Joulukalenteri – Luukku 14: Saaristolaisleipä joulupöytään

 

Joulukalenterin 14. luukusta löytyy saaristolaisleipä. Saaristolaisleipä sopii hyvin pikkujoulutarjottavaksi tai joulupöytään. Parhaimmillaan leipä on erilaisten kalojen ja kalalevitteiden kanssa. 

Saaristolaisleipä on itselleni leivottavana ihan uusi tuttavuus. Kyllähän sitä on tullut maisteltua ja syötyä enemmänkin, mutta aika usein valmisversiota. Ensimmäistä kertaa leivoin saaristolaisleipää itse viime viikolla, mutta tuo oli kyllä erittäin helppo leipä leipoa. Aikaa menee paistamiseen ja nostattamiseen, mutta sen ajan voi hyvin käyttää moneen muuhun hommaan. Kävin reseptiä varten läpi monen monta netistä löytyvää saaristolaisleipäreseptiä, jotka olivat lähes tulkoon samankaltaisia. Nesteinä käytettiin niin piimää kuin myös appelsiinimehua. Itse halusin käyttää leipäpohjaan piimää. Tässä alla nyt minun muokkaamani versio noista netin eri versioista. Tällä reseptillä valmistui herkullinen leipä tai siis monta leipää…



Saaristolaisleipä

(3-4 kpl)


10 dl piimää

75 g tuorehiivaa

2 1/2 dl leipäsiirappia

2-3 tl suolaa

4 dl kaljamallasta

3 dl ruisjauhoja

3 dl leseitä (ruis, kaura, vehnä)

noin 9 dl hiivaleipäjauhoja

Voiteluseos

1/2 dl vettä

2 rkl siirappia


Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon murennettu hiiva, leipäsiirappi ja suola. Kun hiiva on liuennut joukkoon lisää vielä kaljamallas, ruisjauhot sekä leseet. Sekoittele ja lisää lopuksi hiivaleipäjauhot. Seoksen tulee olla lastalla tai nuolijalla sekoitettavaa, joten älä lisää jauhoja liikaa. Minulla tuo 9 dl oli aika tarkasti se määrä, jonka käytin. Jaa taikina suoraan öljyllä tai voilla voideltuihin suorakaiteen muotoisiin vuokiin (yhteensä vetoisuus noin 3,5-5 litraa). Minä jaoin kolmeen litran vuokaan, mutta vuoat olisivat saaneet olla hieman suuremmat. Taikina meinasi nostatuksen aikana nousta reippaasti yli reunojen.


Nostata lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin tunnin ajan, leivinliinan alla. Paista heti nostattamisen jälkeen uunissa noin 90 minuuttia 175 asteessa. Paiston loppuvaiheessa (noin 10 minuuttia ennen paistoajan loppua) voit voidella leivät voiteluseoksella, pullasutia apunakäyttäen. Nosta leivät paiston jälkeen jäähtymään ja säilytä joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Leivät ovat parhaimmillaan 2-3 päivää paiston jälkeen. 


Leikkaa huoneenlämpöinen leipä siivuiksi ja tarjoile pikkujoulupöydässä suolaisten levitteiden kanssa. Parhaimmillaan saaristolaisleipä on kalalevitteiden kanssa.

Itse tein levitteen maustamattomasta tuorejuustosta (200g), ranskankermasta (150g), kylmäsavulohesta (150g), tillistä (puoli punttia), sitruunasta (1rkl), suolasta (hyppysellinen) ja valkopippurista (ripaus) vatkaamalla kaikki keskenään sekaisin muutamien minuuttien ajan. Kyllä maistui 🙂


Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Onnistuisikohan tämä karpalomehusta? Tai jos laittaisi nesteeksi sekä piimää että mehua, meneeköhän metsään? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voisi varmaan käyttää. En ole kokeillut enkä kuullut tuollaista saaristolaisleipää, mutta mikä ettei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close