Mustikkapiirakka mökkipihan mustikoista

 Nyt on saatu ensimmäiset mustikat kerättyä oman mökin pihalta. Ihana tunne, kun saa kerätä leipomistarpeet suoraan luonnosta. Ensimmäisenä meillä aloitti tuotantonsa oman pihan raparperi. Mansikoita on saanut (ostettua kotimaisina) jo jonkin aikaa, mutta niitä meillä ei enää kasva kodin tai mökin pihalla, vaan pitää hakea kauempaa. Nyt kuitenkin mustikat ovat valmiina ja niitä löytyy ihan puolen metrin päässä mökin portaista. Niistä innostuin heti leipomaan. Vielä kun kaikki muut ainekset löytyi kaapista, niin reseptin suunnittelu oli helppoa.



Mustikkapiirakka 

mökkipihan mustikoista


Pohja

100 g voita

1 dl tomusokeria

3 dl vehnäjauhoja


Täyte

200 g kermaviiliä

2 kananmunaa

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria


4 dl mustikoita

2 rkl maissitärkkelystä



lisäksi kermavaahtoa, tuoreita marjoja


Mittaa kylmä voi, tomusokeri sekä vehnäjauhot leikkuuterällä varustettuun yleiskoneeseen tai sauvasekoittimen teholeikkuriin. Pyöräytä ainekset hyvin sekaisin, jolloin seos on hyvin jauhomaista. Ota noin 1-11/2 dl erilleen ja painele loppuseos 24 cm irtopohjavuoan pohjalle. Suosittelen pingottamaan leivinpaperin vuoan pohjalle ja voitelemaan hieman vuoan reunoja.




Valmista täyte sekoittamalla kaikki muut täytteen ainekset, paitsi mustikat ja maissitärkkelys, hyvin sekaisin. Kaada täyte pohjan päälle. Sekoita tuoreet mustikat sekä maissitärkkelys keskenään ja ripottele mustikat täytteen päälle. Ripottele lopuksi erilleen otettu pohjamuru mustikoiden päälle.

 Paista 175 asteessa noin 40 minuutin ajan. Anna piirakan jäähtyä paiston jälkeen ja tarjoile esimerkiksi kermavaahdon ja tuoreiden marjojen kanssa. Lisäksi sopivat myös vaniljakastike tai – jäätelö. 

Vaikka
tuo pohja muistuttaa paljolti keksimäistä pohjaa, täytteen kermaviili
kostuttaa pohjaa mukavan meheväksi. Näin ollen pohja ei ole mitenkään
kova ja keksimäinen – jääkaapissa säilytyksessä pohja toki himan kovettuu, mutta pehmenee taas hetken huoneenlämmössä odotellessa.   

Vinkki! Voit tehdä tämän piirakan hyvin myös piirakkavuokaan.


Nuo
kesäkuun viileät kesäpäivät oli siinä mielessä mukavia, etten saanut
mökillä ”uuninkäyttökieltoa”, kuten yleensä kesäpäivinä. Tätä piirakkaa
leipoessa kuitenkin sain ensimmäisen ”varoituksen” 🙂 Mökkiä ei
tarvitsisi lämmittää yhtään sisältäpäin, näin lämpiminä päivinä, jotta
nukkuminen olisi mukavampaa. Siirrytään sitten grillileipomuksiin
lämpiminä päivinä. En kuitenkaan valita yhtään, että saimme vihdoin nämä
lämpimät kesäpäivät tänne Suomeenkin!

 Grillissä leipomisesta on täällä blogissakin jo muutama kirjoitus, joten jos teillä on samankaltaisia ”uuninkäyttökieltoja”, niin kurkatkaahan reseptejä esimerkiksi täältä 🙂 :


Kuningatarkeksit suoraan grillistä

Grillipitsaa – pitsaa grillistä



Muistelen
myös kuulleeni radiosta keväämmällä jonkin keskustelun koskien saunan
kiukaalla valmistettavia ruokia – taisi olla RAdio Suomipop ja Aamulypsy. Jokin kirjakin oli aiheesta tehty. Onko joku teistä lukijoista lukenut tai
nähnyt kyseistä kirjaa? Sauna kun meillä lämpiää mökillä pitkin päivää,
niin olisihan se helppoa valmistaa ruoat siinä samassa 🙂

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Taidat tarkoittaa tätä kirjaa: http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9513175650

    Aiheesta oli juttu myös keväämmällä Puoli Seitsemän -ohjelmassa telkkarissa, johon myös tässä jutussa viitataan: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/04/30/kiukaalla-syntyy-monipuolista-gourmeeta

    Ei muuta kuin kokeilemaan! Nautitaan lämmöstä niin kauan kuin sitä riittää =)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Pitääkin katsoa nuo molemmat linkit. Tosiaan lämpöä nyt on, mutta en valita 🙂 Kuitenkin on hauska keksiä muitakin tapoja niin ruoanlaittoon kuin leivontaankin kuin vain tuo perinteinen uuni-liesi. Katsotaan mitä kaikkea tässä vielä kesän aikana grillissä keksitään leipoa ja laittaa – saunaa unohtamatta 🙂

  2. Nimetön says:

    Löytyykö sinulta ohjeita munattomiin ja maidottomiin makeisiin leivonnaisiin? Pari ohjetta löysin netistä ja kokeilinkin, mutta maku ja koostumus ei ollut niissä hyvä…

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei! Täältä: http://www.pullahiiri.com/search/label/Erityisruokavaliot löytyy muutamia munattomia ja maidottomia reseptejä tai ainekin sellaisia, jotka ovat munattomia ja saa helposti muokattua maidottomiksi vaihtamalla voin maidottomaan margariiniin sekä suklaan vaikka marjoihin.

  3. Helena says:

    Kiitos tästä ohjeesta! Tätä on monesti jo tänä kesänä tehty ja aina yhtä herkullista. Sopiiko että linkkaan tänne blogistani Helenan Hellasta? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla, että on maistunut. Toki saa tänne kommentteihin jättää omia blogejakin. Kiva käydä aina välillä kurkkaamassa.

  4. Heidi says:

    Hei. Voiko kermaviilin tilalla käyttää maitorahkaa?

    1. Hei! Voit varmasti vaihtaa tuon kermaviilin myös rahkaan. Maista kuitenkin täytettä, että sokeria on tarpeeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close