Klassikkoleivonnainen – Hiekkahentuset

Muistatteko vielä koulun kotitaloustunnit? Kuinka ihanaa olikaan päästä leipomaan ja oppimaan ruoanlaiton saloja yhdessä kavereiden kanssa. Mielestäni noita taitoja pitäisi kartuttaa myös lukiossa – toivottavasti näin nykyään jo onkin. Omasta lukioajasta on jo täysi-ikäisyyden verran aikaa ja niistä yläkoulun kotitaloustunneista vielä muutama vuosi enemmän. Muutamat herkut ovat jääneet vahvasti jo noilta ajoilta mieleen sekä tietysti roppakaupalla neuvoja ja vinkkejä opettajalta sekä muilta oppilailta. 

Hiekkahentuset oli yksi sen ajan suosikkireseptejä. Hiekkahentusissahan on muropohja ja täyteenä kermavaahto sekä marjoja ja/tai hilloa. Minä laitoin nyt molempia. Pieni määrä hilloa kuppiin ja kermaa päälle. Marjat sitten koristeeksi kermapursotuksen päälle. 

Ihana leivonnainen on valmis herkuteltavaksi! 

Hiekkahentuset

(noin 12 kpl)

150 g voita

2/3 dl sokeria

1 keltuainen

3 dl vehnäjauhoja

Täyte

3 dl vispikermaa

3 rkl sokeria

hilloa, tuoreita marjoja

Vatkaa huoneenlämpöinen voi yhdessä sokerin kanssa. Lisää joukkoon keltuainen ja vatkaa tasaiseksi. Mittaa jauhot ja lisäile ne joukkoon. Painele taikina hyvin voideltuihin ja tarvittaessa korppujauhotettuihin pieniin leivosvuokiin tai muffinssipellin koloihin (noin 12 kpl). Nosta vuoat jääkaappiin noin 30-60 minuutin ajaksi ja paista 175 asteessa noin 12 minuuttia. Nosta vuoat jäähtymään hetkeksi. Kumoa hieman jäähtyneet leivosvuoat tai muffinssipelti alustalle ja koputtele muropohjat pois vuoista. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma yhdessä sokerin kanssa vaahdoksi. Lusikoi hilloa murokuppien pohjalle ja lusikoi tai pursota kermavaahto hillon päälle. Koristele tuoreilla marjoilla. 

Kommentoi

  1. Jack Bauer says:

    Meillä ei ikinä tehty mitään näin monimutkaista kotitaloustunneilla. Muistan kyllä, miten hienoa oli silloin harvoin, kun pääsi leipomaan jotakin. Yleensä tehtiin jälkkäriksi jotain marjakiisselin tyyppistä ratkaisua. Mutta kyllä se minunkin innoitukseni leivontaan osittain kotitaloustunneilta lähti 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuosta on tosiaan jo parikymmentä vuotta aikaa 🙂 Niin se aika vaan menee… Kyllä me teimme niitä kiisseleitäkin, mutta hiekkahentuset ja täytekakku on jääneet mieleen, sekä eräs pääsiäisresepti, jonka valmistin perheelle 🙂 Siinä kaikki ainekset laitettiin raakana vuokaan ja kiehuvaa vettä/lihalientä joukkoon. Uunissa ruoka hautui valmiiksi. PItäisiköhän joskus tehdä tuokin ruoka uudestaan, kun kirjat löytyvät vielä kotoa.

  2. Roosa says:

    Pakko kommentoida näin lukioikäisenä, että samaa mieltä olen kanssasi! Olisi kyllä aivan ihana, jos lukiossakin olisi vielä kotitaloutta. 🙂 Ja hyödyllistäkin se olisi!
    T: Serkusten suklaaunelma

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva, että jaat mielipiteen kanssani. Olisihan se oppia elämään ja hieman rentouttavaa opiskelua lukuaineiden väliin.

  3. mustakissa says:

    Voi vitsi, kiitos tästä. Olin unohtanut koko hiekkahentuset, vaikka tätini niitä aina teki ja olivat lapsuudessa/nuoruudessa suurta herkkua. Täytyykin elvyttää tämä perinne:)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hienoa, jos resepti päätyy täältä käyttöön. Vuoat vaan kannattaa muistaa voidella hyvin, jotta pohjat saa kauniisti ja ehjinä irti.

  4. Kauniita leivoksia 🙂 Nämä ovat mukavan monipuolisia herkkuja!
    Haluisin myös jakaa oman hiekkahentusten ohjeeni:
    http://taikakakut.blogspot.fi/2014/08/hiekkahentuset-hiekkaleivokset.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close