Ihanan pehmeä Mokkahyydykekakku


Tämä ihana Mokkahyydykekakku syntyi PauliginMexico kahvista tulevalle Reilun kaupan viikolle 20.-26.10.2014. Tästä tulikin oikein pehmeän makuinen kakku, kun käyttämässäni Mexico-kahvissa on jo itsessään pieni makeus sekä kakkuun sopiva mantelinen aromi. Kahvi on vieläpä luonnonmukaisesti viljelty, joten pisteet siitäkin. Tässä reseptissä käytin Reilun kaupan tuotteista kahvia, kaakaojauhetta sekä itselleni jo ennakkoon hyvin tuttua raakaruokosokeria.


Mokkahyydykekakku

(noin 12-15 henkilölle)


 Pohja

120 g voita

1/2 dl Paulig Mexico-kahvia

2 1/2 dl tomusokeria

2 dl kaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

2 kananmunaa

1 dl vehnäjauhoja


Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa

5 dl vispikermaa

1 1/2 dl Paulig Mexico-kahvia

2 dl ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

7 liivatelehteä


Tarjoiluun ja koristeluun

Kaakaojauhetta, kermavaahtoa


Sulata voi pohjaa varten ja anna jäähtyä hetki. Keitä kahvi pohjaa ja täytettä varten. Lisää voin joukkoon kaakaojauhe, tomusokeri, vaniljasokeri sekä kahvi. Sekoita ja lisää joukkoon vielä kananmunat. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seokseen. Sekoita massa tasaiseksi. Pingota noin 20-22 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 15-20 minuuttia 175 asteessa. Nosta valmis pohja jäähtymään.


Valmista täyte laittamalla liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen, ainakin viiden minuutin ajaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto yhdessä vaniljasokerin kanssa. Mittaa kattilaan kahvi ja ruokosokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi, niin että sokeri sulaa kahvin joukkoon. Lisää kiehuvaan kahviin ylimääräisestä vedestä puristetut liivatteet ja ota seos pois levyltä. Lisää kahvi-liivateseoksen joukkoon vielä kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä hetki, välillä sekoitellen. Kaada kahvi-liivateseos tuorejuuston joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Nostele lopuksi joukkoon kermavaahto.


Laita jäähtynyt pohja tarjoilulautaselle. Laita noin 24-26 cm irtoreunus (myös irtopohjavuoan reunus käy) pohjan ympärille, niin että pohja jää täytteen sisään. Saadaksesi tasaisen reunan, öljyä kevyesti vuoan reuna ja ripottele päälle tomusokeria. Kaada mokkatäyte pohjan päälle, tasoita pinta ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään ainakin neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli. Koristele hyydytetty kakku kaakaojauheella ja herkuttele kermavaahdon kanssa. 


Itse kunkin on hyvä välillä pysähtyä miettimään,
voinko arjen pienillä valinnoilla auttaa jonkun muun ihmisen elämää. Arjen pienillä teoilla voit olla läheiselle reilu kaveri tai hankkimalla Reilun
kaupan tuotteita voit olla esimerkiksi viljelijöiden, työntekijöiden
tai erilaisten yhteisöiden reilu kaveri ulkomailla. Reilun kaupan tuotteiden tuotantoa ja viljelyä valvotaan sekä
tuetaan niin, että paikallisten työntekijöiden työolosuhteet ja palkat
olisivat inhimilliset. Reilun kaupan tuotteen tarkoituksena on, että
viljelijät saavat paikallisen tason mukaisesti korvausta tuotteista sekä opastusta viljelyyn ja kaupankäyntiin. Lisäksi
työntekijöille maksetaan lain mukaista palkkaa eikä lapistyövoimaa
käytetä Reilun kaupan tiloilla. Itse olen jo
pitkään käyttänyt leivonnassa ruokosokerina Reilun kaupan raakaruokosokeria,
mutta pitääpä jatkossa huomioida tuo reiluus myös muissakin tuotteissa.

Kaakojauheessa
tein vertailua Reilun kaupan tuotteen ja tavallisen vastaavan
leivontakaakaon välillä. Hintaeroa oli 0,64 euroa. Mielestäni tuon
verran voin oikein hyvin lahjoittaa ostosten lomassa auttaakseni muita. 

Täällä voit käydä seuraamassa mm. Reilun kaupan banaanipukuhaasteen etenemistä. Aika hauskoja ”banaanirykelmiä” on nähtävillä 🙂


Yhteistyössä 


http://www.reilukauppa.fi/etusivu/



www.blogirinki.fi




Kommentoi

  1. Maarit says:

    Superherkullisen oloinen kakku!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tämä oli kyllä oikein herkullista ja jopa lastenkin makuun.

