Omenapullat syksyn sadosta

Lupailin jo tuolla Instagram-tililläni kaikkien ihanien suklaakakkukuvien jälkeen jotain satokauteen sopivaa reseptiä. Omenaresepteihin tuli sopiva hetki, kun sain hakea tuttavaperheen pihalta omenoita leivontaa varten. Meillä oman perhepiirin omenapuut pitivät tänä vuonna välivuoden sadossa, joten tällä kertaa piti turvautua naapuriapuun – suuri kiitos siitä! Istutimme aikoinaan itsekin oman talomme pihaan omenapuun, mutta talvella jänis kiipesi lumikasan päälle ja söi puun omiksi tarpeikseen. Se siitä puusta…

Minähän sitten leivoin noista (lahja)omenoista aika montaakin herkkua. Ensimmäisenä leipomislistalla oli Yhden kulhon omenapiirakka. Tämä on muuten yksi suosikkiresepteistäni. Toivottavasti kuuluu myös teidän monen muunkin suosikkiresepteihin! Tämän lisäksi leivoin vielä näitä herkullisia omenapullia. Näihin löysin ulkonäöllisesti sekä ideallisestikin inspiraation täältä singaporelaisesta blogista

Omenapullat

(12 kpl)

Pulla

1/2 annosta pullataikinaa

Täyte

1 rkl voita

noin 8 (n. 350g) kotimaista puutarhaomenaa

3 rkl sitruunamehua

3 rkl sokeria

1 1/2 tl kanelia 

1/2 rkl perunajauhoja

Voiteluun

1 kananmuna

2 rkl maitoa

raesokeria

Valmista pullataikina ohjeen mukaan ja valmista nostatuksen aikana täyte. 

Kuori ja poista siemenkodat omenoista. Pilko ne pieneksi kuutioiksi. Mittaa kasariin voi ja anna sen sulaa. Lisää omenakuutiot kattilaan ja purista sitruunasta mehua. Lisää joukkoon sokeri ja kaneli. Sekoittele seosta muutamien minuuttien ajan niin, että omenapalat pehmenevät. Nosta kattila sivuun liedeltä ja anna jäähtyä hetken. Sekoita joukkoon vielä perunajauhot ja täyte on valmis.

Jaa pullataikina 12 osaan ja pyörittele pyöreiksi pulliksi. Lisäile tarvittaessa pullataikinan joukkoon lisää vehnäjauhoja, jotta siitä tulee helposti käsiteltävää. Kauli jokainen pulla jauhoitetulla alustalla ovaalinmalliseksi ohueksi levyksi ja nostele noin 1-2 ruokalusikallista täytettä jokaisen levyn toiseen päätyyn. Nosta taikinareunus täytteen yli ja leikkaa veitsellä loppu taikina siivuiksi. Rullaa pulla niin, että saumakohta jää täytteen alle. 

Tee jokaiselle pullalle sama juttu ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille nousemaan noin 15 minuutin ajaksi. Vatkaa kananmuna ja maito kevyesti keskenään ja voitele nostatetut pullat seoksella. Ripottele päälle vielä halutessasi raesokeria. Paista pullat 175 asteessa noin 12-15 minuuttia. 

Vinkki! Täytteen makeutta voit muunnella lisäämällä sokerin määrää. 

Tässä alla on vielä pari kuvaa tuosta Yhden kulhon omenapiirakasta. Tuon piirakan erinomaiset puolet ovat, että se on helposti leivottavissa pienissä tiloissa, pienellä tiskimäärällä ja maistuu hyvin herkulliselta. Myös esimerkiksi koululaiset voivat helposti leipoa piirakan itsenäisestikin, joten tämän reseptin voi hyvin antaa nuorison leivottavaksi. Myös tämä on hyvin muunneltavissa erilaisiin makuihin. Omenat voi vaihtaa vaikka marjoihin tai hedelmiin. 


Nyt kannattaa ehdottomasti leipoa satokauden herkkuja! Omenat ovat parhaimmillaan juuri nyt!

Täältä löydä vielä lisää syksyn herkkureseptejä!


Seuraa keskusteluja myös Pullahiiren leivontanurkan Facebook-ryhmässä!

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Uusimmassa Leivotaan lehdessä on tällä tapaa tehtyjen suolaisten sarvien ohje. Toimii siis sellaisenakin versiona. Kivat pullat nämäkin.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Toimii ihan varmasti myös suolaisella täytteellä. Välillä on jännä huomata miten samat ideat nousevat esiin yhtä aikaa. Nuo Singaporen omenapullat olivat niin herkullisen näköisiä, että oli pakko kokeilla tuota idea. En kyllä edes katsonut tarkemmin minkälainen resepti tuon alkuperäisen pullataikinan takana oli, mutta nuo on jotenkin paljon kauniimpia väriltään kuin minun pullani. Nämä kyllä oli hyvin herkullisia, vaaleasta väristään huolimatta. Pitääkin kauppamatkalla tai kirjastosta katsoa, josko tuo lehti löytyisi, niin näkisin minkälaisella taikinalla ja tekniikalla nuo suolaiset versiot on toteutettu.

  2. Jack Bauer says:

    Ai että, näitä täytyy testata joku päivä. Mukava ja virkistävä tapa täyttää pulla:) Yleensä tulee vain painettua lasilla kolo keskelle ja täyte sitten sinne.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuo sama ruppi-idea sitä on itselläkin useimmiten mielessä. Ihan kiva oli löytää hieman erilainen idea tälle pullalle!

    2. Pullahiiri/Taru says:

      siis kuppi-idea 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close