Helpot herkkusämpylät

Nämä helpot herkkusämpylät valmistuvat nimensä mukaisesti helposti ja jopa aika nopeastikin. Kaikki ainekset kulhoon ja kunnon vaivaus. Kunnon vaivauksella saat taikinaan helposti hyvän sitkon. Voit valmistaa sämpylät myös ilman monitoimikonetta, mutta tällöin taikinan vaivaamiseen eli alustamiseen menee kauemmin aikaan, jotta saat taikinaan hyvän sitkon. 

Sämpylöitä voi maustaa esimerkiksi juusto- tai porkkanaraasteella. Jauhoja voi vaihdella myös grahamjauhoiksi tai vaihtaa osan jauhoista kaurahiutaleisiin. Tällöin jauhojen määrää voi joutua hieman muuttelemaan. Tämä on ihana resepti, kun sitä voi varioida niin moneen makuun.

Sämpyläresepti onnistuu erinomaisesti myös laktoosittomana tai kokonaan maidottomana, kun vaihdat rasvan ja maidon ruokavalioon sopiviin vaihtoehtoihin. Maidottomassa versiossa voi tulee vaihtaa maidottomaan margariiniin ja neste vedeksi. 

Kurkkaa kuitenkin sämpylöiden perusresepti tästä alta! 

Helpot herkkusämpylät

(12-15 kpl)

noin 13 dl vehnäjauhoja

1 pss (11 g) kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 rkl sokeria

5 dl maitoa

50 g voita

(koristeluun esimerkiksi: vehnäjauhoja, seesaminsiemeniä, 

unikonsiemeniä, juustoraastetta)

Mittaa monitoimikoneen kulhoon vehnäjauhot, kuivahiiva, suola ja sokeri. Sekoita. Lämmitä maito ja voi keskenään noin + 42 asteiseksi. Sekoittele niin, että voi sulaa maidon joukkoon. Lisää maito-voiseos kuivien aineiden joukkoon koko ajan taikinakoukulla sekoittaen. Anna koneen vaivata taikinaa noin 7 minuutin ajan, kunnes sitko on muodostunut. 

Laita kulhon päälle leivinliina tai tuorekelmu ja nosta kulho lämpimään ja vedottomaan paikkaan noin 20 minuutin ajaksi, jotta taikina kohoaa noin kaksikertaiseksi. Jaa taikina noin 12-15 osaan ja pyörittele ne palloiksi. 

Nosta sämpyläpallot leivinpaperin päälle uunipellille ja anna kohota vielä noin 10 minuutin ajan. Voitele sämpylät vedellä, tee halutessasi vielä viillot veitsellä pintaan ja ripottele hieman jauhoja päälle. Voit käyttää jauhojen sijaan myös seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä tai vaikka juustoraastetta. Paista sämpylät 200 asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan, kunnes sämpylät ovat kypsiä. 

Herkuttele tuoreilla ja lämpimillä sämpylöillä! 

Vinkit sämpylöiden leivontaan:

* Jos taikina vaikuttaa liian löysältä, lisäile joukkoon hieman vehnäjauhoja. Jos taas taikina on liian paksua, lisää hieman lämmintä maitoa. Olen testannut tämän reseptin useasti ja tuo 13 dl on ollut juuri oikea määrä vehnäjauhoja. Kuitenkin mittaustarkkuudessa ja käytetyissä jauhoissa on eroja, joten pientä vaihtelua voi olla. 

* Voit nopeuttaa taikinan nostattamista laittamalla taikinakulhon hieman lämmitettyyn uuniin tai vaikka lämpimään vesihauteeseen. Jos vesi tai uuni on liian kuumaa, voi hiiva kuolla. Tällöin taikina ei nouse. Nostatuslämpötilan tulee olla alle + 50 astetta. 

Pyörittele sämpylät kevyesti öljytyn silikonisen leivonta-alustan päällä. Näin taikina pysyy hyvin irti alustasta, eikä taikinan työstöön tarvitse lisäillä vehnäjauhoja. Myös hyvin alustettu taikina irtoaa alustasta helposti. 

* Jos haluat sämpylöiden kuoreen pientä rapeutta, niin voit suihkauttaa sumutuspullolla vettä kuumaan uuniin ennen paistamista. Toinen vaihtoehto on laittaa uunin pohjalle uunin lämpötilan kestävä astia, jossa on hieman vettä pohjalla. Näin saat ihanan paistotuloksen, kosteassa uunissa. 