  2. Saara says:

    Hyvä idea toi kakkupaperin käyttö! Täytyypä apinoida!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kakkupaperi toimii tuossa oikein hyvin sabluunana. Kannattaa laittaa kakkupaperi muuten kakun päälle väärinpäin, koska tuo kakkupaperin alapuoleksi tarkoitetulla puolella on pienet reunukset noissa pitseissä. Helpompi saada pidettyä silloin tuo kuvio kauniina. Kaakaojauhe ei putoile niin helposti paperin päältä pois kakkupaperia pois ottaessa. Vaikea selittää, mutta ehkäpä sitten käytännössä muutkin tuon eron huomaavat 🙂

  3. Leena-muori says:

    Oi ihana ja niin juhlava! Ihan samettia tuo pohja. 🙂 Tämä jää kyllä mieleen, pitää tehdä kunhan sopiva tilaisuus tulee. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla! Tuo pohja on pehmeä, mutta samalla aika "tuhti". Sitä keventää tuo ihanan pehmoinen täyteosuus. Suosittelen kokeilemaan.

  4. Elisa LPP says:

    Tämä(kin) menee sinne to do -listalle 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla Elisa!

  5. Kyllä sä osaat! 🙂 hyvällä asialla noin hyvännäköisellä kaakulla! Näitä hyydykekakkuja on kiva tehdä. Täytyypi kokeilla tätä(kin).

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Sari! Parhaani aina yritän ja hyvän asian puolesta on mukava puhuakin. Itse asiassa jokin aika sitten esikouluikäinen poikani kertoi heidän keskustelleen juuri reilusta kaveruudesta esikoulussa. Näin ollen tämä reiluus-teemana sopi meidän arkeen oikein hyvin 🙂

  6. Herkkujen Helmiä says:

    Mieletön luomus! Tätä on ihan pakko kokeilla:)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Yksinkertainen on välillä niin kaunista 🙂 Nyt ei ole turhia krumeluureja, koska tämä ei mielestäni niitä kaivannut yhtään. Yksikertaisuus kunniaan.

  7. Nimetön says:

    Onnistuuko perus juhlamokalla.?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kahvilaatu ei kyllä kakun rakenteeseen vaikuta, mutta toki eri kahvilaaduilla on vaikutusta kakun makuvivahteisiin – se mikälaisista kahvipavuista kahvi on jauhettu ja miten tumma on kahvin paahtoaste.

  8. Tyylikäs kakku aikuiseen makuun. Varmasti ihanan makuista! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voisin hyvin kuvitella tämän esimerkiksi aikuisten illanistujaisiin tai juhlavaan kahvihetkeen, mutta kyllä tämä hyvin maistui tosiaan myös lapsiraadille. Ei siis kannata ainakaan lapsien vuoksi jättää tekemättä 🙂

  9. Herkkukatti says:

    Nam, tämä kakku oli viedä kielen mennessään! Tein suklaakaurakekseistä pohjan ja muuten täytteen sinun ohjeellasi, oli kyllä hyvää!! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kuulostaa hyvältä yhdistelmältä tuokin. Suosittelen kyllä kokeilemaan tuota pohjaakin, jos on aikaa valmistaa pohjakin itse. On nimittäin todella hyvän makuinen yhdistelmänä 🙂 Kiva, että jätit kommenttia!

  10. Nimetön says:

    Kokkina innostun kokeilemaan kaikke maan ja taivaan väliltä ja täytyy sanoa Pullahiiri, että sinun reseptit ovat toimivia. Ne toimivat todella hyvin ja ohjeet ovat selkeitä. Kiitos vielä kerran.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voi kuinka mukava on lukea sanojasi! Suuri kiitos! Pullahiiri täällä ruudun takana on niin iloinen noin positiivisesta kommentista. Jatketaan siis samaan malliin 🙂

  11. Nimetön says:

    Tätä teen juhliin silläkin uhalla ettei mieheni pidä kahvista, edes leivonnaisissa. Minä pidän, ja minä olen se joka leipoo, niin saanhan siis itse valita mitä leivon 😛 Aion pakastaa kakun, ja viikonloppuna juhlitaan.
    Ps. Herkkua pöytään on tulossa montaa sorttia, että eiköhän miehenikin sieltä löydä lautaselleen täytettä, ja mistä sen tietää, vaikka tämän kakun myötä miehestäni tulee kahvinystävä!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Toivottavasti myös miehesi pitää tästä kakusta. Tarjoile kermavaahdon kanssa, niin se ainakin taittaa tuota makua hieman. Näin maistui meillä myös lapsille 🙂

  12. Nimetön says:

    Aivan mahtava kakku, kiitos reseptistä! Tein Mexico-kahvista ja vieläpä tupavahvaa kahvia 🙂 Pohjaksi kyllä kannattaa tehdä itse ohjeen mukainen pohja, makuyhdistelmä on 10.
    Reseptiä on muuten pyydetty norjaksi (tai ruotsiksi). Onnistuisiko?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava, että jätit kommenttia! Tätä on tosiaan kehuttu todella paljon ja myös leivottu todella paljon. Hyvä niin, koska tämä oli hyvää ja kokeilemisen arvoinen resepti. Tuota kääntämistä pitää miettiä? Oma taito ei siihen riitä, mutta josko joku läheinen osaisi 🙂

  13. Nanne - Elämää Koivurannassa says:

    *huoh* mikä taivaallinen kakku!! Tein tätä mamman synttäreille ja voi taivas – teen kyllä varmasti uudelleenkin!!! ♥ Kiitos ihanasta ohjeesta!!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihana kuulla 🙂 Itse tästä myös pidin kovasti.

