S´mores-suklaakakku / S´mores chocolate cake

Tässä eräänä iltana fiilistelin lasten ja mieheni kanssa menneitä ulkomaan matkoja katsomalla vanhoja kuvia ja videoita. Oli ihana palata muistoissa vuosia taakse päin ja katsoa samalla kuinka lapset ovat kasvaneet näiden vuosien aikana. 

Jotenkin sitä arjessa unohtaa kokonaan tuon ajan kulun, mutta pääsee onneksi palaamaan vanhaan aikaan, kun nuo videot kaivaa esille. 

Nuo lomakuvat saivat mieleen myös makumuistoja ja niistä syntyi tämä kakku. Amerikasta on vahvana makumuistona ihana nuotioherkku  S´mores  eli ”keksi-suklaa-vaahtokarkkihässäkkä”. Vaahtokarkki paahdetaan nuotion lämmössä sisältä pehmeäksi ja päältä kauniin kultaiseksi. Paahdettu vaahtokarkki asetellaan suklaan päälle kahden keksin väliin. Halusin saada saman makumaailman ja idean tähän kakkuun. Tässä kakussa on kekseistä tehty pohja ja suklaasta tehty täyte. Päällä on ihana kevyesti paahdettu makea ”vaahtokarkkivaahto”.

Muita S´mores-herkkujen reseptejä löydät reseptin lopusta – kannattaa kurkata! 

S´mores-suklaakakku

(noin 12 hlölle)

Pohja

200 g digestive-keksejä

50 g voita

Täyte

4 dl vispikermaa

250 g maitosuklaata

200 g ranskankermaa

1/2 dl kaakaojauhetta

1/2 dl tomusokeria

Päälle 

Ganache

60 g kermaa

60 g tummaa suklaata

Vaahto

100 g (noin 3) kananmunan valkuaista

150 g sokeria

Murskaa keksit pohjaa varten. Sulata voi. Sekoita keksimurska ja voi keskenään.

Esivalmistele irotopohjavuoan reunus (noin 22 cm) tai säädettävä irtoreuna joko voitelemalla öljyllä ja tomusokeroimalla tai käyttämällä reunakalvoa. Laita reunus suoraan tarjoiluastialle ja painele keksimuru tasaisesti pohjalle. 

Valmistele täyte sulattamalla suklaa kattilassa yhdessä 1 dl vispikerman kanssa. Anna jäähtyä hetki. Vatkaa loput kermat paksuksi vaahdoksi. Vatkaa kulhossa suklaakerma, ranskankerma, kaakaojauhe sekä tomusokeri. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon. Sekoita vain sen verran, että kermavaahto menee hyvin sekaisin muun täytteen joukkoon. Lusikoi täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. 

Nosta kakku jääkaappiin vähintään neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli. 

Kuumenna kerma suklaaganachea varten lähes kiehuvaksi. Paloittele suklaa joukkoon. Anna suklaan sulaa ja sekoittele muutaman minuutin päästä seos hyvin sekaisin. Anna jäähtyä hetki ja kaada vielä hieman lämmin suklaaganache kylmän kakun päälle. Levitä kerrokseksi. Poista reunus sekä reunakalvo, jos käytit kalvoa kakun reunassa. Voit siloitella kakun reunan vielä palettiveitsellä tai terävällä veitsenterällä. 

Valmista päälle vaahto mittaamalla valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna pieni määrä vettä kattilassa ja nosta vatkauskulho kattilan päälle. Vesi ei saa koskea vatkauskulhoa. Sekoittele valkuais-sokeriseosta koko ajan, kunnes sokeri on sulanut kokonaan valkuaisten joukkoon. Siirrä vatkauskulho monitoimikoneeseen tai vatkaa sähkövatkaimella vaahtoa niin, että siitä tulee paksua ja valkoista. 

Levitä vaahto kakun päälle ja paahda vaahdon pintaa kaasupolttimella. 

Herkuttele! 

Onko sinulla makumuistoja lapsuudesta, mummolasta tai lomareissuilta? 

Minulla jää makumuistot aika vahvasti mieleen. Välillä niin päin, että joku muisto tuo tietyt maut mieleen tai sitten joku tietty maku vie johonkin tiettyyn aikaan ja paikkaan. Vahvimpana on erilaiset lapsuuden maut – mummon ruoat ja tuoksut!

Muita S´mores-herkkuja löydät täältä:



Löydät Pullahiiren leivontanurkan myös Facebookista ja Instagramista

Kommentoi

  1. minni says:

    Slurps. Ei tähän voi enää oikein muuta sanoa. Ihan kertakaikkisen taivaallisen näköistä. Hitsit kun ei itse oo yhtään leipoja!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! No, tässä ei tarvitse olla leipoja 🙂 Helppo tehdä, vaikka onkin ihan näyttävän näköistä.

  2. Ihania S`mores herkkuja. Tämä on kyllä täysin minun makuuni. Kiva myös että tässä ei ole liivatetta.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä! S´mores on niin ihanaa ihan missä muodossa tahansa. Makeutta löytyy 🙂

  3. Kylläpä näyttää hyvältä! Paahdetut vaahtokarkit on ihania, en ole hoksannut keksin väliin laittaa!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kannattaa Aila kokeilla! Paahdetuista vaahtokarkeista voi tehdä myös kakun täytteitä… Sitä ehkä jossain vaiheessa.

