Gluteeniton Kreikkalainen voileipäkakku

Gluteeniton voileipäkakku on ollut itselleni tähän asti pienoinen peikko. Sain yhteistyöpyynnön Vuohelan herkulta, Farina-tuotteista. Huomasin heidän valikoimassaan gluteenittoman täysjyväleipäjauhoseoksen ja halusin ehdottomasti kokeilla voileipäkakun valmistamista. Ajatteli, että nyt on hyvät mahdollisuudet onnistua gluteenittoman leivän leipomisessa. Leivästä tuli herkullinen ja kokonaisuudesta vielä herkullisempi voileipäkakku. Makuraatikin oli ihmeissään, kun kerroin voileipäkakun olevan gluteeniton – tietysti vasta syönnin jälkeen. Täytteenä tässä kakussa on tsatsiki- ja feta-täytteet (tai siis salaattijuusto) eli Kreikkalaisista muista koostuva voileipäkakku, joten tämä sopii myös monelle kasvissyöjälle. 



Kun olet leipomassa gluteenitonta leivonnaista, niin muista aina tarkistaa kaikkien elintarvikkeiden sopivuus gluteenittomaan ruokavalioon. Täältä löydät kattavat tiedot, joilla saat valmistettua herkulliset ja keliaakikolle sopivat leivonnaiset juhlapöytään tarjolle. Huomioi myös, että nämä leivonnaiset sopivat myös muille, tavallista ruokavaliota noudattaville vieraille. 







Gluteeniton kreikkalainen voileipäkkakku

(noin 10-12 hlölle)

Leipä

25 g hiivaa

3 1/2 dl vettä tai maitoa

1 annos Farina täysjyväleipäjauhoseosta

2 rkl öljyä

Täyte

350 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g ranskankermaa

1 dl vispikermaa

160 g kurkkua

1 pieni valkosipulin kynsi

100 g feta-juustoa/salaattijuustoa

6 g ruohosipulia

mustapippuria

suolaa

Kostutus

noin 2 dl vettä

1 rkl sitruunamehua

Kuorrute

100 g ranskankermaa

1 dl vispikermaa

(suolaa, valkopippuria)

Valmista leipä mittaamalla hiiva ja kädenlämpöinen neste kulhoon. Sekoita ja lisää joukkoon Farina Täysjyväleipäjauhoseos. Sekoita tasaiseksi. Anna turvota 10 minuutin ajan. Lisää öljy joukkoon ja sekoita voimakkaasti muutaman minuutin ajan sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun 1 1/2 litraseen vuokaan. Anna taikinan nousta reunojen tasalle, noin puolisen tuntia. Paista 200 asteessa noin 40 minuutin ajan. Ota valmis leipä pois uunista ja anna sen jäähtyä. 




Kiehauta vesi ja lisää joukkoon sitruunamehu. Anna jäähtyä. 

Vatkaa täytteen tuorejuusto, ranskankerma ja vispikerma keskenään vaahdoksi. Jaa vaahto kahteen kulhoon. Raasta tsatsikitäytettä varten kurkku hienolla raastinterällä. Laita kurkkuraaste siivilään ja ripottele päälle suolaa. Painele lusikalla ylimääräiset nesteet pois kurkusta. Raasta lisäksi valkosipulin kynsi. Pilko ruohosipuli ja murskaa juusto haarukalla fetatäytettä varten. Lisää toisen vaahdon joukkoon kurkkuraaste ja valkosipulinkynsi sekä toisen vaahdon joukkoon ruohosipuli ja feta-juusto. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa lisää suolaa. Sekoita täytteet. 



Leikkaa leipä pitkittäin vähintään kolmeen osaan. Täytettä on sen verran runsaasti, että sitä riittää usempaankin täyteväliin, jos haluat enemmän täytevälejä. Vuoraa paistovuoka leivinpaperilla ja laita pohjalle ensimmäinen leipäsiivu. Kostuta pullasutia apunakäyttäen ja levitä toinen täyteistä leivän päälle. Laita keskimmäinen leipäpala täytteen päälle ja kostuta leipä. Levitä toinen täyte leivän päälle ja nosta päällimmäinen leipäsiivu päälle ja kostuta. Kääri voileipäkakku leivinpaperin sisään ja kelmuta vielä koko vuoka tuorekelmun sisään. Anna vetäytyä jääkaapissa. 

