Mustikkacrostata grillissä

Crostata oli minulle aivan uusi juttu, kunnes törmäsin siihen eräässä ulkomaisessa lehdessä. Lehden kannessa oli ihana kuva crostatasta erilaisien marjojen täyttämänä. Kuitenkin muuntelin reseptiä, joten tässä alla tämä minun oma reseptini. Myös tekotapa on aivan erilainen, koska näiden helteiden jatkuessa paistoin crostatan grillissä 🙂 Täytteeksi voisi käyttää vaikka mitä marjoja. 

Crostata on siis ”vapaamuotoinen” piirakka, jonka historia vie Italiaan. Piirakan voi myös paistaa piirakkavuoassa, mutta crostatalle on tyypillistä paistaa se suoraan esimerkiksi uunipellin päällä hieman normaalia marjapiirakkaa ronskimmin. Näitä voisi tehdä myös suolaisena versiona… Ehdottomasti kokeilen myös sellaista ja tavallisessa uunissa paistettuna.

Mustikkacrostata


Pohja

3 dl vehnäjauhoja + hieman kaulintaan

1 dl tomusokeria

100 g voita

1 keltuainen


Täyte

6 dl tuoreita mustikoita

2 rkl maissitärkkelystä

Voiteluun 

1 kananmunan valkuainen 

3 rkl vettä

sokeria


Mittaa
kylmä voi, tomusokeri, vehnäjauhot sekä keltuainen leikkuuterällä varustettuun
yleiskoneeseen tai sauvasekoittimen teholeikkuriin. Pyöräytä ainekset
hyvin sekaisin. Kaada massa pois kulhosta ja työstä siitä pallo käsin. Lisää tarvittaessa hieman vehnäjauhoja massan joukkoon, jotta siitä tulee kiinteä. Jauhoita leivonta-alusta tai leivinpaperi ja kauli ohueksi levyksi.

 Sekoita mustikat ja maissitärkkelys keskenään. Kaada ne taikinalevyn keskelle. Taittele varovasti leivinpaperia tai leivonta-alustaa apuna käyttäen reuna mustikoiden päälle. Siirrä leivonnainen suoraan paistoalustan päälle. Voitele valkuaisen ja veden seoksella piirakan reunat ja ripottele päälle sokeria. 

Nosta grillin lämpötila noin 225 asteeseen ja paista piirakkaa noin 30 minuuttia grillissä folion ja ritilän päällä. Seuraile kuitenkin paistoa koko ajan, jotta piirakka ei pala pohjasta. 


Anna piirakan hieman jäähtyä ja tarkoile esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa. 


Vinkki! Jos keittiöstä ei löydy kaulinta, niin laita taikinan päälle leivinpaperi (sekä hieman vehnäjauhoja) ja kauli sen päältä esimerkiksi pullolla tai muulla pyöreällä esineellä. Myös esimerkiksi foliorulla käy tähän tarkoitukseen.

Vinkki! Jos piirakan siirtäminen on vaikeaa, käytä sitä hetki jääkaapissa tai pakastimessa, jonka jälkeen siirtäminen on helpompaa. Itse siirsin crostatan leivinlaudan avulla leivinpaperilta foliolle. Hyvin jauhoitetun leivinpaperin päältä piirakka siirtyi mukavasti alustalle. Piirakan voi myös täyttää suoraan folion päällä, jolloin pohjan voi kumota suoraan folion päälle, täyttää ja kääntää reunat täytteen päälle. 

Vinkki! Voit käyttää täyteeksi myös muita marjoja oman makusi mukaan. Meillä mökillä on ollut suhteellisen hyvä mustikkakesä, joten oman maan antimista on tullut nämä lähiruoat tehtyä 🙂 

Tässä juuri odottelen, että metsävadelmat kypsyisivät. Olen itse ehdottomasti eniten vadelmaihmisiä, joten saa nähdä mitä niistä sitten loihditaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close