Herkulliset artesaanisämpylät / Artisan dinner rolls

Nämä herkulliset artesaanisämpylät ovat ihanan rapeita päältä ja ilmavan pehmeitä sisältä. Ymmärrän artesaani-sanan leivonnaisissa sellaisena, että leipä on käsin tehty ja se poikkeaa nykyaikaisesta teollisesta massatuotannosta. Jokainen leipä on oma yksilönsä ja taikinalle annetaan aikaa muovautua. Myös leipään käytettävät raaka-aineet ovat laadukkaita ja mikä tärkeintä – aitoja. Lisäaineita ei käytetä parantamaan säilyvyyttä.

Näissä artesaanisämpylöissä annetaan taikinan itse muovautua ja muodostaa herkulliset ”ilmakuplat”. Sämpylöitä voisi kutsua myös viipalesämpylöiksi, koska näitä ei varsinaisesti muovailla vaan taikina viipaloidaan noin kolmeentoista osaan. Jokainen sämpylä on oma yksilönsä ja symmetrisiä leipiä on turha hakea. Jokainen sämpylä kuitenkin maistuu samalta. 

Herkulliset artesaanisämpylät

Viipalesämpylät

(noin 13 kpl)

5 dl vettä

2 tl suolaa

1 pss kuivahiivaa

1 1/2 rkl sokeria

7 dl vehnäjauhoja

5 1/2 dl hiivaleipäjauhoja

2 rkl öljyä

Kuumenna vesi noin +41 asteeseen. Sekoita kulhossa suola, kuivahiiva, sokeri ja jauhot. Lisää vesi joukkoon ja alusta taikinaa niin, että se alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää joukkoon öljy ja alusta vielä taikina tasaiseksi. 

Anna leipätaikinan nousta noin tunnin ajan lämpimässä paikassa leivinliinan tai kelmun alla (kulhossa). 

Kaada noussut taikina varovasti jauhoitetulle leivonta-alustalle. Nostele taikinaa reunoilta muutaman kerran keskelle, mutta varo rikkomasta taikinaan muodostuneita ilmataskuja. Yritä muodostaa taikinasta pitkulainen ja leikkaa taikina noin 13 palaan. Nosta jokainen sämpyläpala varovasti uunipellille leivinpaperin päälle. Sämpylöitä tulee noin kaksi uunipellillistä. Halutessasi voit viiltää tai leikata kuvion leipien pintaan.

Anna sämpylöiden nousta vielä noin 30 minuuttia ennen paistamista. Kostuta uuni alla olevan ohjeen mukaisesti saadaksesi hyvin rapea kuoriset sämpylät. Paista sämpylöitä 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Vinkki! Näitä leipiä voi myös maustaa erilaisilla mausteilla ja esimerkiksi siemen- ja pähkinäsekoituksilla. Voit myös valmistaa leivät kokonaan vehnäjauhoista, jos et halua käyttää hiivaleipäjauhoja. 

Vinkki! Jotta saat leipiin mahdollisimman rapean kuoren suihkauta uuniin hieman vettä sumutinpullolla ennen paistoa tai laita uunin pohjalle uunin kestävä vesikulho.  

Sunnuntaikysymys 

Minkälaiset sämpylät ja leivät ovat sinun suosikkejasi? Löytyykö suosikkisi kaupan hyllyltä vai itse leivottuna? 


 Lisäätkö leipomiesi sämpylöiden tai leipien joukkoon sattumia tai mausteita? Mikä on paras yhdistelmä? 

Herkullista päivää!

Kommentoi

  1. Tosi iherkullisen näköiset. Alkaakin olla jo jonkin aikaa siitä kun olen leiponut sämpylöitä. Näillä voisin yllättää perheen.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihan sama täällä. Leivottua tulee kyllä, mutta tällainen perusleivonta usein jää kai kiireen jalkoihin, vaikka eihän näiden valmistus edes kauan kestä!

  2. Suosikkileipäni on ehdottomasti Stockmann Bakeryn hedelmäinen aamiaisleipä. Sitä kun osaisi itse tehdä

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mielenkiintoinen suosikki. Onko nuo hedelmät siis kuivattuja hedelmiä leipätaikinassa? Pitääkin tutustua.

