Gluteeniton suklainen marenkimutakakku

Tämä kakku sopii hyvin kevään valmistujaispöytiin tarjolle. Tässä maistuu ihanasti marengin makeus ja mutakakkupohjan mehevyys, täydentäen toisiaan. Tämän kakun kanssa pitää olla tarkkana, jotta sitä ei paista liikaa ja lisäksi marenkiin ei saa päästä yhtään keltuaista. Nämä asiat kuin huomioi valmistuksessa, niin lopputulos palkitsee ihanan suklaisella maulla. Marenki jää löysäksi ja toimiikin eräänlaisena kastikkeena mutakakulle. 

Jos haluat tehdä kakusta vehnäisen version, niin vaihda gluteeniton jauhoseos pohjassa vehnäjauhoihin ja marengissa perunajauhoihin tai maissitärkkelykseen.

Gluteeniton suklainen 

marenkimutakakku

(noin 12 hlölle)

Pohja

125 g voita

1 dl kahvia

1/2 dl maitoa

100 g maitosuklaata

3/4 dl ruokosokeria

3/4 dl sokeria

3 rkl kaakaojauhetta

2 kananmunaa

1 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta

1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

Marenki

4 valkuaista

2 dl sokeria

1/2 tl valkoviinietikkaa

2 tl gluteenitonta jauhoseosta 

2 tl kaakaojauhetta

50 g tummaa suklaata

Koristeluun

2 dl vispikermaa

1-2 rkl kaakaojauhetta

maun mukaan tomusokeria 

(tuoreita marjoja, tomusokeria, kaakaojauhetta)

Mittaa kattilaan voi, kahvi, maito, paloiteltu maitosuklaa, ruokosokeri, sokeri sekä kaakaojauhe. Lämmitä niin, että voi, suklaata ja sokerit sulaa. Älä kuumenna liikaa. Ota kattila pois liedeltä ja sekoittele jäähdytellen muutaman minuutin ajan. Riko kananmunat joukkoon ja sekoita hyvin. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää ne joukkoon. Taikina on aika juoksevaa. Valmistele irtopohjavuoka (noin 24 cm) pingoittamalla leivinpaperi vuoan pohjalle ja öljyämällä vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan, riippuen siitä kuinka paksun kakkupohjan haluat. Paista 150 asteessa noin 30 minuuttia. 

Valmista marenki paiston aikana. Erottele valkuaiset keltuaisista tarkasti. Vatkaa valkuaiset, sokeri ja etikka keskenään paksuksi vaahdoksi. Sulata suklaa. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää marenkivaahdon joukkoon kuivat aineet sekä lopuksi sulatettu suklaa. Sekoita varovasti nostellen ja levitä marenki kuuman mutakakkupohjan päälle. Jatka paistamista 150 asteessa noin 25 minuuttia. Marenki jää hyvin pehmeäksi. Anna kakun jäähtyä ennen kuin irroitat sen vuoasta. Siirrä jäähtynyt kakku tarjoiluastialle varoen leivinpaperin avulla.

Kaada koristeluun tuleva kerma kulhoon ja lisää sen joukkoon 1-2 ruokalusikallista kaakojauhetta ja makeuttamaan tomusokeria. Vatkaa vaahdoksi ja levitä marengin päälle varovasti. Koristele tuoreilla marjoilla, sitruunamelissan lehdillä, kaakaojauheella sekä tomusokerilla. 

HUOM! Tarkista kaikkien raaka-aineiden gluteenittomuus. Varsinkin monissa suklaissa on teksti ”saattaa sisältää gluteenia”.

Vinkki! Jos haluat kakusta korkeamman, niin tee kakku hieman pienemmässä vuoassa. Tällöin kannattaa myös varautua hieman pidempään paistoaikaan. 



Nautiskelua myös gluteenittomaan ruokavalioon! 

Kommentoi

  1. Voisikohan gluteenittoman jauhoseoksen korvata tässä gluteenittomilla kaurajauhoilla?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nuo kaurajauhot eivät ole minulle tuttuja, joten en osaa sanoa. Jos toimivat samaan tapaan kuin gluteeniton jauhoseos, niin varmasti silloin voi.

  2. Voiko ruokosokerin korvata jollain muulla sokerilla?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ruokosokeri antaa mukavaa makua, mutta voit varmasti korvata sen esimerkiksi tavallisella sokerilla. Itse käytän ruokosokeria aika paljonkin leivonnaisissa, koska se maistuu niin hyvältä. Esimerkiksi kekseissä se on ihanaa!

  3. Ok. Kiitos ? Mietin vielä että voiko kakun tehdä edellisenä päivänä valmiiksi, jos kermavaahdon laittaa vasta tarjoilupäivänä?

  4. Maria says:

    Voiko gluteenittoman jauhoseoksen korvata samalla määrällä vehnäjauhoja, jos ei halua gluteenitonta versiota?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mimmi: En ole jostain syystä nähnyt kommenttiasi. Tuo kakku on ehkä parhaimmillaan samana päivänä, mutta kyllä se säilyy seuraavaankin päivään.
      Maria: Ne ole kokeillut, mutta luulisin onnistuvan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close