Joulukalenteri – Luukku 7: Paikkakortit piparkakuista ja pikeerin ohje (arvontavoittaja)

Piparkakku on hyvin monipuolinen leivonnainen. Piparkakusta voi valmistaa toki tavallisia piparkakkuja, mutta myös erilaisia rakennelmia – taloja, autoja, junia sekä erilaisia miniatyyrejä. Tällä kertaa teimme piparkakuista lasten kanssa paikkakortteja glögilaseihin. Nämä ovat helppoja askarrella juurikin lasten kanssa ja kivoja vaikka joulupöydässä tai glögilaseissa. 

Jos haluat päästä astetta helpommalla, niin voit käyttää myös valmista piparkakkutaikinaa sekä valmista sokerikuorrutetta. Silläkin saa ihanan tuoksun kotiin ja hyviä herkkuja aikaiseksi. Alta löydät kuitenkin linkin piparkakkutaikinareseptiin sekä pikeerikuorrutteeseen. Pikeeri on minusta mukavampi kuorrute pikkuleipien päällä kuin sokeri-vesikuorrute, koska se kovettuu aika nopeasti piparkakkujen päälle. Täältä löydät vielä nopean piparkakkutaikinan reseptin, joka valmistuu nimensä mukaisesti hyvin helposti ja nopeasti leipomisvalmiiksi. 

Lopusta löytyy vielä 4. luukusta löytyneen arvonnan voittaja… 

Paikkakortit piparkakuista

ja pikeerin ohje

Piparkakkutaikinaa

Pikeeriä koristeluun

1 kananmunan valkuainen

noin 250 g tomusokeria

sitruunamehua

(elintarvikeväriä)

Valmista taikina ohjeen mukaan tai käytä valmista piparkakkutaikinaa. Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota muotilla haluamiasi kuvioita piparkakkumuoteilla. Nosta kuviot leivinpaperin päälle ja leikkaa veitsellä hieman lasin paksuutta leveämpi kolo piparkakkuihin. Piparkakkutaikina turpoaa hieman paiston aikana, joten kolo saa olla hieman tarvittavaa koloa suurempi. 

Paista piparkakkuja noin 5-7 minuuttia 225 asteessa.

Vuole tarvittaessa veitsellä jäähtyneistä piparkakuista koloa suuremmaksi, jotta piparkakku menee lasin reunaan. 

Valmista pikeeri mittaamalla valkuainen kulhoon. Vatkaa joukkoon ensin puolet tomusokerista. Lisää noin 1 rkl sitruunamehua joukkoon. Lisää vielä tomusokeri niin, että saat sopivan pursotettavan kuorrutteen.

Tarvittaessa lisää tomusokeria saadaksesi paksumpaa pikeeriä tai lisää sitruunamehua saadaksesi löysempää pikeeriä. Värjää elintarvikeväreillä haluamasi väriseksi. 

Laita pikeeri pursotuspussiin tai pakastepussiin ja leikkaa pussin suuhun pieni aukko. Pursota pikeeristä nimet ja koristeet piparkakkuihin. Anna pursotusten jähmettyä ennen piparkakkujen käsittelyä. 

Vinkki! Jos piparkakkujen kolosta tulee liian suuri, voi koloa pienentää pursottamalla pikeeriä kolon reunoille. 

Joulukalenterin 4. luukusta paljastui arvonta ja nyt voittaja on selvinnyt. Kommentteja jätettiin suuret määrät. Kiitos teille kaikille kauniista sanoistanne ja ihanista lahjaideoista!

Arvontavoitto osui tällä kertaa alla olevalle kommentille. Sähköpostia on jo lähetty voittajalle, koska sähköpostiosoite oli mukana kommentissa. Onnittelut voittajalle!

Anonyymi3. joulukuuta 2016 klo 8.32

Eilen sainkin oman kappaleen kirjasta, joten lahjaksi menisi, jos voitto tulisi. Lahjaksi olen yleensä antanut makeita herkkuja.

Kommentoi

  1. mustakissa says:

    Kirjoittaminen pikeerillä vaatii kyllä harjoitusta.
    Onnea onnelliselle voittajalle:)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä se sujuu, kun hieman treenaa. Meilläkin 10v. neiti näitä koristeli ja sai aika hyvää jälkeä aikaiseksi.

  2. Merituuli says:

    Pikeeri on kyllä ihan loistojuttu. Sillä mekin aina koristelemme, tai siis nykyään lapset koristelevat, kaikki piparimme.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      No, niin on! Helppo tehdä, eikä ihan helposti lopu kesken! Helppo myös pursottaa, koska ei ole niin jämäkkää tavaraa kuin tuo kaupan valmiskuorrute.

  3. Minttu /Haarukkavatkain says:

    Hauska idea! Piparkakkutaikina odottelee pakastimessa, jokohan tänä viikonloppuna ehtisin paistamaan sen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close