keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Joulukalenteri - Luukku 21: Rahkavoitaikina
Käytin rahkavoitaikinaa aikaisemmin peltilihapiirakkaan. Olin kuullut paljon kehuja rahkavoitaikinasta myös joulutorttujen taikinana, joten päätin kokeilla joulutorttuja rahkavoitaikinasta yhdessä lasten kanssa. Taikina valmistuu paljon nopeammin kuin tavallinen voitaikina. Ainoa muutos tuohon lihapiirakkataikinaan on se, että lisäsin hieman leivinjauhetta taikinaan. En kyllä huomannut suurta eroa tuon leivinjauheen käytössä. 

Tällä kertaa joulutorttujen muotoilusta vastasivat meidän perheen kaksi nuorinta lasta. Koska leivoimme nämä tortut tarjolle kahvipöytään, jossa oli tarjolla myös paljon muitakin herkkuja, päätimme tehdä ne huomattavasti pienemmiksi kuin normaalikokoiset joulutortut. Näitä on mukava napsia esimerkiksi keksien asemasta ja jaksaa maistella joulutortun syömisen jälkeen vielä muitakin tarjolla ollevia herkkuja. Pienet joulutortut rahkavoitaikinasta
(noin 2 pellillistä pieniä torttuja)

Rahkavoitaikina
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
(1 tl leivinjauhetta)
250 g maitorahkaa

Täyte
paiston kestävää marmeladia

Voiteluun kananmuna

Nypi kylmä voi ja vehnäjauhot (lisää halutessasi leivinjauhetta) sormin tai koneellisesti hyvin sekaisin. Lisää joukkoon maitorahka ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään 30 minuutin ajaksi. Kauli viileä taikina ohueksi levyksi, vehnäjauhoja apuna käyttäen. Leikkaa esimerkiksi pitsaleikkurilla tai taikinapyörällä takinan reunat tasaisiksi. Leikkaa loput taikinat sopivan kokoisiksi neliöiksi. Leikkaa neliön jokaiseen kulmaan viilto ja käännä joka toinen kulma keskelle torttua (kts. vaihekuvat). Näin saat kauniin tähtikuvion. Voitele tortut kananmunalla ja lusikoi tai pursota marmeladia tortun keskelle. Paista torttuja 200 asteessa noin 10-15 minuuttia, torttujen koosta riippuen. 

Koristele halutessasi tomusokerilla. 

Rahkavoitaikina on hyvin monipuolinen taikina ja toimii niin suolaisissa kuin makeissakin leivonnaisissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...