Kinuskinen puolukkaboston

Nyt alkaa metsät olla punaisenaan puolukasta, joten se on todellakin tämän hetken satokauden herkku. Keräilimme perheen kanssa mökiltämme syksyn ensimmäisen puolukkalitran. Siitähän syntyi nämä ihanat bostonkakut ja lisäksi vielä pieni määrä vispipuuroa välipalaksi. 

Koska puolukat ovat aika happamia marjoja, niiden käyttö on (ainakin minun mielestäni) hieman haasteellista leivonnassa, verrattuna esimerkiksi mustikkaan tai vadelmaan. Tässä pullassa puolukoiden happamuutta ja kirpeyttä tasoitti tuo ihana kinuski, dulce de leche. 

Kinuskinen puolukkaboston

(2 kpl)

1/2 annosta pullataikinaa

Täyte

1/2 prk Karamellisoitua kondensoitua maitoa

1 rkl perunajauhoa

noin 2 dl puolukoita

1 kananmuna voiteluun

Kuorrute

3 rkl vettä

noin 2 1/2 dl tomusokeria

Leivo pullataikina ohjeen mukaan. Kauli se nostatuksen jälkeen leivonta-alustalla suureksi levyksi. Sekoita perunajauho karamellisoidun kondensoidun maidon (eli kinuskin) joukkoon. Levitä kinuski pullataikinalevyn päälle ja ripottele puolukat kinuskin päälle. 

Kieritä pullalevy rullalle ja leikkaa noin 14 palaksi, riippuen vuoan ja pullien koosta. Suojaa kahden noin 20-22 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat öljyllä tai voilla. Nosta pullat kakkuvuokiin leikkauspuoli ylöspäin ja jätä hyvin nostatustilaa pullien väleihin. Anna pullien nousta huoneenlämmössä leivinliinalla peiteltyinä noin 15-30 minuutin ajan. Voitele pullat kananmunalla ja paista 175 asteessa noin 20-30 minuuttia tai kunnes pullat ovat kypsiä, kakun koosta riippuen. 

Siirrä hieman jäähtynyt bostonkakku tarjoiluastialle ja valmista kuorrute. Sekoita tomusokerin joukkoon vesi ja sekoita kuorrute tasaiseksi. Halutessasi voit ohentaa kuorrutetta vedellä tai halutessasi paksumpaa kuorrutetta, lisää tomusokeria. Kuorrute saa olla hieman valuvaa, mutta ei kuitenkaan aivan löysää. Levitä kuorrute lusikalla bostonkakun päälle. 


Vinkki! Puolukoita kannattaa laittaa oman maun mukaan pullan sisään. Minä lähinnä ripottelin niitä kirpakoiksi sattumiksi, mutta halutessaan niitä voi laittaa myös enemmän. 

Vinkki! Kondensoitua maitoa myydään yleensä suurissa ruokakaupoista säilyketölkeissä. Se on valmiiksi keitettyä kinuskia ja sitä kutsutaan ulkomailla nimellä dulce de leche. Voit karamellisoida myös itse tavallisen kondensoidun maidon, keittämällä maitotölkkiä noin kolme tuntia vedessä. Tuon valmiiksi karamellisoidun säilykepurkin erottaa yleensä kondensoidusta maidosta siitä, että sen etiketti on ruskeampi.

Tämä pullakakku maistui ihanan syksyiseltä sateisena ja pimeänä syysiltana! 

Kommentoi

  1. Roosa says:

    Ihanan syksyinen leivonnainen! Nam! 🙂
    T: http://serkustensuklaaunelma.blogspot.fi

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Juuri sitä 🙂 Tässä maistuu syksy!

  2. Celebration Treats 4U says:

    Herkun näköistä :). Kinuski ja puolukka käyvät kyllä kivasti yhteen, kun kinuski kesyttää puolukan kirpakkuutta. Ja tuo valmiiksi kinuskiksi keitetty kondensoitu maito on tosiaan kiva tuote leivonnassa.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tosiaan. Tuo yhdistelmä toimii monessa ja tuo karamellisoitu kondensoitu maito toimii erinomaisesti vielä yksistäänkin monessa leivonnassa 🙂

  3. annap says:

    Ihanan kuuloinen leivonnainen, voisipa heti maistaa! Pystyisiköhän tuon kinuskin korvaamaan sellaisella itse keitetyllä kinuskilla, tyyliin mitä laitetaan kakun päälle? Lyhyt googlaus nimittäin paljasti, että noita kondensoituja maitoja ei taida saada laktoosittomana, ja sellaista kinuskia pitäisi saada. 😀

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Se on tosiaan harmi, että kondensoidut maidot joita kaupassa on myynnissä, ei ole laktoosittomina. Aika monella tuo kuitenkin on nykyään ongelmana. Minä olen joskus valmistanut kondensoitua maitoa itse laktoosittomasta maitojauheesta, mutta pitäisi näin vuosien jälkeen yrittää tehdä sama juttu uudelleen vielä paremmalla reseptillä. Linkkaan tähän sinulle, jos sen saan itse valmistettua. Tuo omakinuskikin voi kyllä toimia. En ole itse kokeillut sen käyttäytymistä uunissa.

  4. Nimetön says:

    Terve! Toimisikohan tämä täyte kierrepullien täytteenä vai valuuko välistä pois? Ei ole vielä kokemusta tuosta kondensoidusta… kiitos! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Varmaan toimisi, mutta suosittelen laittamaan pullat vaikka muffinssivuokiin.

  5. Nimetön says:

    Hei! Tämä on herkkua. Juhlat tulossa ja paljon leivottavaa tiedossa. Osaatko sanoa voiko tämän pakastaa? Mitenköhän tuo kondensoitumaito käyttäytyy pakastaessa? Ajattelin soveltaa ohjetta ja tehdä yksittäisiä kierrepullia vuokiin.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Luulisin, että tämän voi pakastaa. En kyllä ole itse kokeillut, mutta voisin kuvitella, ettei estettä pakastamiselle ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close