Synttärikakkuni – Hedelmäinen hyydykekakku vadelmilla (gluteeniton)

Taas tuli yksi vuosi täyteen ja sain kahvitella sukulaisten ja ystäväperheen kanssa reilu viikko sitten. Tytär leipoi minulle lahjaksi mokkapaloja. Kahvipöydässä oli mokkapalojen lisäksi tarjolla myös suklaista kahvikakkua. Näiden suklaisten leipomusten rinnalle halusin jonkin raikkaan kakun. Tämä hyydykekakku oli sopiva juuri näiden herkkujen kaveriksi. 

Tässä hedelmäisessä hyydykekakussa maistuu ihanasti passionhedelmä ja mango sekä lisänä kauneutta ja makua tuova herkullinen vadelma. Käytin passionhedelmiä paseerattuna sekä valmista mangososetta. Olen huomannut mangon kanssa, että säilykemangoa käyttäessä soseen joukkoon jää ”karvoja” (säikeitä), jotka vaikuttavat kakun koostumukseen. Tämän vuoksi olenkin siirtynyt käyttämään suurimmaksi osaksi leivonnaisissa valmista mangososetta. 

Tuore hedelmä olisi varmasti se paras mahdollinen, mutta tuoreen, kypsän ja herkullisen mangon löytäminen Suomesta on tuottanut ainakin minulle ongelmia. Oletko sinä löytänyt jostain täydellisiä tuoreita mangoja? 

Hedelmäinen hyydykekakku vadelmilla

(gluteeniton)

(noin 15-20 hlölle)

Pohja 

2 kananmunaa (L-koko)

80 g sokeria

80 g perunajauhoja

Täyte

6 dl vispikermaa

350 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl tomusokeria

6 liivatelehteä

1 dl passionpyretä

1 1/2 dl mangososetta

3/4 dl sitruunamehua

100 g vadelmia

Koristeluun

noin 300 g vadelmia

1 dl punaista mehua laimennettuna

2 dl hyytelösokeria

2 dl vispikermaa

3 tl vaniljasokeria

Vatkaa kananmunat yhdessä sokerin kanssa paksuksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon perunajauhot ja sekoita hyvin. Levitä taikina noin 30 cm pyöreäksi levyksi leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 170 asteessa noin 12 minuutin ajan. Kumoa kakkupohja puhtaan leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. 

Poista jäähtyneestä pohjasta leivinpaperi. Leikkaa vuoalla halutun kokoinen pohja kakkua varten. Pohja voi olla joko kakun kokoinen tai hieman valmista kakkua pienempi, jolloin pohja jää piiloon täytteen sisään. 

Valmista täyte vatkaamalla vispikerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto yhdessä tomusokerin kanssa. Laita liivatelehdet likoon runsaaseen kylmään veteen noin 5-10 minuutin ajaksi. 

Sekoita passionpyre sekä mangosose keskenään. Jos käytät tuoretta passionhedelmää, niin halkaise hedelmä, poista sisus ja painele se siivilän läpi niin, että siemenet jäävät siivilään. Käytä siivilöity passionpyre täytteeseen. 

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja nosta joukkoon kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet. Purista niistä ylimääräinen vesi pois. Sekoita liivateseos hyvin ja lisää se ohuena nauhana hedelmäsoseen joukkoon koko ajan sekoittaen. 

Lisää lopuksi hedelmäsose tuorejuustoseoksen joukkoon. Vatkaa hyvin ja nostele lopuksi kermavaahto tuorejuusto-hedelmäseoksen joukkoon. 

Öljyä käytettävä irtopohjavuoan reunus tai säädettävä irtoreunus (noin 24 cm) kevyesti ja ripottele öljyn päälle tomusokeria. Löydät vuoan esivalmistelusta lisätietoja täältä. Laita reunus tarjoiluastialle. Laita reunuksen sisään kakkupohja. Kaada pohjan päälle täyte ja painele täytteen sisään pakastettuja tai tuoreita vadelmia. Tasoita kakun pinta. Nosta kakku jääkaappiin vähintään neljän tunnin ajaksi, mutta mielellään seuraavaan päivään. 

Levitä koristeluun käytettävät vadelmat keoksi keskelle kakkua. Valmista hyytelösokerista kiille keittämällä vesi kiehuvaksi ja lisäämällä sen joukkoon hyytelösokeri. Kiehauta ja anna seoksen jäähtyä sekoitellen. Tarkista vielä ohje paketista, koska tuotteissa voi olla merkkikohtaisia eroja. Lusikoi kiille marjojen päälle. Poista vuoan reuna kakun ympäriltä. Vatkaa kerma vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin kanssa. Pursota kermavaahto vielä koristeeksi kakun reunalle. 

Nosta kakku jääkaappiin odottamaan tarjoilua! 

