Ohjeet munkkien paistamiseen sekä pehmeät hillomunkit ja donitsit

Hillomunkit tai reiälliset donitsit kuuluvat kyllä yhtä vahvasti vappuun kuin sima, serpenttiini ja ilmapallot. Koska vappu on jo viikon päästä on hyvä kerrata ohjeet munkkien paistamiseen sekä tietysti minun mielestäni ihan parhaimpaan – ihanan pehmeään – munkkireseptiin. Meidän munkeissa on muuten lähes aina kardemummaa, mitä ei aina kaikissa munkkiresepteissä olekaan. Kardemumma on kuitenkin meidän perheessä niin pidetty mauste, että sitä voi laittaa mihin vaan reseptiin lisäksi – vähän niin kuin leivonnan ketsuppi…

Itse paistan munkit usein, jos vaan mahdollista, ulkosalla. Tuo vahva munkin tuoksu ei jää silloin kaikkiin vaatteisiin kiinni ja huoneisiin leijumaan. Samalla saa yllättää myös naapurit ihanalla munkin tuoksulla ja saattaahan siinä saada oikein jonollisen lapsia tuoreita munkkeja odottelemaan. 

Kurkkaa alta resepti herkulliseen munkkireseptiin sekä paisto-ohjeet, joilla saat ihanan vaaleat ja pehmeät munkit!

Perinteiset hillomunkit ja donitsit

noin 30 kpl, koosta riippuen

5 dl vettä

50 g tuorehiivaa

1 1/2 dl sokeria

(2 tl kardemummaa)

1/2 tl suolaa

2 kananmunaa

noin 16 dl vehnäjauhoja

80 g voita

Paistamiseen 1-2 litraa ruokaöljyä

Koristeluun sokeria

Mittaa vatkauskulhoon noin + 37 – + 40 asteinen vesi ja murusta joukkoon tuorehiiva. Mittaa joukkoon vielä sokeri, kardemumma, suola ja kananmunat. Vatkaa hyvin sekaisin. Lisää ensin noin puolet vehnäjauhojen kokonaismäärästä ja sen jälkeen anna koneen vaivata hetken aikaa. Lisäile vehnäjauhoja tarvittava määrä, jotta taikina on kimmoisaa. Voit jättää loput jauhoista munkkien työstämiseen. Voit vaivata taikinan myös käsin, jos sinulla ei ole käytössäsi monitoimikonetta. Munkkitaikina saa olla hieman löysempää ja pehmeämpää kuin pullataikina. Lisää lopuksi joukkoon vielä pehmeä voi ja alusta taikina. 

Nosta munkkitaikina kohoamaan lämpimään paikkaan noin 15-20 minuutin ajaksi. Kun taikina on levännyt hetken, pyörittele se palloiksi öljyllä voidellun leivinpaperin päälle. Jos haluat tehdä munkkirinkilöitä, niin pyöritä sormilla munkkien keskelle reikä. 

Anna munkkien nousta pöydällä noin 30-45 minuuttia leivinliinan alla ennen paistamista. 

Munkkien paistaminen:

1) Kaada paistoöljy kattilaan ja lämmitä öljy noin 160-170 asteiseksi. Itse suosin mielummin matalampaa lämpötilaa, jotta paistotulos on vaalea. 

2) Irrota munkit öljytystä leivinpaperista ja nosta ne varovasti kuumaan öljyyn esimerkiksi reikäkauhaa apuna käyttäen. Voit paistaa kattilan koosta riippuen muutaman munkin kerralla. Jos leivinpaperia ei ole öljytty, jää irrotuksesta munkkeihin jälkiä. 

3) Paista munkkeja noin 1 min 30 sek. per puoli, hieman munkin koosta riippuen. Käännä munkit esimerkiksi reikäkauhaa apuna käyttäen.

4) Kun munkki on paistettu, nosta se talouspaperin päälle valumaan ylimääräinen rasva pois ja kääntele munkki sokerissa. Parasta sokeria munkin koristeluun on minun mielestäni erikoishieno sokeri tai Lidl:n hienosokeri, joka on hienompaa kuin hienosokeri yleensä.

5) Jos haluat munkkeihin täytteeksi hilloa tai vaikka vaniljakreemiä, niin pursota mahdollisimman sileä täyte esimerkiksi täyttöterää apuna käyttäen munkkeihin. 

Munkit ovat parhaimmillaan tuoreina, mutta jos säilytät munkkeja seuraavaan päivään, niin laita ne tarjoiluastialle ja peitä leivinliinalla. Näin ne minun mielestäni säilyvät parhaiten. 

