Gluteeniton täytekakku – äitienpäivä

Seuraavaksi on aika kääntää katseet kohti äitienpäivää, joka on jo ensi sunnuntaina 14.5.2017. Meidän perheessä äitienpäivään kuuluu ehdottomasti äitienpäiväkakku, valkovuokot ja mahdollisesti lasten askartelemat kortit ja lahjat. Kakku on yleensä ollut mieheni ja lasten yhteistä tuotantoa – herkullista ja rakkaudella valmistettua. Tässäkin kuvissa esiintyvässä kakussa näkyy 10-vuotiaan tyttäreni kädenjälki, kun hän teki nuo kermapursotukset tähän kakkuun. 



Huomasin, että blogistani ei löydy (ainakaan helposti) gluteenitonta täytekakkureseptiä ja toki haluan, että jokainen keliakiaa sairastava tai muuten gluteenittomalla ruokavaliolla oleva äiti saa herkullisen kakun äitienpäivänä. 

Tässä alla on nyt reseptivinkki gluteenittoman perheen käyttöön. Tällä reseptillä saa erittäin herkullisen ja onnistuneen gluteenittoman täytekakkupohjan. Täytteeksi valitsin herkullisen marjamoussen. Käytin itse täytteeseen mustikoita, mutta mustikoiden tilalla voisi käyttää oikein hyvin myös esimerkiksi vadelmia tai vaikka jotain herkullista hedelmää. Sokerin määrää pitää toki maistella, jos makua vaihdat. Muuten tämä reseptipohja toimii näihin kaikkiin edellä mainittuihin makuihin. 




Gluteeniton täytekakku mustikkamoussella

(noin 10-12 henkilölle)

Pohja

4 kananmunaa (M-koko)

2 dl sokeria

1 dl gluteenitonta jauhoseosta

1 dl perunajauhoja

Täyte

300 g mustikkaa

3 1/2 dl vispikermaa

3 rkl tomusokeria

3 tl vaniljasokeria

3 liivatelehteä

1/2 dl marjamehua

Kostutus

2 dl sitruunalimonadia

Päälle

noin 150 g mustikoita

1/2 dl laimennettua marjamehua

1 dl hyytelösokeria

noin 5 dl vispikermaa

2 rkl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria


Kakkupohjan valmistaminen

Vatkaa pohjaa varten kananmunat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot keskenään ja siivilöin ne parissa erässä vaahdon joukkoon, välillä sekoittaen. Sekoita taikina hyvin sekaisin. Esivalmistele noin 20-22 cm vuoka pingoittamalla leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin ja leikkaamalla hieman vuoan reunaa korkeammat leivinpaperisuikaleet reunoille. Kaada taikina vuokaan. Paista 165-175 asteessa noin 30 minuuttia. Kumoa kypsä kakkupohja jäähtymään ritilän ja leivinliinan päälle. 


Vinkki! Mitä pienemmän vuoan valitset kakkua varten, sitä korkeampi kakkupohjasta tulee.

Mustikkamoussen valmistaminen

Jos käytät täytteeseen pakastemustikoita, sulata ne. Paseeraa eli painele mustikat siivilän läpi niin, että saat eroteltua mustikan kuoret siivilään. Käytä vain siivilän läpi tullut mustikkasose täytteeseen. 

Laita liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi yhdessä tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa. Kuumenna marjamehu kiehuvaksi ja purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatteet kiehuvan mehun joukkoon sekoitellen ja anna jäähtyä hetki. Lisää liivateseos ohuena nauhana mustikkasoseen joukkoon. Nostele kermavaahto mustikkasoseen joukkoon ja täyte on valmis. 


Täytekakun täyttäminen

Täytä kakku leikkaamalla jäähtynyt sokerikakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa vuoka kelmulla ja laita vuoan pohjalle kakkupohjakerros. Kostuta kakkupohja pullasutia apuna käyttäen. Levitä puolet täytteestä pohjan päälle ja nosta päälle toinen kakkupohjakerros. Kostuta kakkupohja ja levitä loput täytteet pohjan päälle. Laita vielä päällimmäinen kakkupohjakerros täytteen päälle ja kostuta kakkupohja. Kelmuta kakku ja nosta jääkaappiin vähintään neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli. 

Täytekakun valmistuksesta löydät vaihekuvat täältä


Täytekakun koristeleminen ja pursottaminen

Kumoa täytekakku tarjoiluastialle. Levitä kakun päälle mustikat. Valmista halutessasi kiille kuumentamalla laimennettu mehu kiehuvaksi ja lisäämällä hyytelösokeri joukkoon. Kuumenna seosta vielä niin, että se kiehahtaa. Sekoittele seosta, jotta se kirkastuu. Lusikoi kiille marjojen päälle tai levitä pullasudilla. 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä tai pursota kermavaahto kakun reunoille. Herkullinen kakku on nyt valmis. Säilytä kakku jääkaapissa. 



Täydellisen täytekakkuun löydät ohjeet ja neuvot täältä

HUOM! Muista aina tarkistaa, että kaikki käyttämäsi raaka-aineet ovat täysin gluteenittomia ja kaikki leivontaan käyttämäsi välineet puhtaita. Näin myös valmis kakku on gluteeniton. Voit hyödyntää Keliakialiiton tuotelistauksia oikeiden tuotteiden löytämiseksi. 



Lisää gluteenittomia herkkuja löydät täältä




Jos kaipaat kortti-ideaa äidille, niin voit tulostaa tämän kakkukuvien taustalla näkyvän tekstijulisteen (A4) yläpuolelta. Klikkaamalla kuvaa, saat avattua tekemäni pdf-tiedoston, jonka voit tulostaa tulostimella haluamasi kokoisena ja liimata vaikka korttipohjaan. 


Seuraa Pullahiiren leivontanurkan ätienpäiväherkuttelua myös Instagramissa ja Facebookissa

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Kohooko gluteeniton perus kakkupohja paljon? Kannattaako tehdä useamman munan kakku jotta kakusta tulii korkeampi? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ihan samalla tapaa kuin tavallinenkin kakkupohja. Ei tarvitse siis mitään erikoisuuksia. Minä halusin tästä hieman korkeamman pohjan, joten tein tämän aika pieneen vuokaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close