Pähkinäiset kinuskipalat ilman kattilaa

Sain näihin rapeisiin herkkuihin idean, kun Suomen Sokeri haastoi minut loihtimaan glukoosisiirapista nopeaa jouluherkkua. Mikä ihana haaste! Kaiken lisäksi tämä kinuski on vieläpä maidotonta, jos tuon suklaan korvaa maidottomalla suklaalla ja voin maidottomalla margariinilla. Samalla siis ihan vegaani herkku. 

 Nämä supernopeat pähkinäiset kinuskipalat valmistuvat nopeuden lisäksi myös todella helposti. Näihin et tarvitse lämpömittareita – tai edes kattilaa. Vain mikron olemassa olo riittää. Herkkujen valmistaminen onnistuu myös nuorisolta, mutta tehdessä tulee muistaa, että seos on hyvin kuumaa. Kannattaa siis olla varovainen ja nostella kulhoa patalapuilla.

Tuo glukoosisiirappi onkin kuulunut perusvalikoimiini keittiössä oikeastaan siitä lähtien kuin se saapui markkinoille. Vuosia sitten raahasin ulkomaan reissuilta maissisiirappia ja ihan sen vuoksi että maissisiirappi ja glukoosisiirappi vaikuttavat monen makean herkun rakenteeseen samalla tavoin. Onneksi nykyään ei tarvitse täyttää matkalaukkua siirappipulloilla, kun glukoosisiirappia löytyy helposti kauppojen sokerihyllystä. Monissa ulkomaisissa resepteissä käytetyn maissisiirapin voi siis oikein hyvin korvata glukoosisiirapilla. 

 Karamelleissa, kinuskissa ja muissa sokerisissa herkuissa glukoosisiirappi estää sokerin kiteytymistä. Lisäksi glukoosisiirappi on omiaan myös esimerkiksi jäätelöissä ja sorbeteissa, joissa sillä on myös suuri vaikutus jäätelön ja sorbetin rakenteeseen, varsinkin jos käytössä ei ole jäätelökonetta.

Kannattaa käydä tutustumassa glukoosisiirapin erilaisiin ominaisuuksiin täällä. Glukoosisiirappi on valmistettu vehnätärkkelyksestä, mutta se sopii gluteenittomaan ruokavalioon. Keliakialiiton sivustolta löydät asiasta vielä lisätietoa. 





Pähkinäiset kinuskipalat 

ilman kattilaa

2 1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

1 1/2 dl Dansukker glukoosisiirappia

3 dl pähkinöitä maun mukaan

1 rkl voita

1 tl ruokasoodaa

100 g maitosuklaata rouheena

Mittaa mikron kestävään isoon kulhoon sokeri ja glukoosisiirappi. Sekoita ja laita kulho mikroon neljän minuutin ajaksi. Vahdi valmistumista koko ajan mikron vieressä. Mittaa pähkinät ja sekoittele ne sokereiden joukkoon. Jatka keittämistä vielä kolmen minuutin ajan. Lisää lopuksi voi ja kuumenna vielä noin minuutin ajan mikrossa, jotta voi sulaa kunnolla.

 Lisää joukoon ruokasooda ja sekoittele seos kunnolla ja kaada seos öljytyn leivinpaperin päälle vuokaan. Levitä pähkinäseos öljytyllä veitsellä leivinpaperille mahdollisimman ohueksi levyksi ja ripottele päälle suklaarouhe. Kun suklaa on sulanut pähkinäkerroksen päälle, niin levitä se esimerkiksi pullasudilla koko levyn päälle. 

Anna levyn jäähtyä ja pilko se pieneksi palasiksi terävällä veitsellä. Nämä herkut ovat hyvin rapeita, joten paloista ei välttämättä tule aivan saman kokoisia ja näköisiä. Se toisaalta taas luo itsetehtyä vaikutelmaa herkkuihin. 

Paketoi herkkulahjat pieneen rasiaan ja tulosta täältä halutessasi vielä kuvan etiketti lahjaa varten. Itse pakkasin nämä herkut pahviseen rasiaan ja leikkasin leivinpaperista ohutta suikaletta rasian pohjalle pehmikkeeksi. 

Vinkki!  Minulla oli puolet pähkinöistä suolapähkinöitä ja puolet cashewpähkinöitä. Nuo pähkinät voi valita ihan itse ja käyttää joko pähkinärouheita tai kokonaisia pähkinöitä. 

Vinkki! Kermaisemman version voit tehdä lisäämällä 1 dl kermaa heti alussa sokerin ja glukoosisiirapin joukkoon. Muutoin etene ihan yllä olevan ohjeen mukaisesti. 

Tummasta muscavado sokerista valmistin viime vuonna nopean piparkakkutaikinan. Myös blogin joissakin makeisresepteissä on käytetty glukoosisiirappia. 

