Lime-hyydykekakku – Caipirinha-juustokakku

Muistatteko sen hitiksi nousseen herkullisen Caipirinha-kakun? Kakun, joka löytyi monesta blogista ja oli muutoinkin hyvin suosittu leivonnainen monessa juhlapöydässä vuosia sitten. Caipirinha-hyydykekakku valmistui helposti käyttämällä Caipirinha drink mix-jauhetta. Tuo juomajauhe poistui jossain vaiheessa kauppojen hyllyitä ja aikalailla samoihin aikoihin myös kakun valmistaminen jäi monelta. Nyt voit taas valmistaa kakkua alla olevalla reseptillä, ilman juomajauhetta – aidoista raaka-aineista. Olen tehnyt aikoinaan samalla drinkki-idealla myös Mojito-juustokakun, mutta nyt halusin tehdä pelkän lime-version tai oikeammin juuri Caipirinha-kakun – ilman rommia ja minttua, jotka löytyvät Mojito-juustokakusta. 

Tämän kakun täyte on tehty tuorejuustosta, kermasta, limestä ja sokerista. Tuo massa on hyydytetty liivatteella, jotta se pysyy hyvin kasassa. Pohjana käytin gluteenitonta sokerikakkupohjaa ja kiilteenä on sokeroitua ja laimennettua limemehua. Minä tein tämän kakun gluteenittomana käyttämällä gluteenitonta jauhoseosta. Jos et tarvitse gluteenitonta kakkua, niin korvaa jauhoseos vehnäjauhoilla. Tämä kakku sopisi hyvin vaikka ylioppilaan juhlapöytään tai kakkubuffan raikkaaksi tarjottavaksi.

Lime-hyydykekakku

Caipirinha-juustokakku

(noin 12-15 henkilölle)

Pohja 

2 kananmunaa (L-koko)

80 g sokeria

40 g gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)

40 g perunajauhoja

Täyte

4 dl vispikermaa

4 liivatelehteä

350 g maustamatonta tuorejuustoa

2-2 1/2 dl tomusokeria

1 1/2 dl lime-mehua

Kiille

2 dl vettä

1 lime

2 1/2 rkl sokeria

3 liivatelehteä

(elintarvikeväriä)

Koristeluun

1 dl vispikermaa

1 rkl tomusokeria

(syötäviä kukkia tai muita koristeita)

Vatkaa kananmunat ja sokeri vahvaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne joukkoon. Käytä gluteenittomaan pohjaan gluteenittomia jauhoja ja tavalliseen pohjaan vehnäjauhoja. Sekoita massa hyvin nostelemalla sekaisin. Levitä leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle pyöreään muotoon. Paista 160 asteessa noin 12-15 minuuttia. Kumoa pohja jäähtymään leivinpaperin päälle. Ota jäähtyneestä pohjasta leivinpaperi irti ja paina vuoan reunalla (noin 20-22cm) pyöreä pohjakiekko. Nosta pohja tarjoiluastialle ja laita irtopohjavuoan esivalmisteltu reunus pohjan ympärille. Katso vuoan esivalmisteluohjeet alta.

Valmista täyte. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Laita liivatteet likoon kylmään veteen noin 5-10 minuutin ajaksi. Notkista tuorejuusto ja noin 2 dl tomusokeria sähkövatkaimella tai monitoimikoneella vatkaamalla. Kuumenna puolet limemehusta kiehuvaksi. Purista liotetuista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kiehuvan mehun joukkoon. Sekoittele niin, että liivatteet sulavat kokonaan joukkoon. Kaada hieman jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana muun mehun joukkoon. Lisää mehu lopuksi tuorejuuston joukkoon. Nostele kermavaahto täytteen sekaan ja lisää tarvittaessa maun mukaan tomusokeria. Kaada massa pohjan päälle irtopohjavuoan reunuksen sisälle. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin vähintään neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli. 

