Nopea piparkakkutaikina

Paras valmispiparkakkutaikina

Ainakin meillä on jo näin marraskuun kunniaksi ”hoiloteltu” joululauluja ja herkuteltu piparkakuilla. Tänä vuonna piparkakut valmistuvatkin nopeasti ja helposti, ilman yön yli odotteluja ja seoksen keittelyjä. Näin piparkakkujen valmistaminen helpottuu ja niitä tulee tehtyä useammin. Nämä piparkakut ovat lisäksi ihanan pehmeitä ja mureita – niin kuin pikkuleivän kuuluukin. 

Moni ostaa piparkakkutaikinan valmiina kaupasta ja luulen siihen olevan syynä se, että piparkakkujen leipominen vaatii ennakkoon taikinan valmistamisen, johon kuuluu odottelua ja keittelyä. Näin ollen piparkakkutaikina on ollut helpompi ostaa, kun odotella sen valmistumista. Nyt kuitenkin ajattelin kehitellä ”hätähousuille” (joihin monesti itsekin lukeudun) helpon pikapiparkakkutaikinan, joka muistuttaa herkullisia pikkuleipiä. Miltäs tämä kuulostaa? 

Idea lähti siitä, että sain suunnitella Suomen Sokerille tummaa muscovado ruokosokeria sisältävän reseptin, joka on osa Jouluista leipurikoulua.Piparkakkuihin liittyy vahvasti tumma siirappi, jonka tässä reseptissä korvaa tuo tumma muscovado ruokosokeri. Muscovado ruokosokerin ihana lakritsainen maku tukee piparkakkujen jouluista makua. Tämä tumma muscovado ruokosokeri on vieläpä reilunkaupan tuote, joten saa ainakin minulta pisteet siitäkin, maun lisäksi. Koska tämä resepti on osa Jouluista leipurikoulua, tämän reseptin yhteyteen on kerätty myös monen monta vaihekuvaa tuosta taikinan valmistuksesta sekä piparkakkujen leipomisesta. Toivottavasti kuvat auttavat pääsemään hienoon ja herkulliseen lopputulokseen!

Valmiit piparkakut ja niiden koristelu

Joulun nopea ja helppo piparkakkutaikina

(noin 2 pellillistä piparkakkuja)
6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta
150 g voita
2 1/2 dl (150 g) Dansukker Tummaa muscovado ruokosokeria
1 kananmuna
1 keltuainen
1/2 dl kermaa

Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään kulhossa ja siirrä hetkeksi sivuun odottamaan. Mittaa vatkauskulhoon huoneenlämpöinen voi, tumma muscovado ruokosokeri, kananmuna, keltuainen ja kerma. Voit hieman lämmittää kermaa, jotta se ei olisi jääkaappikylmää.

Piparkakkutaikinan valmistaminen helposti

Vatkaa seosta muutamien minuuttien ajan vatkaimella sekaisin. Kun seos on tasaista, lisää kuivat aineet. Sekoita vielä kuivat aineet hyvin joukkoon ja paketoi taikina kelmuun. Nosta taikina noin tunnin ajaksi jääkaappiin ennen leipomista. 

Nopeasti valmistuva piparkakkutaikina

Jauhota leivonta-alusta ja kauli taikinasta suuri levy. Ota piparkakkumuoteilla taikinasta haluamiasi muotoja ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipelleille. Kerää taikinan loput aina palloksi ja kauli uudestaan, niin kauan kuin taikinaa riittää. Nosta valmiit piparkakkupellit kylmään ennen paistamista vielä noin 15 minuutin ajaksi. Paista piparkakut 175 asteessa noin 6-8 minuutin ajan. Jos piparkakuissa on paljon pieniä ulokkeita, kannattaa niiden paistumista seurata tarkkaan. Pienet ulokkeet kypsyvät ja myös palavat nopeasti.

