Intohimo vai kärsimys? – Passionmoussepiirakka

Nyt viime aikoina on tullut leivottua sitruunaisia leivonnaisia eli  sitruunakuppikakkuja ja herkullista sitruunapiirakkaa. Tällä kertaa halusin ”unohtaa” sitruunan ja käytin tämän piirakan moussessa ihanaa passionhedelmää. 

Passionhedelmä on todella herkullista ja raikasta – yksi omista suosikkihedelmistä! Passionhedelmää tulee käytettyä esimerkiksi smoothieissa ja tietysti leivonnassa. Monesti yhdistän passionhedelmän vielä mangon kanssa. Tuo makupari on erittäin herkullinen, jopa trooppinen. Tähän piirakkaan halusin tehdä kuitenkin moussen pelkästään passionhedelmästä, joten mango jäi tällä kertaa pois. Reseptin alta löydät muutamia reseptilinkkejä, joista löytyy myös mango-passionyhdistelmäreseptejä. 

Tämä piirakka ei ole supermakea, vaan passionhedelmän raikkaus pääsee hyvin esille. Sokeria voi lisäillä oman maun mukaan moussen joukkoon, mutta makuraatilaisten mielestä tämä alla olevan reseptin sokerimäärä oli oikein sopiva. Passionmousseen sopii vielä erinomaisesti tuoreet vadelmat ja mansikat, joten niillä voi täyttää vaikka koko piirakan päällisen. 



Tätä moussea voi käyttää myös pienen täytekakun täytteenä. 




Passionmoussepiirakka

Pohja

200 g voita

1 dl tomusokeria

4 dl vehnäjauhoja

4 rkl kylmää vettä

Passionmousse

1 1/2 dl passionhedelmää (paseerattuna)

2 liivatelehteä

4 dl vispikermaa

175 g maustamatonta tuorejuustoa

1 1/2 dl tomusokeria

1/2 dl vettä

Tuoreita marjoja ja passionhedelmää

Valmista pohja mittaamalla kylmä ja pieneksi kuutioitu voi leikkuuterällä varustetun monitoimikoneen kulhoon. Lisää joukkoon tomusokeri ja vehnäjauhot. Pyöräytä seosta koneessa niin, että saat siitä tasaista murua. Lisää lopuksi kylmä vesi ja työstä taikinasta pallo. Voit valmistaa pohjan myös käsin, nyppimällä voi, tomusokeri ja vehnäjauhot muruksi ja lisäämällä lopuksi vesi joukkoon. Tämä tapa on hieman hitaampi, mutta onnistuu myös, jos konetta ei ole saatavilla. 

Painele taikina noin 28-30 cm vuoan pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa apuna vehnäjauhoja, jotta taikina ei tartu sormiin. Nosta piirakkavuoka noin 15 minuutin ajaksi jääkaappiin. Laita reunoja tukemaan alumiinifoliosta tehdyt tuet. Painele vielä haarukalla reikiä pohjaan. Paista 175 asteessa noin 15 minuutin ajan. Anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä.

Lusikoi täytettä varten passionhedelmän liha puolitetuista hedelmistä ja paseeraa eli painele hedelmäliha siivilän läpi niin, että saat 1 1/2 dl siivilöityä passionhedelmää. 

Laita liivatteet likoon kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto ja tomusokeri keskenään tasaiseksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet veden joukkoon. Sekoita ja lisää liivateseos passionpyren joukkoon, koko ajan sekoittaen. Kaada passionpyre tuorejuuston joukkoon, vatkaa tasaiseksi. Nostele lopuksi kermavaahto tuorejuustoseokseen.

Levitä mousse pohjan päälle ja nosta piirakka jääkaappiin hyytymään muutaman tunnin ajaksi. Koristele tuoreilla marjoilla ja passionhedelmällä. 

Tämä piirakka vain paranee odotellessa seuraavaan päivään. Tuoreilla marjoilla koristelu kannattaa kuitenkin tehdä mahdollisimman lähellä tarjoiluajankohtaa, joten koristele piirakka vasta tarjoilupäivänä. 

Vinkki! Jos saat hankittua esimerkiksi tukusta passionpyrettä, niin sulata pakastettu pyre ennen moussen valmistamista. Passionpyrellä voit hieman oikaista, eikä sinun tarvitse tehdä hedelmänlihan paseerausta.

Intohimo vai kärsimys? 

Jäin vielä miettimään, miksiköhän passionhedelmä eli passion fuit – olisikohan oikea käännös intohimon hedelmä – on kääntynyt suomen kielessä kärsimyshedelmäksi. Varmaan taustalla on se, että yleensä mitä ryppyisempi ja kärsineemmän näköinen hedelmä on, sitä kypsempi ja valmiimpi hedelmä on syötäväksi. Minun mielestäni tuo intohimo on lähempänä passionhedelmän makua kuin kärsimys. 