  3. Kermaruusu says:

    Oi, artesaanileivät ovat ihan herkkua ja jokainen todellakin oma yksilönsä. Minä tykkään laittaa sämpylöihin aina useasta pussista jotain eli usein siemenet ja leseet pääsevät sämpylätaikinaan. Todella harvoin tulee tehtyä pelkästään vehnäjauhoilla tehtyjä sämpylöitä.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Juuri näin! Nuo sattumat on ihania. Meillä vaan osa perheestä vierastaa sattumia, joten useimmiten tulee tehtyä tuota "perusleipää" 🙂

  4. Anne / 52 weeks of deliciousness says:

    Onpa kauniit sämpylät! olen leiponut jonkin verran sämpylöitä ja aina on kiva löytää uusia reseptejä 🙂 tällä hetkellä meidän keittiössä kovassa suosiossa on focaccia.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Foccacia onkin oikein hyvää 🙂 Ihana vaikka pastaruoan oheen!

  5. Näyttävätpä hyviltä! Oletko kokeillut leivänjuurta? Sillä saa helposti makua vaaleaan leipään.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Aila! Leipäjuuren kokeilu on minulla aika alkutekijöissään. Yritin tehdä tänä syksynä leipäjuurta, mutta minun makuuni se "tuoksu" oli niin kamala, että oli pakko heittää pois. Meinasi koko perhe voida huonosti, kun haju levisi keittiöön. Ei tullut siitä siis leipää. Tuo oli kylläkin ruisleipää varten ja joku varmasti meni pieleen. En tästä kyllä lannistu. Kokeilen varmasti vielä uudestaan!

    2. Hm, ei pitäisi tulla hajua. Mulla on ollut nyt kaksi juurta kohta puolitoista vuotta jääkaapissa, ruokin 2 x viikossa, kerran viikossa leivon vaaleaa leipää. Purkin sisältö toki tuoksahtaa vähän happamelta, mutta ei pahalta. Ruisleipää varten on oma juurensa, joka on taikinakorvossa kuivaneena ja varuilta pakkasessa.

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä minä vielä uudelleen tuota juurta kokeilen 🙂 Se toisiaan haisi ihan kamalalle – voisin sanoa oksennukselle… En tiedä missä vika. Katsoin vinkkiä juuren valmistukseen ja sain anopilta lopuksi vinkit, mutta en kerinnyt anopin vinkkejä vielä kokeilemaan. Niillä varmaan onnistuisinkin 🙂

  6. Nimetön says:

    Leivon lähes kaikki syömäni leivät itse. Suosikkini on siirappinen mallaslimppu, jonka sekaan laitan puolukoita ja fenkolia.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kuulostaakin hyvältä tuo leipien jatkuva leipominen! Tuollainen mallaslimppukin on varmasti hyvää. Olisikin kiva maistaa joskus juuri tuota suosikkileipääsi, vaikka itse en ole kovin makean leivän ystävä. Fenkoli ja puolukka lisänä on varmasti ihana yhdistelmä!

  7. Katri Ryynänen says:

    Tuoreet itsetehdyt sämpylät kuuluu meillä viikonloppu aamuihin ja lähes aina tehdään mitä kaapista löytyy periaatteella soveltaen. Taikinaan lisäillään mitä milloinkin. Oma suosikkini on porkkanasämpylät. Ulkonäöllisesti tykkään juuri tämän tyylisistä kun sinä olet tehnyt. Ei tarkkaan saman kokoiseksi pyöriteltyjä vaan leikattu pinta saa näkyä.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Porkkanasämpylät ovat ihania. Taitaa olla yhdet meidän perheen suosikit myöskin. Jotenkin rustiikkinen ulkomuoto tekee leivästä entistä herkullisempaa. Siinä maistuu se aitous.

