Pääsiäisen raikkaat sitruunamuffinssit

Jatketaan sitruunalinjalla värikkään ja raikkaan sitruunapiirakan jälkeekin. Näissä muffinsseissa – tai oikeastaan kuppikakuissa –  maistuu sitruuna muffinssipohjissa, täyteessä ja koristelussa. 

Päätin kokeilla koristeluun russian bulbois-tyllaa, joka jättää keskelle tuollaisen pienen täyttöreiän ja pienellä kiertoliikkeellä saa kivan röyhelön pursotukseen. Keskelle jäävän reiän voi täyttää marjoilla tai vaikka hillolla. Minä valmistin näiden muffinssien täytteeksi lemon curdin eli sitruunatahnan, jota käytin muffinssin täytteenä ja myös kuorrutteen keskellä.

Sitruunakuppikakut

Sitruunamuffinssit

(14 kpl)

Muffinssit

2 kananmunaa

2 dl sokeria

2 sitruunaa

1 1/3 dl maitoa

1 tl ruokasoodaa

3 1/2 dl vehnäjauhoja 

Lemon curd – sitruunatäyte

1 sitruunan kuori ja mehu

1/2 dl sokeria

2 keltuaista

2 rkl voita

Kuorrute

noin 4 dl vispikermaa

3 rkl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

(tuoreita marjoja)

Mittaa vatkauskulhoon kananmunat ja sokeri. Vatkaa ne vaaleaksi vaahdoksi. Pese sitruunat ja raasta niiden kuori sekä purista mehu (noin 1 dl). Kaada sitruunamehu kulhoon ja lisää joukkoon maito ja ruokasooda. Sekoita. Lisää kanamuna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen vehnäjauhoja ja maitoseosta, välillä sekoittaen. 

Jaa taikina 14 paperiseen muffinssivuokaan muffinssipellin koloihin. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes muffinssin keskelle työnnettyyn cocktailtikkuun ei tartu taikinaa. Anna muffinssien jäähtyä ennen täyttämistä ja kuorruttamista. 

Valmista lemon curd eli sitruunatahna muffinssien täytteeksi. Pese sitruuna ja raasta kuori sekä purista mehu (noin 1/2 dl). Mittaa kattilaan kaikki lemon curdin aineet. Kuumenna seosta niin, että se kiehahtaa, mutta älä keitä. Kaada seos purkkiin ja nosta jäähtymään. 

Kun lemon curd on jäähtynyt, tee jokaiseen muffinssipohjaan pieni kolo keskelle esimerkiksi omenaporalla tai veitsellä leikaten. Täytä pieni määrä lemon curdia jokaisen muffinssin koloon. 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta tomusokerilla sekä vanijasokerilla. Laita kermavaahto pursotuspussiin, jossa on haluamasi pursotusterä eli -tylla. Pursota kermavaahto muffinssien päälle. Laita tai pursota vielä pieni määrä lemon curdia jokaisen muffinssin kermavaahtokuorrutteen päälle. Halutessasi voit koristella muffinssit vielä tuoreilla marjoilla. 

Huom! Maito, sitruuna ja sooda yhdessä kuohuu ja muuttuu hapanmaidoksi. Älä siis pelästy. Näin kuuluukin käydä. 

Vinkki! Jos haluat runsaasti lemon curdia muffinsseihin, tee curd-annos tuplana. Minä sain tämän riittämään juuri näihin 14 muffinssiin, mutta runsaammalla käytöllä koristelu voi jäädä vajaaksi. 

Nämä kuppikakut voi koristella tuoreilla marjoilla. Maistuvat ne kyllä ilman erityisempiä koristeitakin. Keltainen lemon curd antaa makua ja väriä!

Kommentoi

  1. Andalusiana says:

    rakastan kaikkea sitruunaista – se tuo aina niin ihanan raikkauden <3

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ja sitruuna sopii erinomaisesti pääsiäiseen!

  2. Dinner4u2 Mirka & Pauliina says:

    Ihanat pääsiäismuffinssit! Minunkin suosikkeja ovat sitruunaiset herkut – varsinkin se sitruunamarenkipiirakka. Muffinsseja oon tässä lähiaikoina tehnyt muutaman kerran, tosin suklaisia sellaisia.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Pääsiäinen avaa jollain tavoin raikkauden "hanat" ja tulee valmistettua paljon sitruunaa ja marjoja sisältäviä herkkuja!

  3. Unknown says:

    Ihanan raikkaan oloisia muffinsseja. Olen viime vuosina ihastunut sitruunaan ja hunajaan. Sitruuna sopii niin moneen leivonnaisista ruokaan, tuo ihanan raikkauden.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      No, mutta nuohan on Peggy helppo yhdistää, sitruunahunajaa 🙂 Sitä raikkautta nyt tulee monissa resepteissä, mutta ei sitä varmaan voi olla liikaa – eihän?

  4. Jenni liemessä says:

    Tyydyn ihailemaan taustalta sun pursotustaitoja! Osaan tehdä ihan perus-perus pursotuksen. YouTubesta varmasti löytyy videoita, mutta ehkä joku kakku / koristelukurssi olisi ihan aiheellinen… Itse muffinssit kuulostavat raikkailta!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Jenni! Äläs nyt vähättele itseäsi! Tekemällä oppii – "se mitä ei YouTuesta löydy, sitä ei tarvitse" (näin sanoi kerran Verkkokauppa.comin myyjä minulle, kun mietimme jonkin laitteen käyttöä yhdessä 🙂 ).

  5. Ihanan herkkiksiä.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Mari!

  6. Nimetön says:

    Onpa raikkaan näköisiä, näitä täytyy kokeilla! Minkälaista tyllaa käytit pursotuksissa, kun keskelle jäi paikka lemon curdille?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Tuo on russian bulbous-tylla, jossa tosiaan keskelle jää reikä. Periaatteessa tuon voisi tehdä myös tavallisella tähtityllalla, johon painaisi jollain sopivalla "työkalulla" tai vaikka puhtaalla sormella kolon keskelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close