Tässä alla on muutamia muita passionhedelmästä tehtyjä herkkuja, jotka löydät blogista:

(klikkaa kuvaa, niin resepti aukeaa)

          

           

Pääsiäisen herkkureseptit löydät nyt yhdellä klikkauksella täältä

Seuraa myös Pullahiiren leivontanurkan menoa Instagramissa ja Facebookissa

Kommentoi

  1. Jenni liemessä says:

    Kaunis! Satokausikalenterin Samuli totesi musta osuvasta, että nyt löytyy kaupoista hyvin passionhedelmää, kun vielä ihmiset valitsevat sileimmät vaikka ruttuset ovat niitä juuri sopivan kypsiä 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Juuri näin Jenni! Ihanan makuisia (juuri ne ruttuiset), vaikka lusikalla syöden suoraan kuoresta! Moni tosiaan valitsee ne ulkoisesti kauneimmat yksilöt… Meidän onneksi!

  2. Juulia / Vaimomatskuu says:

    Slurp! Passionhedelmät ovat ihania. Tätä ohjetta voisin minäkin en niin makean ystävänä kokeilla 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      No, niin on! Tämä olisi sitten juuri sopiva. Ihanan raikas, mutta ei mitenkään "pistävä" maultaan. Kannattaa kokeilla.

  3. redrose82 says:

    Ei aukea muut reseptit kuvia klikkaamalla 😉

    PAssion on niin parasta 😛 HArvoin tulee vaan käytettyä

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos huomiosta. Nuo linkit olivat varmaan kadonneet, kun muutin kuvien kokoa. Nyt pitäisi olla myös linkit käytössä.

  4. Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi says:

    Intohimo, ehdottomasti!
    Passiohedelmätäyte näyttää ihan mielettömältä <3

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Intohimo, niin minäkin sanoisin 🙂

  5. Minna - Ku ite tekee says:

    Ehkä ne liittyy toisiinsa, intohimo ja kärsimys. Siihen koko nykyaikainen elokuvateollisuuskin luottaa 😉
    Aivan älyttömän kaunis piirakka<3

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihan totta, Minna! Kai ne tosiaan liittyvät toisiinsa – ei siis tarvitse valita 🙂

  6. Pia / Lyhyenä hetkenä says:

    Oih, ihana passiohedelmä! Suutuntuma raksahtelevine siemenineen on vertaansa vailla! Kiitos muistutuksesta, seuraavalla kauppareissulla kahmin ruttuhedelmiä koriini. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Juuri näin! Minäkin pidän niistä siemenistä, kun herkuttelen suoraan hedelmästä tuon passionin. Leivonnaisissa tulee usein moussehin paseerattua, jotta on sitten tasaista.

  7. Ihanan näköinen piirakka. Taidan käyttää sun mousseohjetta pääsiäisen jälkkärissäni.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Ihana kuulla, että resepti menee jatkokäyttöön. Itsekin tässä juuri pohdin, että pitäisikö vielä tehdä toinen samanlainen piirakka tähän pääsiäiseen, kun edellinen juuri kerkesi loppua! On se vaan niin hyvää.

  8. Herkkuhovi says:

    Näyttää aivan ihanalta. Tykkään kanssa tästä hedelmästä, se sopii moneen. 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Sopii todellakin moneen herkkuun ja vaikka hieman arkisemmin smoothien joukkoon!

  9. Hilarius says:

    Vaikuttaakohan helle siihen, että muropohja ei onnistu kunnolla? Tää on kyllä tosi hyvää, joten täytyy kokeilla uudelleen 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Jos taikina on liian lämmintä uuniin mennessä, niin sillä voi olla hieman vaikutusta. Muuten en näe helteellä olevan vaikutusta pohjaan. Minkälainen ongelma sinulla oli tuon pohjan kanssa?

  10. Nimetön says:

    Voiko passionin lisätä mousseen paseerattomana???

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voi periaatteessa lisätä ihan sellaisenaankin, mutta silloin nuo siemenet jäävät moussen joukkoon. Jos se ei haittaa, niin voit jättää paseeraamatta!

    2. Nimetön says:

      Kiitos vastauksesta! Riittääkö sama määrä kuitenkin, vai pitäisikö sitä olla enempi? Ja jos pitää, niin vaikuttaako se muiden aineiden määrään? Kyselee epätietoinen epäjauhopeukalo…

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Laittaisin ihan saman määrän hedelmää siemenillä tai ilman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close