Nopeat donitsit ja vinkit kahteen kuorrutteeseen

Meillä on leivottu oikein urakalla niin donitseja kuin munkkejakin tässä lähiaikoina. On ne vaan niin hyviä! Instagramista on voinut seurailla meidän munkinsyöntikilpailuja yms., mitä olemme vappuleivonnaisista innostuneina tehneet 🙂

Lupasin aikaisemmassa vappuleivontaan liittyvässä päivityksessä hiivataikinasta leivottujen donitsien lisäksi myös hieman nopeampien leivinjauheella nostatettujen donitsien ohjetta. Nämä osuivat ja upposivat niin omaan väkeen kuin myös ystäväperheeseen. Raikas sitruunainen vivahde sopii näihin erinomaisesti!

Pikadonitsit

(noin 20-30 kpl)

2 rkl sitruunanmehua + sitruunan kuori

2 dl täysmaitoa

75 g voita

2 1/2 dl sokeria

3 kananmunaa

10 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta 

1/2 tl ruokasoodaa

1/2 tl suolaa

Pese sitruuna ja raasta kuori. Mittaa maito ja sekoita joukkoon sitruunan mehu ja kuori. Vatkaa voi sokerin kanssa sekaisin ja lisää kananmunat yksitellen joukkoon, koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita kaikki loput kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon vuorotellen sitruunamaidon kanssa. Sekoita massa tasaiseksi ja nosta jääkaappiin noin 30 minuutin ajaksi. Näin taikina on helpommin kaulittavaa.

Kauli taikina hyvin jouhoitetun alustan päällä. Ota pyöreällä muotilla taikinasta ympyröitä ja tee pienemmällä muotilla donitsin keskelle reikä. Donitsien määrä riippuu käytettävän muotin koosta. Paista sonitsit kuumassa, noin 170-180 asteisessa öljyssä, noin 1 1/2 minuuttia/puoli. Käännä donitsit paiston puolivälissä. Nosta kypsät donitsit talouspaperin päälle valumaan. Kuorruta lämpimät donitsit vaikka alla olevien kuorruteohjeiden mukaisesti. 

Vinkki! Itse olen säilyttänyt donitsitaikinaa jääkaapissa useita tunteja ja hyvin on toiminut. Taikinan voi siis tehdä jo etukäteen ja käydä välissä vaikka kaupassa tai lenkillä. Kuorruttaminen kannattaa kuitenkin tehdä lämpimiin donitseihin, joten sitä ei kannata jättää toiseen kertaan.

Donitsien kuorruttaminen

Kuorrutevaihtoehto 1. 



Kaneli-sokeriseos

noin 1 1/2-2 dl sokeria

noin 2 rkl kanelia

Sekoita sokeri ja kaneli keskenään kulhossa. Lisäile kanelia oman maun mukaisesti sokerin joukkoon, jotta mausta tulee tarpeeksi voimakas. Pyörittele lämpimät donitsit kaneli-sokeriseoksessa ja herkuttele.  

Kuorrutevaihtoehto 2.   



Sitruunakuorrute

4 rkl vettä

4 rkl sitruunamehua
40 g voita

noin 6-7 dl tomusokeria
elintarvikeväriä

(koristeeksi strösseleitä, nonparelleja)

Kuumenna kuorrutteen vesi ja voi yhdessä niin, että voi sulaa. Lisää joukkoon sitruunamehu. Sekoita joukkoon elintarvikeväri sekä tomusokeria sen verran, että kuorrute on vielä levittyvää, mutta ei kuitenkaan kovin valuvaa. Upota donitsien yläpinta kuorrutteeseen ja koristele kuorrutetut donitsit nonparelleilla tai störsseleillä ennen kuin kuorrutteen pinta kuivahtaa. 



Vinkki! Lisää kuorrutteen joukkoon nestettä, jos kuorrute tuntuu liian paksulta. Jos kuorrute on liian löysää, lisää joukkoon tomusokeria.





Ja donitsin reiät voi sitten valmistaa pikkumunkeiksi… Hyvin herkullisia makupaloja 🙂




Koristelin vielä lasipullon vappuun sopivasti. Dippasin pullon suun tuohon donitsikuorrutteeseen ja sen jälkeen strösseleihin. Näin sain kivan värikkään ja hauskasti koristellun pullon. 





Nyt mukkien ja donitsien testileivonnat käyntiin joka keittiössä 🙂 Nyt on aika testailla parhaimmat munkki- ja donitsiohjeet! 



Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Tämä sinun blogi on kyllä ihan huikea!! Toinen toistaan herkullisempia reseptejä ja kuvat on suoraan taivaasta, nami!
    Kansainvälisellä tasollakin todella mahtava blogi.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voi kiitos, kauniista sanoistasi! Näin huikea palaute on kyllä ihan täydellinen päivän aloitus – pilvisestä päivästä huolimatta 🙂

  2. Marianne S. says:

    Tein ohjeellasi donitseja keskiviikkona. Taikina oli helppo ja kiva tehdä, mutta itse taikinan käsittely meinasi kyllä saada hermot pintaan, säästelin jauhoissa kaulinnan aikana ja kyllä oli aikamoista räkää vaikka pidin taikinaa jääkaapissakin reilusti sen 30 minuuttia. No, onneksi kuitenkin donitsit sain tehtyä ja maku oli todellakin kohdillaan 🙂 Ainoastaan kanelin olisin voinut jättää kuorrutusvaiheessa pois, ei kolahtanut. Onneksi esittelitkin monia eri kuorrutusvaihtoehtoja joita käyttää kanelin sijasta.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla, että maku on kohdillaan. Tosiaan jauhoissa ei kannata säästellä kaulimisvaiheessa, koska jää muuten alustaan hyvin kiinni… Meillä taitaa olla aika kanelisokerifaniperhe, mutta kokeile ihmeessä seuraavalla kerralla jotain muuta kuorrutetta tai vaikka pelkästään erikoishienoa sokeria. Sehän on se kaikista perinteisin 🙂

  3. Unknown says:

    Tein näitä donitseja kaverille kun se pyysi mua leipomaan sen kaverin juhliin värikkäitä donitseja. Tää ohje on tosi helppo ja näitä oli hauska tehdä. Tein valko- ja tummasuklaa kuorrutteisia sekä tuolla sitruunakuorrutteella. Sitruuna oli paras, koska se jähmettyi mukavan nopeasti ja maistuikin oikein hyvälle. Täytyy tehdä näitä lisää vappuna 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla onnistuneesta donitsikokeilusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close