Seuraa Pullahiiren leivontanurkkaa myös

Pullahiiri myös täällä

 

Kommentoi

  1. minni says:

    Voi kun ihanan näköisiä sämpylöitä. Tuo on mulle ihan salatiedettä, miten niistä muka saa noin kauniita ja pyöreitä.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Itsellänikin vei aikoinana hetken ymmärtää miten sämpylät ja pullat pyöritellään pyöreiksi. Onneksi tuo ulkonäkö ei makuun haittaa, vaikka olisi kulmikkaita 🙂 Mutta itse siis pyörittelen sämpylät hieman jauhoitetulla kädellä, käsi hieman kuppimaisesti. Painan ensin hieman alustaa vasten pyörittäessä ja kevennän koko ajan pyöritellen. Näin minä siis teen pyöreät pullat ja sämpylät. Vaikea selittää sanallisesti, mutta kokeilemalla löytää oikean tyylin.

  2. Minna Vuo-Cho says:

    Itse tehdyt sämpylät ovat ihania. Minulla on jääkaapissa vehnäjuuri, josta saadaan lämpimäisiä joka viikonloppu. Kauan eivät sämpylät joudu syöjiä odottelemaan 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Oi! Tuo leipäjuuri kuulostaa niin herkulliselta! Kunpa itsekin omistaisin sellaisen.

      1. makieks says:

        Juuren tekeminen kotona ei ole vaikeaa. Olen tenyt useita juuria alusta kun edelliset unohtuneet jääkaappiin ja menneet pilalle. Netistä löytyy ohjeita jopa suomeksi.

        1. Tosiaan, ei sen juuren tekeminen varmasti vaikeaa ole, mutta eipä vaan tule usein tehtyä 🙂 Sain aikoinaan juuren eräältä blogin lukijalta, mutta se ikävä kyllä meni hoidossani pilalle. Sitä juurta kun pitäisi muistaa hoitaa rakkaudella.

    2. Minna Vuo-Cho says:

      Missäs päin sinä taas vaikutat ? Käytkö koskaan Espoossa tai Helsingissä? Minulta liikenisi juurta jakoon. Olen jo parille muullekin sitä laittanut. Parhaiten onnistuu ihan näkemällä, kun juuri ei taida postituksesta oikein välittää.
      Kerro, jos kiinnostaa niin järjestetään 🙂

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Oi Minna! Kuulostaisi ihanalta! Minä vaikutan Vantaalla eli kyllä minä myös Helsingissä ja Espoossa ajelen 🙂 Laita minulle sähköpostia asiasta [email protected], niin sovitaan tarkemmin asiasta!

  3. Dinner4u2 says:

    Ihania sämpylöitä! Kokeilenkin seuraavalla kerralla tätä reseptiä. Tuoreet, lämpimät sämpylät ovat niin ihania. Kiitos kivoista vinkeistä, joita jaoit tässä jutussa. Seuraavalla leivontakerralla pyörittelenkin sämpylät öljytyllä silikonialustalla.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Nämä onkin aika helpot sämpylät, joten tulee aina välillä leivottua aika extempore esimerkiksi iltapalaksi.

  4. Nimetön says:

    Tuoreet vastapaistetut sämpylät keiton seuraksi tai iltapalaksi, se on niitä arjen pieniä nautintoja.
    Kohotan aina sämpylätaikinaa tunnin, sämpylöiksi muotoiltuina puolisen tuntia. Luin tämän ohjeen Leipää monella tavalla kirjasta. Mutta kiva sämpylä ohje, täytyy leipoa keittopäiväksi.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä vaan tuoreet sämpylät ovat niin hyviä, olen ihan samaa mieltä! Sämpylöitä ja leipiä voi valmistaa niin monella tapaa. Tuo nostatusaika vaihtelee myös nostatuslämpötilan mukaisesti, mutta tuo on varmaan aika hyvä nyrkkisääntö rauhalliseen leivän/sämpylän leivontaan. Minä halusin nämä sämpylät hieman nopeammalla tavalla valmiiksi, sen vuoksi myös hieman nopeammat nostatukset. Ja voin luvata, että hyviä ovat lyhyelläkin nostatuksella 🙂

  5. Kulinaari says:

    Sämpylöitä tulee leivottua turhan harvoin. Pitäis taas koittaa omaa luottoreseptiäni 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Juurikin näin! Oma luottoresepti on varmasti se parhain, jos sillä on leiponut jo useat sämpylät. Tietää näppituntumalla minkälaista taikinan pitää olla!

  6. Syksy on muuten sellaista leipien, sämpylöiden ja patonkien leipomisaikaa. Mullakin juuri blogissa mallaspatogit.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Näin on! Olen ihan samaa mieltä. Kesällä mökillä ollessa ei viitsi turhaa lämmitellä mökkiä uunilla (vaikka ei tänä kesänä paljoa haitannut, kun oli jatkuvasti niin viileää). Nyt viileillä keleillä on mukava leipoa tuoretta leipää. Kävin katsomassa nuo mallaspatongit. Näyttivät hyviltä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close