Piparkakkutaikinan kauliminen

Pikeeri piparkakkujen koristelua varten

1 kananmunan valkuainen

noin 2 1/2 dl tomusokeria

1/2 tl sitruunamehua

 (elintarvikeväriä)

Vatkaa pikeerin ainekset keskenään kulhossa. Jos seos on liian löysää, lisää tomusokeria. Jos seos on liian paksua, lisää muutama tippa vettä tai sitruunamehua joukkoon. Lisää halutessasi myös elintarvikeväriä joukkoon. Kaada tai lusikoi seos pursotuspussiin ja leikkaa pussin suuhun sopivan kokoinen aukko. Pursota piparkakkujen päälle. Tarkkoihin yksityiskohtiin pikeerin tulee olla jäykempää. Koko piparkakun kuorruttamiseen sopii hieman löysempi pikeeri. 

Vaihekuvat kuinka leivotaan piparkakkuja

Koristele halutessasi piparkakut pikeerillä sekä erilaisilla sokerikoristeilla. 

Me koristelimme tällä kertaa nämä lasten kanssa helposti löysällä kuorrutteella niin, että kuorrute peitti koko piparkakun. Siihen vain strösselit ja karkit päälle, niin saa myös lasten kanssa kuorrutettua hauskoja piparkakkuja todella helposti. Anna kuorrutettujen piparkakkujen levätä hetki koristelun jälkeen, jotta kuorrute kovettuu piparkakun päälle ja kestää käsittelyä paremmin.

Vinkki! Voit korvata mausteet myös noin 1 ruokalusikallisella piparkakkumaustetta. 

Nopea piparkakkutaikina

Nyt kaikki leipomaan ja nautiskelemaan ihanan pikaisista piparkakuista. Meillä nämä ainakin hävisivät jo uunipelliltä nopeasti. 

Yhteistyössä 

Suomen Sokeri

&

Kommentoi

  1. Kanelitytön kakkuparatiisi says:

    Ompa tosiaankin nopea piparkakkuohje, vautsi! 🙂 Itte tykkään kyllä siitä piparitaikinan keittelystä, mutta nappaan kyllä tänkin reseptin talteen jos joskus sattuu tarvitsemaankin nopeampaa vaihtoehtoa! 😀

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Onhan se niinkin, että se keittely voi tuoda sitä perinteistä joulutunnelmaa. Tuntuu, että joulun alla on aina niin kiireinen. Silloin tarvitaan näitä "oikopolkuja", jotta saa tehtyä kaikki tarvittavat (tai siis mukavat) hommat 🙂 Kannattaa siis pitää tämäkin mielessä, jos tulee vaikka joskus hoppu!

  2. Nimetön says:

    Voiko tuota tummaa muscovado ruokosokeria korvata millään? Ei löytynyt täältä vielä kaupoista…:(

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hmm! Eikö tuota löytynyt? Minusta tuo ei ole mikään ihan uusi tuote eli itse olen käyttänyt tuota sokeria myös aikaisemminkin. Onnistuisikohan vaikka fariinisokerilla? Se voisi olla koostumukseltaan lähellä tuota muscocadoa, mutta maku ei kyllä ole aivan sama. Jos löydät muscovadoa jostain muualta, niin suosittelen kokeilemaan kyllä silläkin. Se kuitenkin antaa sen verran herkullisen maun taikinalle.

  3. Nimetön says:

    Kiitos! Olenkin jo pari vuotta suunnitellut tekeväni itse taikinan mutta en ole sitten jaksanut/ehtinyt keskittyä.. Tällä ohjeella kyllä kokeillaan 🙂 Onko toi pomeranssi ihan "normaali" mauste, mitä kaupoissa löytyy?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva, että resepti tulee tarpeeseen. On se pomeranssikuori ihan normaali mauste, mutta halutessasi voit maustaa myös suoraan piparkakkumausteella, josta löytyy nuo kaikki mausteet ja taitaa löytyä vielä kardemummakin kaupan päälle 🙂 Jos käytät valmista piparkakkumaustetta, niin 1 rkl voisi olla sopiva määrä tai sitten lisäillen sen mukaan mikä sopii omaan makuun.

  4. Näyttävät herkullisilta ja näppäriltä tehdä. Oli kiva nähdä ja ehkäpä taas törmäillään uusissa tapaamisissa 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Oli mukava treffata Ebe! Tosiaan tässä saa tehtyä piparkakut nopeasti ja helposti. Ihana mureita ja herkullisia 🙂 Nähdään taas!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close