Vappuleivontaa: Pikamunkit – Kardemummamunkit todella nopeasti ja helposti

Nämä ihanat munkit maistuvat varmasti jokaiselle herkuttelijalle. Pikamunkkien leipominen on vielä niin nopeaa ja helppoa, ettei enää voi vedota siihen, että munkkien valmistus on vaikeaa tai vaivalloista – Onko se nyt sitten hyvä vai huono juttu… 😉

Meillä munkit muuten usein syödään pullan tapaan maidon kanssa. Minä kyllä yhdistän niin vahvasti siman ja munkin, että kyllä se sima on paras juoma varsinkin vappumunkin kanssa!  Kuvistakin näkyy nämä kaksi erilaista herkuttelutapaa. Muista vaan antaa munkkien hieman jäähtyä, jotta ei käy niin kuin minulle… Nämä nimittäin säilyvät vielä monta päivää hyvin herkullisina ja pehmeinä. Näin ei useinkaan ole hiivataikinaan leivottujen munkkien kanssa. 

Kiireisen emännän pikamunkit

Rahkamunkit kardemummalla

(10 -12 kpl) 

50 g voita

250 g vehnäjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

1/3 tl ruokasoodaa 

1-2 tl kardemummaa

50 g sokeria

150 g maitorahkaa

2 kananmunaa

1/2 dl maitoa 

(noin 1-2 dl erikoishienoa sokeria munkkien kierittelyyn)

Paistoon

1-2 litra ruokaöljyä

Täyte

Vadelmahilloa

Sulata voi. Mittaa kaikki ainekset sulatetun voin kanssa kulhoon, maitoa luukuunottamatta. Vatkaa ainekset hyvin sekaisin. Lisää maito vähitelen joukkoon ja sekoita hyvin, tasaiseksi massaksi. 

Kuumenna paistoöljy pienessä kattilassa noin 170 asteiseksi. Nosta jäätelökauhalla tai parilla lusikalla munkkitaikinaa kuuman öljyn joukkoon ja paista noin 2-3 minuuttia per puoli (munkkien koosta riippuen). Nosta valmiit munkit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan. 

Laita hillo pursotuspussiin, jossa on täyttötylla. Paina tylla munkin sisään ja purista hieman hilloa jokaisen munkin sisälle. Kierittele sen jälkeen sokerissa. Herkuttele tuoreilla ja ihanan pehmeillä pikamunkeilla. 

Huomioi hieman alempi paistolämpötila ja hieman pidempi paistoaika kuin tavallisten munkkien kanssa. Ensimmäinen munkki kannattaa halkaista ja katsoa, että se on kypsä. Näin pystyy hyvin arvioimaan munkkien tarkemman paistoajan.

Vinkki!  Voit hyvin maustaa munkkitaikinan kardemumman sijaan esimerkiksi vaniljalla, tai raastetulla sitruunan kuorella. 

Ensimmäisen kerran Kiireisen emännän pikamunkit-resepti on ollut täällä blogissa viime vappuna. Tänä vuonna nyt tuunasin reseptiä kardemummalla… Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kumpaa tahansa reseptiä!

Kannattaa kuitenkin odottaa munkkien jäähtymistä hetken aikaa. Muuten voi käydä yhtä hassusti kuin minulle. Vadelmahillo valui munkin sisältä syliini, kun olin liian malttamaton.

Ihanat vappuchurrot löydät muuten täältä! Muut vappuleivonnaiset löytyy myös blogista Vappu-kategorian alta!

Kommentoi

  1. mustakissa says:

    Kiitos. Tällaista pikaohjetta kaipasinkin, kun huomenna töitten jälkeen pitäisi munkkeja pyöräyttää:)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kokeile ihmeessä. Meilläkin kohta valmistuksen alla..

  2. Sarianna says:

    Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  3. Nimetön says:

    Mitähän sähelsin kun kommentti hävisi, mutta siis: toimisikohan kristallipullien resepti munkeissa? Ne on ihan meidän lempipullia ja niin ihanan pehmeitä, että olisikohan munkeissa sama? Vai vaatiikohan munkin erilaisen reseptin?
    t. ei-mikään-leipurimestari 😀

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voisi se toimiakin. Aikalailla tuo munkkitaikina (hiivalla) muistuttaa pullataikinaa.

  4. vatkataanko ihan sähkövatkaimella vai riittääkö käsin? (tosi tyhmä kysymys. mut :D)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Sekoitetaan ihan vispilällä ja/tai nuolijalla.

  5. Irina says:

    Rapea kuori ja pehmeä sisus, nam nam. Kookosrasvassa paistoin ja lisäsin ohjeeseen suolaa, yhden appelsiinin kuoriraasteen ja mehun ja loput nesteestä maitona. Tuli tosiaan hyviä, kiitos ohjeesta!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kuulostaa oikein herkullisilta. Ihana, kun näitä voi varioida niin moneen makuun! Juuri itsekin paistoin vielä satsin näin vappuaatoksi. Josko vielä huomisille brunssivieraille saisin satsin paistettua… Munkkeja on meillä syöty viime viikkoina niin paljon 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close