Yhteistyössä Suomen Sokeri

Kommentoi

  1. Suusta suuhun Alisa says:

    Ihanan herkullisen näköisiä! Tekisi mieli maistaa etenkin sellaisia kermatujauksella maustettuja versioita. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nuo "kermatujauksella" maustetut ovat hieman pehmeämpiä ja "tahmaisempia", kun taas ilman kermaa tuo on rapeaa levyä.

  2. Nimetön says:

    Nam:)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      🙂 Ihania. Sopisi vaikka tikkunekuiksikin!

  3. mustakissa says:

    Nami nam. Juuri kahlasinkin läpi, mitä herkkuja itse tekisi lahjoiksi. Nämä ovatkin hyviä, kun sopivat keliaakikollekin:)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihan totta! Sopii siihenkin ruokavalioon. Enpä itse taas ajatellut kuin tuota vegaaniutta, kun se on ollut vahvana ajatusmaailmassa lähiaikoina.

    2. Unknown says:

      Glukoosisiirapissa on vehnää eli ei sovi keliaakikolle!!

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Heli: Keliakialiiton sivustolle on jutussa linkki, jossa kerrotaan siirapeiden olevan gluteenitonta, vaikka se on valmistettu vehäntärkkelyksestä. Tuo vehnä pilkkoutuu prosessin aikana niin, että se lasketaan gluteenittomaksi.

    4. Pullahiiri/Taru says:

      Tässä vielä tuo Keliakialiiton teksti:
      "Voiko gluteenittomassa ruokavaliossa käyttää elintarvikkeita, joissa on tärkkelys- ja glukoosisiirappia?

      Kaikki siirapit ovat gluteenittomia eli voi käyttää. Tärkkelys- ja glukoosisiirappia valmistetaan vehnästä ja ohrasta, mutta gluteeni pilkkoutuu valmistusprosessissa gluteenittomaksi. "

  4. Nimetön says:

    Mikä tarkoitus ruokasoodalla on pohjassa? Voiko sitä jättää pois?
    -Sara

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Juuri tänään mietin, että enpä kirjoittanut siitä mitään tuohon tekstiin. Arvasin, että joku varmaan kysyy 🙂 Juu, siis sooda vaikuttaa rakenteeseen. Tuo on nimittäin kovaa "brittle"-karkkia kermalla ja ilman. Sooda vaikuttaa tuohon rakenteeseen. Varmaan onnistuu myös ilman sitä, suurta eroa ei varmaan ole. Kannattaa tehdä mahdollisimman ohut levy tuosta massasta. Pienet raot pähkinöiden väleissä ei haittaa yhtään. Niin ja kannatta olla nopea, sillä massa jähmettyy hyvin nopeasti käsittelyn aikana.

  5. Dinner4u2 says:

    Oho, onpa näppärä resepti! ja tosi kiva tuliainen!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Helppoa tosiaan 🙂

  6. Ninni says:

    Himputti, luin tämän liian myöhään… Tämä olisi ollut täydellinen pikkumakea huomiselle. Nyt ehdin tehdä jo toisen herkun.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      No, mutta hyvää varmasti sekin 🙂 Tämä on hieman dajmin ja karamellisoitujen pähkinöiden välimuoto. Ihanan rapeaa ja imeskeltävää. Ei tarvitse syödä kourakaupalla. Ehkä ensi kerralla sitten 🙂

  7. Andalusiana says:

    ihanan näköistä ja kuuloista – joskin mikro on juuri se keittiöväline joka multa puuttuu 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      No, mutta sitten voi valmistaa ihan perinteistä toffeeta!

  8. Unknown says:

    Saan mikrolle vihdoinkin käyttöä 😀 Kiitos!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      🙂 Mikro, tuo unohdettu ruoanvalmistusväline 🙂

  9. Minna Vuo-Cho says:

    No hitsit. Meillä ei ole ollut mikroa yli vuoteen, mutta ihan pelkästään tämän takia voisin harkita uuden hankkimista…
    Glukoosisiirappia löytyy meiltäkin aina kaapista.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      No, mutta onneksi kinuskia voi valmistaa myös vanhalla tavalla kermaa, sokeria, glukoosisiirappia ja hieman voita! Hyvä tulee!

  10. Minna says:

    Multakin puuttuu mikro! Herkullinen idea 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mikro nopeuttaa, mutta voit valmistaa sitten kattilassa keittämällä kinuskia 🙂

  11. Onpas kiva ohje! Ihan Daimilta näyttää mutta paremmalta! 😀

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Juurikin näin! Dajm on aika lähellä tämän makua. Varsinkin tuolla kerma lisäyksellä. Samalla tavoin kovaa ja rapeaa!

  12. minni says:

    Tosi hyvän näköistä. Dajm on superherkkua, eli pakko tämänkin olla.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä tämä jollain tasolla muistuttaa tuota Dajmia.

  13. Janna says:

    Näitä napostelisi kyllä helposti koko jouluyön. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tästä riittää, koska tämä kannattaa laittaa pieneksi paloiksi ja imeskellä tai "nakerrella" paloiksi. Minä niin pidän rapeasta kinuskista 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close