Joulukalenteri – Luukku 10: Pehmoinen piparkakku – Jouluinen maustekakku

Hups! Eihän tämä olekaan piparkakku – tai onhan se. Maustekakku, joka maistuu piparkakulle. Eikö se silloin ole piparkakku? Voin sanoa, että tämä kakku katosi alta aika yksikön parempiin suihin ja 8-vuotias hyvin kriittinen herkuttelija kutsui tätä kakkua sanalla ”perfecto”. Eihän se voi olla kuin hyvää silloin!

Minulla on sellainen tunne, että tänä vuonna maustekakut ja kahvikakut ovat päässeet uuteen kukoistukseensa. Uusia kauniisti kuvioituja kakkuvuokia on tullut markkinoille ja monessa leivontablogissa on näkynyt mummojen vanhoilla resepteillä leivottuja taatelikakkuja, maustekakkuja ja rusinakakkuja. Minunkin pitää ehdottomasti leipoa maustekakku meidän joulupöytään, koska lapsetkin näyttivät siitä niin pitävän. Mikä parasta, maustekakut ja kahvikakut vain paranevat päivien myötä, joten kakun voi leipoa jo hyvissä ajoin ennen joulun pyhiä.  

Pehmoinen piparkakku

Jouluinen maustekakku

170 g voita

1 1/2 dl sokeria

1 dl siirappia (esimerkiksi ruokosiirappia)

4 kananmunaa

6 1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

3/4 tl kardemummaa

1/2 tl inkivääriä

3/4 tl neilikkaa

2 dl maitoa

Koristeluun

2 dl tomusokeria

vettä

nonparelleja

Vatkaa pehmeä voi yhdessä sokerin ja siirapin kanssa tasaiseksi. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon, voimakkaasti vatkaten. Jatka vatkaamista vielä hetken aikaa viimeisen kananmunan lisäämisen jälkeen. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe sekä mausteet keskenään. Lämmitä maito. Lisäile lämmintä maitoa ja kuivia aineita vuorotellen taikinan joukkoon. Sekoita hyvin. Voitele (tarvittaessa korppujauhota) noin kahden litran kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. 

Paista 175 asteessa noin 30-40 minuutin ajan. Tarkkaile kakkun kypsymistä paiston aikana. Kumoa hieman jäähtynyt kakku tarjoiluastialle. 

Valmista sokeri-vesiseos mittaamalla tomusokeri kulhoon ja lisäilemällä kylmää vettä ruokalusikalla joukkoon. Kun seos on pursotettavan paksuista, lusikoi se pakaste- tai pursotuspussiin ja pursottele kakun päälle. Ripottele päälle nonparelleja ja halutessasi siivilöi vielä tomusokeria. 

Kurkkaa lisää blogin kahvikakkuja ja maustekakkuja täältä

Kommentoi

  1. Johanna / Hellan ja viinilasin välissä says:

    Kauniita kuvia! Piparimaustetut kuivakakut ovat joulun herkkuja. Meillä tehdään aina puolukkainen joulukakku.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Oi, puolukka joulukakussa kuulostaa ihanalta!

  2. Juulia / Vaimomatskuu says:

    Tällainen kuivakakku on kyllä sitä perinteisintä joululeivontaa, jota mun on välillä tosi kova ikävä 🙂 isoäidillä oli tapana tehdä just tällaista.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Minusta tuntuu tosiaan, että nämä maustekakut ovat nostaneet suosiotaan tänä vuonna. Leivontablogeissa on toinen toistaan suloisempia maustekakkureseptejä ja kuvia!

  3. Unknown says:

    Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close