Homemade potato chips

 Näin kesällä mökillä olessa jo aikaisemmin kirjoittelin leipomiskiellosta sisätiloissa. Eipä sitä pysty kokonaan olemaan leipomatta ja ruokajuttuja kokeilematta, mutta onneksi on grilli ja siinä sivukeitin. Monta reseptiä on vielä tulossa grillissä tai sivukeittimellä valmistettavaksi. Nyt tein ihania perunalastuja eli sipsejä. Nämä kyllä maistuivat paljon paremmille kuin kaupan valmiit ja vain kolmella perusraaka-aineella, jotka löytyy varmaan joka keittiöstä. Tässä on vielä se hyvä puoli, että kun valmistaa sipsit ulkona, ei tule hajujakaan sisätiloihin samalla tavoin kuin sisällä paistettaessa.



Itsetehdyt perunalastut

Homemade potato chips


4 isoa perunaa

noin 1 litra öljyä (esimerkiksi rypsiöljy)

2 rkl suolaa

(vettä)


Pese perunat kunnolla. Siivuta perunat ohuiksi lastuiksi. Laita lastut likoon kylmän veteen (noin 1 litra), johon on sekoitettu noin 2 rkl suolaa. Anna perunalastujen olla vedessä noin puolisen tuntia. Levitä lastut talouspaperin päälle ja paina päälle toinen talouspaperi. Painele perunalastut kuiviksi. 

 Kuumenna öljy pienessä kattilassa noin 170 asteiseksi. Paista lastut noin neljässä erässä valmiiksi. Kun perunoiden väri alkaa muuttua kullan värisiksi, on ne valmiita. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. 

Tarvittaessa lisää vielä hieman suolaa. Herkuttele rapeilla perunalastuilla heti! Minä taittelin (kuten kuvista voi huomata) leivinpaperista sipsipussin. Nämä söimme heti, joten minulla ei ole tietoa kuinka nämä säilyttävät rapeutensa.

Huom! Varo kuumaa paistorasvaa koko paiston ajan, äläkä päästä lapsia lähelle paiston aikana. Rasva voi hieman räiskyä perunoita lisäillessä, mutta mitä kuivempia lastut ovat sitä vähemmän ne roiskuvat.

Itse tein näitä tosiaan mökillä, joten välineet eivät olleet parhaat mahdolliset. Höyläsin perunasiivuja vanhan aikaisella rastimella, ja siivutus ei ollut niin kaunista kuin olin ajatellut. Juuri lopeteltuani siivuttamisen mieheni kysyi ”miksi et käyttänyt vaikka juustohöylää?” Niinpä… Olisin saanut hieman kauniimpia ja suurempia lastuja. Maku oli kuitenkin kohdillaan ihan näinkin 🙂 Myös reikäkauhan virkaa sai hoitaa pastakauha, joka sekin toimi oikein hyvin.  

 

Näitä suosittelen kokeilemaan ja voihan sitä perunan sijasta kokeilla valmistaa myös porkkana- tai vaikka punajuurisipsejä. 

Oletko sinä kokeillut erilaisten juuressipsien valmistusta? 

Mikä on suosikkisi?

Kommentoi

  1. Ruokasurffausta - Anna says:

    Oi ihanuutta!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihanan helppoja ja maukkaita sipsejä. Tulen itsekin tekemään näitä ehdottomasti useampaan otteeseen. Nämähän sopivat vaikka hampurilaisaterian kaveriksi tai vain naposteltavaksi. Kannattaa varautua useammalla perunalla, jos on suurempi porukka, koska itselläni ainakin jo teko vaiheessa hävisi parempiin suihin noita lastuja. Kaikki halusivat maistaa ja se oli sitten menoa 🙂

  2. Merjan Marsipaanipuoti says:

    Voi kun olet ollut ahkera kaikkine uusine ideoineen 🙂 Ja kuvat on niin herkullisia myös asetelmineen. Ihanaa kesää sinulle 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla Merja! Mukavaa kesää myös sinulle ja koko perheellenne!

  3. Oli niin herkullinen ohje, että oli heti pakko kokeilla 🙂 Nämä on kyllä hyviä ja aika helppoja tehdä. Juustohöylällä siivutus onnistui hyvin. Kypsymiseen meni eniten aikaa koska niiden todella pitää muuttua hieman ruskeiksi jotta niistä tulee rapeita. Kannattaa kokeilla!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tosiaan aika kullanruskeiksi nuo saa paistaa, jotta ovat ihanan rapsakoita. Kiva, että innostuit kokeilemaan ja vielä jätit kommenttia. Näin ehkä moni muukin lukija innostuu vielä enemmän 🙂

  4. Nimetön says:

    Kokeiltua tuli ja hienosti onnistu ekalla kerralla !! Kysyisin, että onko croissantti reseptiä? 🙂 ihan kunnon voitaikina? Ja mitä tuo yhteistyö asia on? Onko se tarkoitettu yrityksille ? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla, että olit tyytyväinen sipseihin. Ne vaan ovat niin yksinkertaisista aineksista tehtyjä herkkuja 🙂 Croisantteja voit hyvin tehdä vaikka tällä reseptillä: http://www.pullahiiri.com/2011/12/joulukalenterin-luukku-2-kotitekoinen.html

      Tuohon yhteistyöhön vielä… Teen siis yritysten kanssa yhteistyössä esimerkiksi reseptejä ja otan valokuvia leivonnaisista yrityksille niin tänne blogiini kuin myös yritysten nettisivustoille ja painettaviin mainoksiin. Toki kaikista yhteistyöasioista voi olla minuun yhteydessä, niin katsotaan mitä voitaisiin yhdessä saada aikaiseksi 🙂

    2. Nimetön says:

      Teetkö yhteistyötä blogien kanssa? Ylipäätään oletko mainostanu blogiasi tai toisinpäin?

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Laita minulle sähköpostia [email protected] osoitteeseen, niin katsotaan mitä sinulla olisi mielessä.

  5. Nimetön says:

    Hyvältä näyttää, toimisko yhtään vähemmällä öljyllä, ei viittis tuhlata ihan litraa..?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Silloin käytössä kannattaa olla todella pieni kattila, koska tarkoitus on että perunasiivut "uivat" öljyssä. Öljy ei saisi myöskään jäähtyä liikaa perunoita lisätessä. Tuon öljyn voi siivilöidä ja käyttää uudestaan, kun säilytät sen jääkaapissa. Toimii myös munkkien paistamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close