perjantai 10. lokakuuta 2014

Roosa nauha -päivä 10.10.2014 - Pukeudu pinkkiin!Tänään 10.10.2014 vietetään Roosa nauha-päivää. Minä olen kantanut korteni kekoon jo monena vuotena, koska koen tämän asian hyvin tärkeäksi ja kaikkia meitä koskettavaksi. Haluan muistuttaa tällä pinkillä reseptillä myös teitä lukijoita tästä tärkeästä asiasta. Joka vuosi rintasyöpään sairastuu noin 4700 naista. Tänään pukeudutaan pinkkiin ja laitetaan tämän vuoden kaunis roosa nauha vaatteeseen kiinni. Näin viemme rintasyöpätietoutta eteenpäin!

Roosa nauha-kampanjalla kerätään varoja rintasyövän kotimaiseen tutkimiseen. Tutkimisella edistetään syövän ehkäisyä, varhaista toteamista ja hyviä hoitoja jokaisen naisen puolesta. 
Hyviä auttamistapoja on tietoisuuden lisääminen erilaisilla tapahtumilla ja tempauksilla sekä rahalahjoitukset, oman rahaston perustaminen tai vaikka Roosa nauhan ostaminen kaupasta! Katso täältä, mikä olisi sinulle paras keino olla Roosa nauha-kampanjassa mukana!Pinkit valkosuklaaiset
Macaron-leivonnaiset
(noin 70 kpl)

Kuoret
400 g tomusokeria
240 g mantelijauhetta
200 g valkuaisia
60 g kidesokeria
(pinkkiä elintarvikeväriä)

Täyte
150 g vähäsuolaista voita
150 g valkosuklaata
1/3-1/2 dl tomusokeria
1 1/2 dl vispikermaa

Mittaa tomusokeri ja mantelijauhe leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneeseen. Pyöräytä kunnolla sekaisin ja siivilöi jauhot kahteen kertaan. Heitä pois kaikki ylimääräiset mantelinpalaset, jotka jäävät siivilään.Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri vatkauksen aikana parissa erässä valkuaisten joukkoon. Vatkaa kunnes vaahto on paksua. Lisää vaahdon joukkoon kerralla kaikki siivilöidyt jauhot. Lisää myös mielellään geelimäinen elintarvikeväri. Nostele ja sekoittele massaa kunnes se on muuttunut kiiltäväksi ja lastalla nostetut huiput tasoittuvat hiljalleen. Tässä kannattaa olla todella varovainen, koska liian paljon sekoitettu (valuva) massa on vaikeaa pursottaa eivätkä kuoret nouse kauniisti ja myös muoto kärsii. Liian vähän sekoitettuun (paksu) massaan jää huiput, jotka eivät tasoitu ennen paistoa.

Nosta massa pursotuspussiin ja pursottele kolikon kokoisia ympyröitä leivinpaperille. Napauta uunipeltiä muutamaan otteeseen pöytää vasten, jotta ilmakuplat nousevat kuorista pois. Tästä ohjeesta tulee monta pellillistä. Jätä kuoret lepäämään noin 15-30 minuutin ajaksi huoneenlämpöön, jotta leivonnaisten pinnalle muodostuu kalvo. Kokeile sormella pintaa, jotta tunnet kalvon kehittyneen macaronin pintaan. Leivonnaiset ovat valmiina uuniin siinä vaiheessa, kun sormeen ei tartu massaa. Paista 140-150 asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan. Jos mahdollista, niin kannattaa kokeilla alalämpöä uunissa. Paistoaika ja -lämpötila riippuu paljolti uunista, joten paistoa kannattaa seurailla vierestä. Jätä kuoret jäähtymään leivinpaperille. Irrota kuoret vasta jäähtyneinä irti leivinpaperista.

Vatkaa vähä suolainen voi vaaleaksi. Sulata valkosuklaa ja anna jäähtyä hetken aikaa. Lisää tomusokeri voin joukkoon ja vatkaa hyvin sekaisin. Lisää vielä hieman jäähtynyt valkosuklaa ja vatkaa sekaisin. Lopuksi mittaa joukkoon kerma ja vatkaa tasaiseksi vaahdoksi. Laita massa pursotin pussiin ja pursota pieni määrä täytettä joka toiselle macaron-kuorelle. Paina kevyesti päälle toinen kuori. Säilytä macaron-leivonnaiset jääkaapissa, mutta ota huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua. 

Täältä löydät vaihekuvia macaron-leivonnaisten valmistukseen.

Vinkki! Kannattaa paistaa vaikka koe-erä ensimmäisellä pellillisellä, niin näet onko uunisi lämpötila sopiva. Itse käytän mahdollisuuksien mukaan kiertoilmauunia ja vielä alalämpöä, jolloin pohjat paistuvat hyvin irtoaviksi, mutta kuorien pinta ei saa väriä. Liian kuumassa lämpötilassa kuoret saattavat hakeilla tai ottavat paiston aikana väriä. Liian alhaisessa lämpötilassa kuoret eivät nouse kauniisti ja lisäksi ne jäävät paistoalustaan kiinni, pohjan ollessa vielä raaka. Yleensä nuo kiinni jääneet kuoret pystyy irroittamaan antamalla kuorien kuivua yön yli.

Vinkki! Usein macaron-ohjeissa suositellaan valkuaisten ikäännyttämistä eli erottele valkuaiset päivää tai paria ennen leipomista "ikääntymään". Olen itse tehnyt useita satoja varmasti tuhansia macaron-leivonnaisia ja olen onnistunut myös tuoreista valkuaisista. Tärkeitä on, että valkuaiset ovat huoneenlämpöisiä.


Pukeudutaan tänään siis pinkkiin - eikö?  

Voit käydä lukemassa tämän vuoden Roosa nauha-kampanjan "Yhdessä eteenpäin"-teeman elämän makuisia haastatteluja täältä.


Alta löydät muutaman aikaisemman vuoden 
Pullahiiren pinkit Roosa nauha-leivonnaiset 

http://www.pullahiiri.com/2013/10/roosa-nauha-paiva-4102013-pink-ribbon.htmlhttp://www.pullahiiri.com/2011/10/roosa-nauha-paiva-14102011.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...