  8. Unknown says:

    Vasta leivotut, lämpimät sämpylät, mmmmm… <3 Yksinkertaista ja hyvää.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Eikö! Pitäisi vaan leipoa useammin. Nämä pääsivät meillä sellaiseen suosioon, että varmasti tehdään uudestaan!

  9. Merituuli says:

    Kylläpä näyttää hurjan hyviltä. Näihin vain sipaisu voista ja juustosiivu – nam!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Juuri näin Merituuli 🙂 Minäkin laitoin siivun juustoa ja voita!

  10. minni says:

    Itsetehty leipä on ihanaa! Pitää kai ruokkia juuri ja alkaa leipomahommiin…

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Minäkin haluan oman juuren. Nyt en voi sitä laittaa reissun vuoksi tulemaan, mutta loppuvuodesta on kyllä ihan pakko. Ehkäpä siitä vinkit joulukalenteriin!

  11. Minna says:

    Mä olen jostain syystä ihan onneton hiivalla leipoja. Siis niin huono, etten itsekään meinaa uskoa sitä todeksi. Olen kuitenkin jo pitkään haaveillut, että opettelisin. Ehkä kokeilen tätä reseptiä!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Opettele ihmeessä! Nämä vain vaativat hieman enemmän aikaa kuin leivinjauheella leivottavat leivonnaiset. Ihana lopputulos palkitsee!

  12. Minttu says:

    Ihan herahti vesi kielelle ja voin kuvitella miten ihanan sitkas, mutta rapea, tuo kuori on. Erilaiset kaurasta tehdy leivät ovat omia suosikkejani ja ohrarieska Lappeenrannasta :-).

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Minttu! Erilaiset rieskat ovatkin herkullisia! Niitäkin on tullut leivottua. Ne valmistuvatkin aika helposti!

  13. Helinä says:

    Aivan liian vähän tulee leivottua itse leipää. Tosin sellaisia nopeita teeleipiä tulee tehtyä aika usein iltapalaksi. Aina oluentekopäivinä leivon myös aina mallassämpylöitä mäskistä. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Oho, vai mallassämpylöitä 🙂 Ei ole tullut kokeiltua tuota!

  14. Herkkuhovi says:

    Rakastan kotona leivottua leipää, rieskaa tulee tehtyä useinkin muusin tai puuron jämistä mutta sämppylöitä harvemmin. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Pitäisi aina puuron ja muussien jämät kyllä hyödyntää leivissä. Arjessa se usein vaan jää…

  15. Annaleena says:

    Itse tehty leipä on parasta! Leivon nykyisin aika paljon hapanjuuren kera, mutta kun leipää pitää saada nopeasti niin helpot sämpylät on usein se mitä tulee tehtyä. Ihanat kuvat!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Ihan samaa mieltä! Itsetehty on niin ihanaa ja varmasti tuoretta! Hapanjuuri on kokeilulistalla!

  16. Minna Vuo-Cho says:

    Voi, miten herkullisen näköiset sämpylät. Minulla on kauhea himo tehdä sämpylöitä tänä viikonloppuna, mutta uuni tuntuu olevan koko ajan varattu…

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Siirtyy sitten leipominen… Harmi juttu! Täällä on kurssitettu, leivottu ja koristelut koko päivä leivonta- ja koristelukursseila 🙂

  17. Unknown says:

    Ah, miten nuo sinun sämpylät on niin kauniin muotoisia? Mä tein juuri tänään sellaisia epämääräisen näköisiä "palluroita".

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Pitää käydä kurkkaamaassa nuo sinun herkkusämpylät – kai ne löytyvät blogista?

  18. Jenni says:

    Oooh! Nämä näyttää ihan oikeilta leipomotuotteilta! Tykkään siemenistä leivissä, voisikohan niitä heittää joukkoon tai päälle vielä?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Eiköhän niitä voi aina lisäillä sekä taikinaan, että päälle. Oman maun mukaan!

  19. Nanna says:

    Just mäkin sitä, että voiko nää olla ihmisen tekemiä? Upean näköisiä ja näkeehän sen myös että rakenne ja mu on kohdillaan.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      🙂 Nanna… Kiitos! Ihan omin käsin pyöräytettyjä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close