  4. Merituuli says:

    Vaahtokarkkivaahdosta (tms.) on muisto parin vuoden takaiselta Ameriikan reissulta. Yhdessä ihanassa jätskipaikassa tötterön päälle sai tuota vaahtoa joka tohotettiin. I-ha-naa! Siitä löytyy muuten postauskin http://sillasipuli.blogspot.fi/2014/07/poltettua-marenkia-ja-nestemaista.html

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Pitäisikin käydä kurkkaamassa vielä teidän reissupostauksia. Luin ne kyllä silloin kun olitte reissussa. Meillä Kalifornian matka on tulossa aika lähiaikoina… Katsotaan löydetäänkö sama jätskipaikka 🙂

  5. Ihana, ihana, ihana!!

  6. Dinner4u2 says:

    Mahtava kakku! Tekis heti mieli alkaa leipomaan ;). Eilisen ravintolaillallisen jälkkäri, Köyhät ritarit, toivat mieleen vahvasti lapsuuden makumuistoja. Vei hetkeksi ajatukset lapsuudenkodin herkkuhetkiin :).

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Juuri nuo lapsuuden maut on niin <3 köyhät ritarit tai letut = lapsuusmuisto. Myös erilaiset marjakiisselit vie mummolaan. Muistan kuinka koulun jälkeen menin mummolle ja mummolla oli parvekkeella iso sininen kattila, jossa oli marjakiisseliä. Kiisselin sekaan sitten murusteltiin voileipäkeksiä ja juotiin juomat hopeamukista (hopeamuki oli siis 2 dl mittakuppi). Se oli tärkeä juoma-astia varmaan meille kaikille lapsenlapsille. Hopea mukista kilpailtiin aina!

  7. Unknown says:

    Mä olen fiilistellyt kaikkea S'mores -tyyppistä Pinterestissä ja Instagramissa mutten ikinä ole maistanut koko herkkua. Jotenkin tuo vaahtokarkkivaahto vaan kiehtoo! Olen tehnyt itse vaahtokarkkeja sentään joskus – siinä samalla saatiin ehkä lapsuusmuisto kummipojalle, joka oli tuolloin apukokkina 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Oi, ne on niin ihania. Kannattaa kokeille. Ihan samoja keksejä ja suklaita ei Suomesta saa, mutta minun mielestäni ihan tarpeeksi lähelle pääsee. Tuo vaahtokarkkivaahto on oikeastaan marenkivaahtoa, mutta niin on valkuaisista tehty vaahtokarkkikin. Vain oikeastaan liivate lisänä. Toki vaahtokarkkeja voi tehdä myös ilman kananmunaa. Nuo yhteiset leivontahetket ovat niin tärkeitä, oli kyseessä sitten kummilapsi, oma lapsi tai vaikka oma lapsenlapsi. Ihana opettaa lapsia tekemään itse omin käsin asioita! Nykyään on niin helppoa vain mennä kauppaan ja ostaa tai tilata leivonnaiset ja makeiset valmiina. Kyllä ne vaan omin käsinkin onnistuu ja tulee vielä herkullisempaa kuin nuo teolliset versiot!

  8. Helinä says:

    Oih, nam! Maistuisi!!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihana! Kiitos!

  9. Anne / 52 weeks of deliciousness says:

    Oooh! kakku jonka täytteessä on 200gr ranskankermaa ei voi olla kuin aivan mielettömän hyvää 🙂 upeat kuvatkin! laitan tämän jemmaan tulevia kakunleipomispuuskia varten.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Eikö vaan! Kiitokset sinulle. Tämä on vieläpä aika helppo valmistaa, kun ei ole mm. liivatetta.

  10. Nanna says:

    4 sanaa: I want some more!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nanna: Juuri noin tulee sanottua, kun tätä maistelee 🙂

  11. Minna says:

    Ooh, ihanan näköistä! Pakko kokeilla <3

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Kannattaa 🙂 Loppui ihan liian nopeasti…

  12. Suusta suuhun Alisa says:

    Perfection!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Juurikin näin <3

  13. Jenni says:

    Vahvimmat makumuistot liittyy juuri omaan lapsuuteen tai nuoruuteen. Yleensä se tapahtuu niin päin että haistaa jonkun tutun hajun joka tuo yht'äkkiä voimakkaan muiston. Talkkunajauho on ainakin yksi lapsuuden muisto. Jenkeistä tulee mieleen sellainen vaniljaesanssi jota käytettiin kahvin seassa. Yök 😀

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Talkkunajauhoa en muistanutkaan… Mummolassa sitä kyllä oli 🙂 Minä lähden kohta haistelemaan ja maistelemaan amerikkalaisia makuja ja tuoksuja. Saa nähdä mikä halloweenin aikaan jää vahvimmaksi maku/tuoksumuistoksi.

  14. Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi says:

    Tätä teen kyllä seuraavalla kerralla, kun autollinen suklaahirmuja tulee kylään! Sopivan simppeli ohje minulle 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihana kuulla! Tämä oli hyvää ja tämän kakun perään jopa kaipailtiin voimakkaasti, kun se loppui. Ei muuta kuin uutta leipomaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close