Voit myös pakastaa munkit, mutta pakasta ne ilman sokeria ja sokeroi vasta sulamisen/lämmityksen jälkeen! 

Jotta kukaan ei satuta itseään tai muita munkkeja paistaessa, niin kerrattakoot vielä muutamat turvallisuusasiat. Näitä ei kannata pelätä liikaa, mutta alla olevat asiat kannattaa kuitenkin huomioida. 

Muista aina munkkeja paistaessasi: 

1) Älä jätä kattilaa vahtimatta liedelle! Tarkkaile paistolämpötilaa koko ajan.

2) Munkkien paistaminen on aikuisten hommaa, joten älä päästä lapsia paistamaan munkkeja varsinkaan itsenäisesti ja muutenkin pienet lapset on hyvä pitää pois kuuman rasvan äärestä. 

3) Munkkien paistorasva on erittäin kuumaa, vähintään 160 asteista. Näin ollen kuuma öljy aiheuttaa pahoja palovammoja, jos sitä esimerkiksi kaatuu tai roiskuu iholle.

4) Vältä rasvan ylikuumentumista pitämällä lämpömittari koko ajan paistorasvassa, jos vain mahdollista. Parasta on, jos lämpömittarissa on vielä termostaatti, joka ilmoittaa mahdollisesta ylikuumenemisesta. Pidä aina myös iso kattilan kansi lähettyvillä, koska mahdollinen öljypalo sammutetaan tukahduttamalla.

JOS PAISTORASVA YLIKUUMENEE JA SYTTYY PALAMAAN, ÄLÄ KOSKAAN YRITÄ SAMMUTTAA PALAVAA PAISTORASVAA VEDELLÄ! 


Rasvapalo tulee aina tukahduttaa esimerkiksi isolla kattilan kannella tai sammutuspeitteellä! (klikkaa tästä lisätietoa)

Nämä yllä olevat asiat huomioiden, saat ihania ja herkullisia munkkeja vapuksi. 


Herkullisen mansikkasiman ohjeen löydät täältä. Siman ja muut herkulliset vappureseptit löydät täältä




Kommentoi

  1. Marion says:

    siis apua kuinka hyvän näköstä!! onneks vappu lähestyy, nii on tekosyy herkutella munkeilla 🙂

    cookingwithmarion.blogspot.com

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Eikö se ole juuri niin, että bloggaamisen yksi hyvä puoli on juuri se, että saa herkutella jo etukäteen – hahaa! Niin ja sitten tietysti myös oikeana päivänä! Kiitos kommentistasi! Ihana saada teiltä lukijoilta viestejä! Minä niin odotan vappua! Onhan se niin herkullinen juhla!

  2. Nimetön says:

    Oletko kokeillut kookosrasvaa munkkien paistossa? Jossain väitettiin, että sillä tulisi kuohkeammat munkit. En ole uskaltanut kokeilla. Onko käyttämäsi ruokaöljy ollut rypsi- vai auringonkukkaöljyä vai onko moisella seikalla väliä? Kohta taas päästään herkuttelemaan munkeilla! 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Minäkin olen lukenut noista erilaisten paistoöljyjen mauista ja käyttäytymisestä munkin pinnalla. Kookosrasvaa olen käyttänyt joskus vuosikymmeniä sitten, mutta kiinnostaisi kyllä ehdottomasti kokeilla sitäkin. En osaa siis ikävä kyllä nyt sanoa tuosta kookosrasvan käytöstä. Kerron, kun olen kokeillut 🙂 Olen käyttänyt sekä rypsi- että auringonkukkaöljyä. Molemmat toimivat oikein hyvin. Makuasioita kummasta tykkää enemmän. Mukavia vappuherkutteluja! Rypsiä olen nyt viime aikoina käyttänyt ja hyviä munkkeja olen saanut silläkin. Luulen, että tässä on muutamaa eri koulukuntaa. Herkullista vappua!

  3. Marianne says:

    Olen paistanut vuosia munkit kookosrasvassa ja on mielestäni toiminut hyvin. Öljyä en ole kokeillut, mutta täytynee kokeilla joskus. Herttaisia nuo pikkupossut, kiitos ohjeesta ja inspiraatiosta,niitäkin kokeilen👍 😋

    1. Hei, Mahtavaa kuulla, että inspiroiduit täällä blogissa. Minä taas en ole oikeastaan kookosrasvaa käyttänyt paistamiseen, vaikka tiedän kyllä, että osa sillä tai munkkirasvalla munkit paistavat. Herkullista vappua sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close