Mansikkapulla / Sweet rolls with strawberry

Hyvän pullan salaisuutta moni on minulta kysellyt ja itsekin sitä hain monen monta vuotta. Mummoillahan ne parhaan leivontasalaisuudet löytyy – eikö niin 🙂 Nyt olen itsekin sen hyvän pullan ”salaisuuden” löytänyt. Haluatteko tekin tietää sen? 

No, se on hyvin yksinkertainen juttu – ”vaivaa enemmän, käytä jauhoja vähemmän” 🙂 Tämän kun pitää mielessään, niin saa pehmeät ja herkulliset pullat aikaiseksi! Toki löysemmän pullataikinan käsittely voi olla hieman haastavampaa, mutta maku palkitsee. Itse olen myös nykyään lisäillyt kananmunaa hieman enemmän pullataikinaan ja sekin lisää kuohkeutta. Näiden lisäksi myös nostatuksella on tärkeä rooli pullan valmistuksessa.

Mansikkapullat

(3-4 pellillistä / noin 30 pullaa) 

Pullataikina

5 dl maitoa / vettä

50 g tuorehiivaa

2 tl kardemummaa

2 dl sokeria

1/2 tl suolaa

2 kananmunaa

noin 15 dl vehnäjauhoja

150 g voita

(1 kananmuna voiteluun)

Täyte

250 g vaniljakreemijauhetta

5-6 dl kylmää maitoa

Koristelu

tuoreita mansikoita

(kiille hyytelösokerista)

(vesitomusokerikuorrutus)

Valmista pullataikina lämmittämällä neste kädenlämpöiseksi ja murentamalla hiiva nesteen joukkoon. Lisää sekaan kardemumma, sokeri, suola ja kananmunat. Lisäile alkuun noin puolet vehnäjauhoista joukkoon ja Sekoita hyvin. Lisäile jauhoja vielä taikinan joukkoon ja vaivaa taikinaa niin että taikinaan muodostuu hyvä sitko (taikinasta tulee hyvin venyvää). Vehnäjauhoja käytin taikinaan noin 13 dl ja loput jätin työstämiseen. Lisää pehmeä voi taikinan joukkoon ja vaivaa vielä tasaiseksi. Nosta taikinakulho lämpimään paikkaan kohoamaan, esimerkiksi leivinliinalla suojattuna. Taikina saa kohota noin tunnin verran, kunnes se on kohonnut noin kaksinkertaiseksi. 

Valmista kreemi. Mittaa kulhoon 5 dl kylmää maitoa ja vaniljakreemijauhe. Vatkaa joko sähkövatkaimella tai vispilällä niin, että seos menee hyvin sekaisin. Jätä kreemi hetkeksi sivuun odottamaan. Jos kreemistä tulee liian paksua, voit notkistaa sitä lisäämällä hieman maitoa ja vatkaamalla uudestaan. 

Kaada kohotettu taikina hyvin jauhoitetulle alustalle ja vaivaa taikinasta ylimääräiset ilmat pois. Lisää tarvittaessa pullataikinan sekaan vielä hieman jauhoja. Ota puolet taikinasta ja kauli isoksi levyksi. Levitä vaniljakreemiä ohut kerros taikinan päälle. Taita taikina kaksinkerroin ja kauli vielä kevyesti päältä. Leikkaa taikina levy noin 2-3 cm levyisiksi siivuiksi. Kierrä jokaista taikinasiivua hieman ja kääri kehälle tai solmuun. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille nousemaan, laita päälle leivinliina. Tee sama lopulle taikinalle. 

Kun pullat ovat nousseet pellin päällä, ota esimerkiksi lasi ja paina sillä vielä keskelle kolot. Suosittelen laittamaan lasin päälle tuorekelmua, niin pullataikina ei tartu lasin pohjaan kiinni. Voitele pullat kananmunalla ja lusikoi jokaisen pullan koloon vielä hieman vaniljakreemiä.

Paista pullat 200 asteessa noin 12-15 minuutin ajan tai kunnes pullat ovat kypsiä. Anna pullien hetki jäähtyä ja leikkaa päälle kauniisti tuoreista marjoista koristeet. 

Halutessasi voit sipaista pullasudilla päälle vielä hyytelösokerista tehtyä kiillettä sekä pursottaa tomusokerista ja vedestä tehtyä kuorruteseosta.  

Vinkki! Olen käyttänyt pulliin myös tuoreita mustikoita, joilloin pullista saa tehtyä mustikkapullia.

Kommentoi

  1. Näyttävät ihanilta! Vosinkin testa mustikkapullia 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mustikkapullat ovat myös hyvin herkullisia. Itse koristelin mustikkaversiot vielä pienellä sitruunamelissalla ja tuli todella nättejä pullia. Toki voisihan näitä tehdä vaikka mustikkasta ja vadelmasta, sekoittaen.

  2. Nimetön says:

    Kuulostaa kesäiseltä ja herkulliselta. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä, sitä nämä juuri ovat. Ihanan pehmoisia ja makeita. Pullataikina nyt on pullataikinaa ja sitä tuunaamalla saa mitä ihanampia herkkuja aikaiseksi!

  3. oi miten ihanan näköisiä! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Anni! Näitä kuvia voi sitten pakkasten aikaan ihastella ja muistella kesää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close