Joulukalenteri – Luukku 16: Marjajäädyke

Jäädykkeet ovat sellainen jälkiruoka, joita muistan äitini valmistaneen omassa lapsuudessani. Voi toki olla, ettei tuota ihan joka kuukausi ollut tarjolla, mutta on tarjoilukerrat jääneet vahvasti mieleen. Itse en ole juurikaan jäädykkeitä tehnyt, mutta ne ovat kyllä hyvin herkullisia. Voisi sanoa, että helppo jäätelökakku ja niin juhlavan näköinenkin koristeltuna – sopii vaikka joulun jälkiruoaksi. 

Tämä on makea kakku, mutta makeutta voit helposti säädellä sokerin määrää vähentämällä tai vaihtamalla marjat happamampiin marjoihin. Tämän jäädykkeen voi tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen, kuhan vain pakkaat jäädykkeen hyvin, jotta se ei ota pakastimesta makuja. 

Marjajäädyke

400 g marjoja (käytin mansikkaa)

1 1/2 dl sokeria 

1 1/2 dl vettä

1 1/2 dl maustamatonta jougurttia

1 annos itse tehtyä kondensoitua maitoa 

     tai 1 prk (397 g) kondensoitua maitoa

4 dl vispikermaa

Koristeluun 

1 dl vispikermaa

1 tl vaniljasokeria

tuoreita marjoja

Mittaa marjat, sokeri ja vesi kattilaan. Keitä seosta noin 10 minuutin ajan. Soseuta marjat haarukalla ja kaada kulhoon. Sekoita joukkoon maustamaton jougurtti sekä kondensoitu maito ja anna seoksen jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele joukkoon. Kaada seos noin kahden litran vetoiseen kakkuvuokaan ja pakasta hyvin suojattuna. 

Vatkaa koristelun vispikerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Upota vuoka (kastelematta jäädykettä) kuumaan veteen, kuivaa ja kumoa tarjoiluastialle. Voit myös tarvittaessa kuumentaa vuokaa kaasupottimella, jos vuoka kestää tuon kuumuuden. Kun saat kakun kumottua vuoasta, pursota kermavaahto kakun päälle ja ripottele tuoreita marjoja koristeeksi. 

Tarjoile mahdollisimman pian jälkiruokana tai välipalana. 

Vinkki! Tästä voit tehdä monta eri versiota marjoja vaihtelemalla. Minä käytin tässä jäädykkeessä vain mansikoita.


Olisiko tässä teidän joulupöydän jälkiruoka? 

Kommentoi

  1. Minna says:

    Jäähdykkeet on niin kivoja jälkiruokia jouluaterian päätteeksi. Kylmää ja raikasta! Mä just laitoin omaan blogiini karpalosemifreddon ohjeen, se on myös kiva lopetus jouluaterialle.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Eikö vaan olekin. Meillä niitä on käytettyä aika vähän, mutta nyt innostuin kyllä 🙂 Katsotaan millä jouluna herkutellaankaan…

  2. Kaunis!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Mari!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close