keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Laktoositon kondensoitu maito ja sen karamellisointi




Tein puolisen vuotta sitten täysmaidosta ja sokerista kondensoitua maitoa. Monen blogilukijan toiveesta ja pyynnöstä päätin kokeilla kondensoidun maidon valmistamista laktoosittomana ja lopuksi vielä karamellisoida sen. Miten helppoa se olikaan! 

Olen kyllä aikaisemminkin valmistanut kondensoitua maitoa laktoosittomana maitojauheesta. Tämä rasvaiseen täysmaitoon tehty versio on kuitenkin enemmän omaan makuuni. Tähän tarvitset vain laktoositonta täysmaitoa - siis mahdollisimman rasvaista - sekä tavallista sokeria. 

Mitä tuo kondensoitu maito sitten on? Se on paksua makeutettua maitotiivistettä. Ruokakaupasta löydät kondensoidun maidon purkitettuna säilyketölkkiin. Kondensoidun maidon voi myös karamellisoida keittämällä avaamatonta säilyketölkkiä noin kolmen tunnin ajan - todellakin kolme tuntia - kattilassa, runsaassa vedessä. Karamellisoitua versiota eli kinuskia myydään myös valmiina tölkissä, mutta se ei ole laktoositonta. Itse valmistamalla saat tehtyä kondensoidusta maidosta laktoositonta. Samalla pääset vaikuttamaan valmistusraaka-aineisiin. Kondensoitu maito on maultaan ihanan pehmeää ja sitä voi käyttää niin jäätelön, karkkien sekä leivonaisten valmistukseen. 

Suosittelen kokeilemaan tätä reseptiä, vaikka kondensoidun maidon ostaminen kaupasta tuntuisikin helpommalta vaihtoehdolta! Jos kaipaat kondensoitua maitoa laktoosittomana, tämä taitaa olla tällä hetkellä ainoa tapa saada kondensoitua maitoa lehmän maitoon tehtynä. En ole löytänyt laktoosittomana mistään kaupoista. Maidotonta kookosmaitoon tehtyä kondensoitua maitoa löytyy joistakin vegaanikaupoista.


Kurkkaa herkullinen resepti tästä alta!  




Laktoositon kondensoitu maito 
Laktoositon karamellisoitu kondensoitu maito
"Dulche de leche"

5 dl laktoositonta täysmaitoa
2 dl sokeria

Laktoositon kondensoitu maito: Mittaa pinnoitettuun kattilaan maito ja sokeri. Kuumenna maito kiehuvaksi. Keitä seosta miedolla teholla niin, että maito juuri ja juuri kiehuu. Jatka keittämistä noin 40 minuutin ajan, välillä sekoitellen. Maidon väri muuttuu kellertäväksi ja koostumus hieman paksummaksi. Kerää päälle mahdollisesti kertyvä vaahtokerros tai kalvo pois ja purkita valmis kondensoitu maito. Jäähdytä kondensoitu maito ja säilytä kylmässä. 


Laktoositon karamellisoitu kondensoitu maito: Jatka seoksen keittämistä vielä noin 20-40 minuutin ajan. Kun seos on muuttunut kauniin kinuskin väriseksi ja samalla muuttunut koostumukseltaan kinuskimaiseksi, purkita valmis karamellisoitu kondensoitu maito ja säilytä kylmässä. 

Vinkki! Jos karamellisoitu kondensoitu maito jää keittämisen jälkeen liian löysäksi karamellisoinnista huolimatta, voit keittää sitä vielä lisää isossa kulhossa mikrossa. 

Tässä alla kuva kondensoidusta maidosta ennen karamellisointia.




Ja vielä lähikuvaa karamellisoinnin jälkeen...




Kannattaa kurkata blogin jäätelöreseptit täältä sekä uunissa paistettavat juustokakkureseptit täältä. Aika monessa reseptissä olen käyttänyt kondensoitua maitoa sellaisenaan tai karamellisoituna. 



14 kommenttia:

 1. Ihanaa, kiitos ohjeesta! Enää en ala tätäkään kaupasta ostamaan kun voi tehdä noin helposti itse! ❤️

  VastaaPoista
 2. Tiedätkö, toimiiko uht-maito tässä vai pitääkö olla tuoretta maitoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itse tuota kokeillut. Pitäisikin ottaa joku kerta kokeiluun.

   Poista
 3. Tein uht-maidosta. Hyvin toimi !

  VastaaPoista
 4. Kauankohan tuo karamellisoitu kondensoitu maito eli valmis kinuski säilyy jääkapissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itse tutkinut tarkemmin tuota säilyvyyttä, mutta voisin kuvitella, että ainakin 4-5 päivää säilyisi. Luulen, että jopa kauemminkin, mutta tuo nyt voisi olla sellainen aika turvallinen säilyvyysaika. Toki huomioiden, että kaikki käytetyt välineet ovat puhtaita ja tuo säilytetään oikeissa lämpötiloissa.

   Poista
  2. Kiitos. Ehkä uskallan käyttää oman perheen joulukakkuun tuon kinuskin jonka eilen illalla valmistin :)

   Poista
  3. Toki uskallat, jos olet sen kylmässä säilyttänyt.

   Poista
 5. Onnistuisikohan tästä itse tehty jäätelö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itse kokeillut, mutta uskoisin, että onnistuu oikein hyvin.

   Poista
 6. Isot kiitokset, jouduin lopettamaan lempireseptieni käyttämisen kun laktoosittomuus tuli esteeksi. Tämän ansiosta pystyn tekemään näitä jälleen. Semmonen kysymys olisi, että kuinka paljon tästä tulee valmista kond. maitoa tai kinuskia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, että reseptistä on ollut hyötyä. Nyt en osaa tarkkaan sanoa tuota määrää. Pitää mitata ensi kerralla kuin tätä teen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...