Valmista kiille hyytyneen kakun päälle. Raasta limen kuorta ja purista mehu. Laita liivatteet likoon kylmään veteen 5-10 minuutin ajaksi. Lisää mehu kattilaan ja lisää joukkoon sokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi ja nosta joukkoon kylmästä vedestä puristetut liivatelehdet. Sekoittele niin, että liivatelehdet sulavat. Lisää halutessasi joukkoon pieni määrä vihreää elintarvikeväriä sekä limen kuoriraastetta. Kaada liivateseos veden joukkoon ja sekoittele hyvin. Anna seoksen jäähtyä hetki. Kun seos on hieman jähmettynyt, kaada se kakun päälle. Voit pitää kakun vaikka jääkaapissa ja kaataa lusikan avulla kiilteen kakun päälle. Näin kakkua ei tarvitse liikuttaa kiilteen kanssa. Anna kiilteen hyytyä vielä parin tunnin ajan.

Kun kiille on hyytynyt koristele kakku vielä kermapursotuksin ja esimerkiksi syötävillä kukilla tai muilla koristeilla. 

Vinkki! Käytin kakkuun pullossa myytävää limemehua, jotta kakun maku on helposti toistettavissa ja pysyy tasalaatuisena.

Vuoan esivalmistelu hyydykekakkua varten


Jos haluat hyydykekakkuun kauniit ja tasaiset reunat, niin alla on kaksi vinkkiä:


1) Öljyä ja tomusokeroi vuoan reuna ennakkoon, jolloin kakun reunasta tulee kauniin tasainen. Laita reunus suoraan tarjoiluastialle ja painele keksimurska tai laita sopivan kokoinen sokerikakkukiekko tarjoiluastialle, reunuksen sisään. Lusikoi täyte pohjan päälle.


2) Käytä kakun valmistukseen reunakalvoa. Laita reunakalvo ennen pohjan valmistusta vuoan sisäpinnalle ja vuoka suoraan tarjoiluastialle. Painele keksimurska tai laita sopivan kokoinen sokerikakkukiekko tarjoiluastialle, reunuksen sisään ja lusikoi täyte päälle. Reunakalvo suojaa hyvin kakkua, jos kakkua tarvitsee liikutella juhlapaikalle. 


Kakku kannattaa valmistaa aina suoraan tarjoiluastialle (lautanen tai kakkupahvi), ilman irtopohjavuoan pohjaa. Näin sinun ei tarvitse jättää vuoan pohjaa tai leivinpaperia kakun alle tarjoiluhetkeen. Kakku on näin kauniisti esillä. 

Kommentoi

  1. Onpa kaunis ja raikkaan näköinen kakku ♥ Lime juustokakussa toimii aina! Caipirinha jäi mulla aikanaan kokematta/kokeilematta… Olis ollut kiva maistaa tätä juomasekoitusta mitä myytiin.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Lime on ihanan raikasta varsinkin juustokakuissa. Eipä tuo juomasekoitusta nykyään kaipaa, kun on raikas limenmaku ihan oikeasta hedelmästä 🙂

  2. Mallaspulla says:

    Nam, kuulostaa hyvältä! Mitä luulet, voisiko Limoncelloa hyödyntää kakuissa vastaavalla idealla? Tai oletko muuten hyödyntänyt tuota sitruslikööriä leivonnaisissasi? Kaapin perällä lojuu yksi pullo eikä sellaisenaan tahdo kulua. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hyvin voi käyttää Limoncelloa myös hyydykekakuissa. Johonkin olenkin käyttänyt. Yritän etsiä löytyykö tuo resepti blogista. Laitan sinulle linkkiä, jos sen löydän.

  3. Kaija says:

    Hei! Osaatko sanoa , tai tiedätkö mitä oli tai mistä saa sellaista juustokakkuun laitettavaa suussa poksahtelevaa kirpeää ainetta. Söin jossain kahvilassa lime juustokakkua ja siinä oli juuri tuota suussa poksahtelevaa ainetta. Se oli kiva yllätys .

    1. Kaupoissa on ainakin ollut myynnissä sellaisia poksahtavia rakeita joko leivonta- tai karkkihyllyssä. En kylläkään tiedä, poksahtelevatko ne vasta suussa vai jo täytteessä valmiiksi, jos ne lisää täytteen joukkoon. En ole itse kokeillut noin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close