  14. Fanni says:

    Tälläisen mielellään tekisin uudeksi vuodeksi, mutta olisiko vinkkiä jolla kahvin osuutta voisi hieman vähentää, kun itse en siitä kovasti välitä?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voit ohentaa kahvinmakua vaikka lisäämällä joukkoon hieman maitoa. Kuitenkin haluan muistuttaa, että tämä maistui meillä myös lapsille eli kahvin maku ei ole liian voimakas. Toki tuokin riippuu keitetyn kahvin voimakkuudesta.

  15. Jonsku says:

    Tulipa kokeiltua tätä ohjetta, tosin meidän kaupassa ei ollut ohjeen kahvia, joten käytin lahjaksi saatua Pauligin Papua New Guinea kahvia, jossa pitäisi olla jälkimakuna mango ja paahdettu kaakao. Hyvin toimi resepti silläkin kahvilla, sillä kakku sai paljon kehuja. Siispä kiitokset taas loistavasta reseptistä!
    Ilman kommelluksia ei tälläkään kertaa päästy. Taisin käyttää liian kuumaa liivatenestettä, sillä täyte tursui reunuksen (käytin irtopohjavuoan reunaa) alta. Onneksi vain sen verran, että suurin osa jäi oikealle puolelle reunusta ja yli pursunnut massa ei kuitenkaan valunut tarjoilualustalta pöydälle asti. Ensi kerralla taidan paitsi jäähdyttää liivatemassaa enemmän, niin viilentää tarjoilualustan jääkaapissa tai pakastimessa ja sitten kaataa ensin pienen pohjakerroksen ja vähän myöhemmin lopun massan. Josko noilla nikseillä välttäisi ensi kerralla vuodon.
    Ihana resepti, kiitos siitä Pullahiirelle!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei! Kiva kun jätit kommenttia! Kommelluksia aina välillä sattuu… tuttua hommaa täälläkin. Joskus tuolla instagrammin puolella olenkin laittanut kuvia joistakin tapauksista. Aika usein on niin, että kuvaustaustat kaatuvat leivonnaisten päälle tai uuta vastaavaa. Toisaalta juuri eilen unohdin laittaa nostatusaineen yhteen leivonnaiseen… lättänöitähän niistä sitten tuli….
      Mukava kuulla, että kakku maistui oikein hyvin. Ensi kerralla kannattaa tosiaan sitten vaikka pieni hetki hyydytellä täytettä ennen pohjan päälle lisäämistä, jotta tuolta ongelmalta vältyt. Tämä on ollut kyllä todella suosittu resepti!

  16. Minttu says:

    Pohja just tuli uunista ja sit täytteen kimppuun 🙂 mitähän luulet onnistuiskohan pakastaminen miten, ja kuinka kauan ennen tarjoilua pitäisi ottaa sulamaan?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Varmasti voi kakun pakastaakin, mutta ota vaikka edellisenä iltana jo jääkaappiin, niin saa sulaa rauhassa hiljalleen. Toivottavasti maistuu 🙂

  17. Nimetön says:

    Toi mokkahyydyke oli niin hyvää, että sanat ei riitä kuvaamaan! Pohja sopi tosi hyvin painottamaan makeutta, mutta ens kerralla teen vaan ohuen keksipohjan, tai lusikoin pelkän täytteen kulhosta suuhun ��

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihana kuulla, että kakku maistui noin hienosti. Kyllä se on herkullista – myönnän 🙂

  18. Tiina says:

    Hei, ajattelin kokeilla tätä kakkua isänpäiväksi, mutta kysyisin sellaista voisiko vähempi liivatemäärä riittää vai tuleeko tällä ohjeella kakusta miten jämäkkää. Tykkään että hyydykekakut ovat suutuntumalta pehmoisia, eikä liian "kumimaista" hyytelöä 😀 Toivottavasti ymmärsit mitä hain? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      En kyllä kutsuisi tätä kumimaiseksi. Tämä on mielestäni hyvä koostumukseltaan. Jos haluat, niin voit varmasti vähentää hieman liivatteen määrää tai rakentaa kakun tiramisun mallisesti piirakkavuokaan tai kulhoon. Näin ollen liivetemäärä voi olla todella minimaalinen.

    2. Tiina says:

      Tein kakun ihan kakkuna ja vähensin yhden liivatteen. Tuli oikein hyvä ja hyytyi loistavasti ja oli todella herkullinen kakku! 🙂 Kiitos ohjeesta! Kuvakin varmaan ilmestynee blogiini bellevielle.blogspot.fi

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla, että maku oli kohdillaan sinunkin mielestäsi. Tämä on ollut hyvin suosittu resepti!

  19. Unknown says:

    Tässä kiva koristusidea minun makuuni. Herkkä ja samalla pysyy kauniin luonnollisena. Leivottu, ei liian askarteltu. Kokeilen!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos kommentistasi! Vieläpä hyvin helppo tehdä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close