Herkulliset vehnäsämpylät rapealla kuorella

Itse olen aikamoinen leipäfani. Tiedättehän ne ihanat vaaleat vehnäleivät, rapealla ja kauniin kultaisella kuorella. Rakastan leipiä, jotka ovat ihanan pehmeitä sisältä ja kuori on vain ajatuksen ohut rapea kerros tuon pehmeän sydämen ympärillä. Saatan joskus syödä vaalean leivän niin, että leikkaan paloja leivän ympäriltä sillä tavoin, että kuorta on jokaisessa leikatussa palassa mahdollisimman paljon. Lopulta vain pehmeä keskiosa on jäljellä. Ei tarvitse kenenkään miettiä, kuka on leipää maistellut. Tyyli on sen verran erikoinen… 

Nyt sain vihdoin onnistumaan itse tehtynä hyvin rapea kuoriset sämpylät, jotka ovat ihanan pehmeitä sisältä. Artesaani leipää – tai siis sämpylöitä. Valmistuksessa on muutama juttu, jotka auttavat rapean kuoren syntymisessä. 


Lukaise resepti alta ja noudata sitä, niin herkullinen lopputulos on taattu! 

Rapeakuoriset sämpylät

(noin 18 kpl)

5 dl vettä

50 g hiivaa

1 1/2 tl suolaa

1 rkl sokeria

noin 11 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl öljyä

Leivontaan 

vehnäjauhoja

Lämmitä vesi noin 38 asteiseksi. Murusta hiiva vatkauskulhoon yhdessä suolan ja sokerin kanssa. Kaada lämmin vesi hiivan päälle ja sekoita hetki. Lisää jauhot ja öljy. Alusta taikinaa koneella tai käsin noin 15 minuuttia, jotta taikinaan tulee hyvä sitko. Taikina saa kuitenkin jäädä löysähköksi. 

Kun taikinassa on hyvä sitko, kaada taikina vehnäjauhoilla jauhotetulle leivonta-alustalle. Ripottele taikinan päälle vielä vehnäjauhoja ja laita lopuksi leivinliina päälle. Anna levätä ja kohota noin 30 minuutin ajan leivonta-alustalla. Jaa taikina noin 18 palaa ja pyörittele pyöreiksi sämpylöiksi. Nosta sämpylät suoraan uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele sämpylöiden päälle vehnäjauhoja ja vedä viillot terävällä veitsellä sämpylöiden pintaan. Jätä sämpylät noin tunnin ajaksi nousemaan lämpimään paikkaan, leivinliinan alle. 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Suosittelen käyttämään kiertoilmauunia ja alalämpöä, jos mahdollista. Heitä ennen paistamista noin 1/2 dl vettä uuniin pohjalle tai suihkuta sumutinpullolla vettä uuniin ennen leipien laittamista uuniin. Idea on siinä, että vettä on vain sen verran, että se kerkeää haihtumaan paiston aikana, ennen kuin leivät ovat valmiit. Paista sämpylöitä noin 12-13 minuuttia (seuraa oman uunin paistoa, koska uuneissa on eroja). Tarjoile ihanan rapeat sämpylät lämpiminä voin kanssa!  

Vinkki! Säilytä sämpylät ilmavasti. Jos pakkaat leivät muovipussiin, kuori kärsii. Älä myöskään laita paiston jälkeen leivinliinaa sämpylöiden päälle, vaan anna leipien olla uunipellilläkin ilmavasti.

Käytin samaa reseptiä myös pitsapohjaan. Pohjista tuli ihanan ohuita – jopa liiankin ohuita erään lapsen mielestä. Olin iloinen tästäkin palautteesta, koska juuri näin halusinkin sen olevan!

Mukavaa leivontasunnuntaita! 



Seuraa Pullahiiren leivontanurkkaa myös:


Kommentoi

  1. Heidi says:

    resepti otettu talteen, kiitos.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Toivottavasti maistuu! Meillä sekä oma perhe että naapurit tykkäsivät kovasti 🙂

  2. superherkullisen näköisiä, ihan täydellisiä! näitä täytyy kokeilla 😛 vaikka keiton kaveriksi…tai oikeestaan ihan ilman keittoakin.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nämä maistuvat niin keiton kanssa kuin ilmankin 🙂 Ihania vaikka iltapalalla!

  3. Nimetön says:

    oli erittäin helppo ohje ja ovat todella hyviä. kiitän

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava, että jätit kommentin tänne blogiin 🙂

  4. Siiri Amanda says:

    Ensimmäistä kertaa eläessäni tein sämpylätaikinan. Kiitos tästä ohjeesta, hyvin onnistui, tuli todella rapeat ja herkulliset sämpylät? Voiko muuten sämpylöiden päälle lisätä kaurahiutaleita vehnäjauhojen sijaan ennnen uunin laittoa?

    1. Hei! Ihana, että kokeilit reseptiä ja onnistuit! Kyllä sämpylöiden päälle voi ripotella erilaisia hiutaleita ja siemeniä. Tuo jauho pysyy ehkä paremmin sämpylöiden pinnassa kiinni. Jauhoa ei ole kuitenkaan pakko ripotella. Omasta mielestä pieni ”jauhopöly” sämpylöiden päällä antaa kivan ulkonäköä valmiille sämpylöille.

  5. Hyviä tuli!

    1. Mahtava juttu! Kiva, kun jätit kommentin tänne blogin puolelle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close