Joulun pikkujouluhitti – Glögikakku

Pikkujouluaikaan glögikakku on hyvin kysytty resepti. Se onkin puuttunut täältä blogista, vaikka olen aikaisemminkin glögikakkua jo valmistanut. Glögikakun ideahan on se, että kiille valmistetaan jouluisesta glögistä ja pohja herkullisista piparkakuista. Tuohon väliin voi täytteen maustaa sitten omaan makuun sopivaksi. Minä tein tällä kertaa kevyesti sitruunaisen täytteen tähän kuvan glögikakkuun. 

Lue alla oleva vinkkilista ennen kakun valmistusta, niin pääset parhaimpaan lopputuloksen!

Glögikakku

(22 cm vuoka/noin 15 henkilölle)

Pohja

150 g piparkakkuja (oman maun mukaan)

70 g voita

Täyte

5 liivatelehteä

6 dl vispikermaa

400 g maustamatonta tuorejuustoa

1 1/2-2 dl tomusokeria

3/4 dl sitruunamehua

(1 sitruunan kuori)

Kiille 

2 dl glögiä

3 liivatelehteä

(elintarvikeväriä)

Murskaa piparkakut hienoksi rouheeksi pakastepussissa kaulimalla keksien päältä tai monitoimikoneessa hienontamalla. Sulata voi ja lisää se keksimurskan joukkoon. Sekoita massa hyvin. Voitele 22 cm irtopohjavuoan reuna ja ripottele päälle tomusokeria. Voi käyttää myös halutessasi reunakalvoa, jolloin vuoka tai reunakalvo ei vaadi öljyämistä tai tomusokerointia. Laita irtopohjavuoan reuna suoraan tarjoiluastialle tai kakkupahvin päälle ja painele keksimurska tarjoiluastialle irtopohjavuoan reunan sisään. 

Valmista täyte laittamalla liivatteet likoon kylmään veteen vähintään viiden minuutin ajaksi. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Notkista kulhossa tuorejuusto ja lisää joukkoon 1 1/2-2 desilitraa tomusokeria. Halutessasi voimakkaampaa sitruunaista makua kakkuun, pese sitruuna ja raasta sen kuori. Lisää kuoriraaste tuorejuustoseoksen joukkoon. Purista sitruunan mehu. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Lisää liivatteet kuuman sitruunamehun joukkoon ja sekoitele niin, että liivatteet sulavat joukkoon. Kaada hieman jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon, koko ajan tuorejuustomassaa sekoittaen. Vatkaa massa tasaiseksi ja nostele kermavaahto lopuksi tuorejuustoseoksen joukkoon. Maistele tarvitseeko täytteeseen lisätä sokeria. Kaada täyte pohjan päälle, levitä ja tasoita pinta. Nosta kakku kylmään hyytymään vähintään kahden tunnin ajaksi, ennen kiilteen lisäämistä. Jos haluat, niin voit kuvioida täytteen päältä esimerkiksi haarukalla, kuten minä tein. 

Valmista kiille hyytyneen kakun päälle laittamalla liivatteet likoon kylmään veteen vähintään viiden minuutin ajaksi. Kuumenna 1/3 osa glögistä kiehuvaksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Lisää liivatteet kuuman glögin joukkoon. Kaada glögikiille ohuena nauhana loppuglögin joukkoon. Jos haluat voit tehostaa kiilteen punaista väriä lisäämällä joukkoon punaista elintarvikeväriä. Sekoittele jäähdytellen kiillettä ennen kakun päälle kaatamista. Kaada kiille täytteen päälle. Kiilteen olisi hyvä olla jo hieman hyytynyttä kakun päälle kaadettaessa, jotta se ei pääse valumaan mahdollisesta vuoan reiästä vuoan ja kakkumassan välistä pois. Nosta kakku vielä jääkaappiin vähintään noin kahden tunnin ajaksi (Huom! Lue alla olevat vinkit kakun valmistukseen). Koristele kakku haluamallasi tavalla esimerkiksi piparkakuilla, valkosuklaalla, sokerimassa- tai pikeerikoristeilla. 

Vinkit glögihyydykekakun valmistukseen: 

  • Öljyämällä ja tomusokeroimalla vuoan reunan tai käyttämällä reunakalvoa, saat kakun reunasta kauniin tasaisen. 
  • Tarvittuun sokerimäärään vaikuttaa käytätkö täytteessä tuoreista sitruunoista puristettua mehua vai valmista (kaupassa myytyä) sitruunamehutiivistettä. Lisäksi makuun vaikuttaa myös lisäätkö täytteen joukkoon sitruunan kuoriraastetta. Kuoriraasteen lisäämisellä tai sen määrällä voit vaikuttaa kuinka vahvan sitruunaisen maun täytteeseen haluat. 
  • Koska glögikiille on löysää, voit kaataa glögikiilteen kakun päälle suoraan jääkaappiin, niin kakkua ei tarvitse liikutella kiilteen laittamisen jälkeen. Kaada kiille lusikan kautta kakun päälle, niin täyte ei npude kiilteen sekaan.
  • Jos käytät tiivisteglögiä, niin laimenna sitä vedellä niin, että valmista glögiä on yhteensä 2 desilitraa.
  • Jos valmistat kakun tarjoilua edeltävänä päivänä, niin täytteen maku hieman tasoittuu ja mahdollisesti vahvistuukin. Liivate vaatiin vähintään neljän tunnin hyytymisen jääkaapissa.
  • Jos käytät kiilteen päällä sokerimassa tai pikeerikoristeita, niin laita ne kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Muutoin koristeet sulavat ja muuttavat kauniin ulkomuotonsa. Voit myös kastaa koristeiden pohjan suklaaseen (joko valko-, maito- tai tumma suklaa), jolloin koristeet säilyvät kakun päällä hieman paremmin ja pidempään. 

Mukavaa viikonloppua! 

Kommentoi

  1. Kanelitytön kakkuparatiisi says:

    Näyttää niin herkulliselta! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos!

  2. Päivityksiä says:

    Oih, nam!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihanat joulunajan leipomukset! Mitä kaikkea sitä saakaan tehdä? 🙂

  3. Roosa says:

    Vautsi, näyttää täydelliseltä! <3
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos kommentistasi!

  4. Nimetön says:

    Ihana kakku. Tätä ajattelin tehdä ensi viikonlopun pikkujouluihin 🙂 Kerrotko, miten olet tehnyt nuo joulutähdet kakun päälle?

    Mukavaa joulunodotusta, terkuin Pirjo Porvoosta

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nou ei ole varsinaisesti joulutähtiä nuo kukat. Ne ovat punaisia kukkia, jotka olen pursottanut pikeeristä kukkanaulan päälle.

    2. Nimetön says:

      Hupsis 🙂 Niimpä ovatkin.

      Pirjo Porvoosta

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Mutta siis onnistuvat ruusutyllalla lähdet keskeltä ja teet aina yhden terälehden kiertäen siihen kukkanaulan tms. päälle. Vaikea ilman vaihekuvia selittää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close