Kumoa kakku tarjoiluastialle. Vatkaa kuorrutteen ranskankerma ja vispikerma keskenään, mausta halutessasi valkopippurilla ja suolalla. Levitä kerros kuorrutetta kakun päälle ja koristele voileipäkakku erilaisilla salaateilla, tomaateilla, kurkulla ja fetajuustolla.



Vinkki!  Tein itse leivän 1 litran vuokaan, mutta suosittelen käyttämään 1 1/2 litrasta vuokaa, koska ainakin itselläni tuo leipä olisi noussut vielä paremmin isommassa vuoassa. Voit hyvin valmistaa leivän jo täyttöä edellisenä päivänä ja antaa sen vetäytyä täytettynä seuraavaan päivään. 



Vinkki! Jos tuntuu, että täytetä on runsaasti, voit käyttää lopun täytteen vaikka leivän päällisenä. 



Nyt ei enää tarvitse jännittää gluteenittomien voileipäkakkujen valmistamista. Tätä Farinan täysjyväleipää voi käyttää siis ihan päivittäisenä leipänä tai juhlapöydässä pieninä täytettyinä leipinä. Jatkossa on helppo tehdä voileipäkakut gluteenittomasti, tuota leipäjauhetta käyttämällä. 




Vuohelan Herkku on kotimainen leipomotuotteita valmistava yritys, jonka yritystarina on hyvin mielenkiintoinen ja historiaan kuuluu paljon erilaisia voittoja monissa leivonta- ja reseptikilpailuissa. Vuohelan Herkun Farina-tuotteita löydät hyvin varustelluista ruokakaupoista sekä Vuohelan herkun omasta nettikaupasta. Kannattaa poiketa myös Nelostien varressa (Hartolassa) olevaan La Kar de Mumma-kahvilaan, josta löydät laajan valikoiman gluteenittomia herkkuja. Vuohelan herkun gluteenittoman leivonnaisvalikoiman löydät täältä


Yhteistyössä 



Vuohelan Herkku

ja 





Muita blogirinkiläisten gluteenittomia leivonnaisia löydät täältä sekä Vuohelan Herkun Gluteeniton leivonta-kisan täältä.

Kommentoi

  1. Unknown says:

    Pitäisi joskus tosiaan valmistaa voileipäkakku alusta alkaen itse. Harvassa on kerrat kun olen leiponut leivän kakkuun vaan aina ostanut valmiita. Mutta kiitos hyvältä kuulostavasta reseptistä, tämä tuli juuri tarpeeseen 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä, ilman muuta 🙂 Varsinkin kun on erikoisruokavaliosta kyse, niin suosittelen!

  2. Tätä pitää testata. Olen nyt innostunut gluteenittomista leipomuksista vaikka ei keliakiaa olekaan. Liiallinen vehnän ja valkoisen viljan syöminen kuitenkin turvottaa ja halusin testata miltä tuntuu kun vähentää sitä. Hyvältä tuntuu ja bongailen näitä gluteenittomia reseptejä nyt sieltä sun täältä. Tämä on tosi hyvä ohje, leipä näyttää oikein muhevalta!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tuo on monella ihan totta. Olen kuullut ihmisten siirtyneen gluteenittomaan ruokavalioon monista eri syistä. Monella gluteeni aiheuttaa suolisto-ongelmia, iho-ongelmia sekä ihan nivelkipuja. Nykyään hyvin paljon kysellään gluteenittomia leivonnaisia, joten niitä on tulossa myös jatkossakin tänne blogiin.

  3. Kuulostaa todella herkulliselta! Täytteet menee aivan varmasti testiin 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kannattaa kokeilla. Ei olisi yhtään hullumpi vaihtoehto aina tehdä toista voileipäkakkua gluteenittomana ja laktoosittomana. Niin paljon nykyään jo näitä ruokavalioita noudattavia löytyy keskuudestamme.

    2. Niin totta. Nykyisin usein tulee tehtyä kaikki laktoosittomana, kun tuntuu että niin mon sen tarvitsee. Ja helpompi sit tehdä kaikille laktoositon niin voi kaikki syödä kaikkea.

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Sama juttu, että itsekin usein teen laktoosittomana, jos johonkin yleiseen tilaisuuteen teen tarjottavia. Niin paljon on laktoositonta ruokavaliota noudattavia ja lisäksi lähes tulkoon kaikki leivonnaiset on helppo tehdä myös laktoosittomana. Lisäksi tuotteiden hinnatkin ovat laskeneet, joten ei ole suuri lisäkustannus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close