Kommentoi

  1. Mä olen jättänyt säilykemangojen käyttämisen juurikin noiden säikeiden vuoksi. Bonnella ja Pirkalla on ihanat 100% soseet joissa makua on rutkasti. Tuoreita en ole käyttänyt koska olen epävarma juurikin kypsyyden tunnistamisessa.
    Mahtavat syntymäpäiväonnittelut! 😀

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kerran tein yhden mangokakun (onneksi omaan käyttöön), joka oli hyvin "karvainen". Nauroin anopille, että jos en olisi itse tehnyt kakkua, luulisin sen sisällä olevan jonkun villapaita 🙂 Sen verran oli säikeitä täytteessä. Se riitti minulle…

  2. Nimetön says:

    Synttärionnittelut!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos!

  3. Minna Vuo-Cho says:

    Herkullisen näköinen kakku taas kerran.
    Tuossa syksyllä oli meidän naapurikaupassa viikon ajan aivan fantastisen herkullisia mangoja. Olisi pitänyt pistää alkuperä ja lajike muistiin, mutta enpä tietenkään tajunnut. Ikinä ennen tai jälkeen en ole samanlaisia Suomesta löytänyt.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Voi, nuo fantastiset mangot kuulostavat superhyviltä! Eipä niitä usein löydy!

  4. Nimetön says:

    Onnittelut! Millasessa purkissa löytyy passionpyre…ihan outo mulle, siis mistä kaupasta lähden etsimään?

    Tuija

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Minä käytin ihan paseerattua passionhedelmää, joten sillä tavoin sitä saa tehtyä itse. Valmista pyrettä ei taida saada kuin tukusta – ikävä kyllä. Näin pieniin määriin käytän itse tuoretta hedelmää. Niitä meni noin seitsemän.

  5. Suusta suuhun Alisa says:

    Visuaalisesti mielettömän herkullinen etenkin leikattuna, nam!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Alisa!

  6. Nimetön says:

    Mistä saa passionpyrettä? Entä onko vadelmat olleet jäisiä jotka täytteessä?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tosiaan käytin paseerattua passionhedelmää, jonka miellän pyreeksi. Valmista pyrettä ei taida saada kuin tukusta. Tähän kakkuun meni noin seitsemän passionhedelmää. Minä laitoin pakastevadelmia jäisinä, mutta voit käyttää myös tuoreita marjoja. Laitoin marjat täytteen päälle ja painelin ne cocktailtikulla täytteen sisään.

  7. Lotta / Syötävän hyvä says:

    Viime vuosina on mun mielestä ainakin paremmin varustelluista ruokakaupoista saanut jo aika hyvin kypsiä mangoja, mutta lähinnä sesongin aikaan. Syöntikypsiä mangoja (sellaisessa muovipakkauksessa) on myös erikseen myynnissä, mutta niissä on jo aika kovat kilohinnat..

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Pitäisi taas uskaltautua kokeilemaan. Niin monen pettymyksen jälkeen ostokynnys on kasvanut, koska kyllä nuo tuoreet hedelmät maksavatkin ihan kunnolla. Roskiin heittäminen tuntuu niin pahalta.

  8. Andalusiana says:

    onnittelut täältäkin – oi, mikä muotovalio!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos sinulle kauniista sanoistasi!

  9. Sirkku says:

    Onnea!
    Vadelmat ja passionhedelmät ovat miun suosikkeja, joten tämä kakku ois just miun makuun. Ja se on niin kaunis!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Niin minunkin! Kiitos Sirkku!

  10. Minna Markkanen says:

    Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  11. minni says:

    Passionhedelmä on kyllä niin ihanan raikas ja makea samalla kertaa! Pitääkin kauppareissulla ostaa.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Niin on. Mielestäni se antaa mangokakulle huomattavasti raikkautta ja sitä voikin vaikka lisäillä, jos passionin makua haluaa enemmän.

  12. Mari says:

    Täyte kuulostaa ihanalta, mangoa ja passionhedelmää.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Eikö vaan! Ihana yhdistelmä vielä vadelman kanssa yhdistettynä!

  13. Elisa says:

    Moikka Pullahiiri!
    Olen tekemässä kaverin synttäreille kakkua ja hän ihastui ajatukseen lime-vadelma hyydykekakusta, eli klassinen limekakun täyte (mitä sinulta täältä löytyy) ja päälle tällainen vadelmakiille. Halusin kuitenkin varmistaa näin ammattilaiselta, luuletko että makuyhdistelm on ihan sopiva ja onko mitään mitä pitäisi ottaa huomioon jos tällaista komboa lähden tekemään? 🙂

    1. Hei, Minun makuuni tuo limen ja vadelman yhdistelmä on oikein herkullisen kuuloinen. Kannattaa vaan maistella, että kakun makeus ja kirpsakkuus on tasapainossa. Tämä selviää vaan maistelemalla täytettä tehdessä. Ihania leivontahetkiä sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close