Joulukalenteri – Luukku 7: Lapsuuden herkulliset pumpernikkelit

Muistatko omasta lapsuudestasi nuo herkulliset pinkit pumpenikkelit? Minä muistan kuinka lähikaupasta sai ostaa paketissa noita ihanan makuisia keksejä, joissa oli herkullinen pinkki kuorrute. 

Nyt päätin kokeilla pumpernikkeleiden tekemistä itse. Pumpernnikkelikeksi ovat ihanan mausteisia ja hieman jouluisia. Lisäksi kuorrutteena toimii pikeeri eli royal icing, joka kovettuu keksin päälle tasaiseksi kerrokseksi, kun saa levätä rauhassa seuraavaan päivään. 

Koristelimme nämä pumpernikkelit lasten kanssa. Isojen piparkakkujen koristelussa on se kiva, että on paljon tilaa koristelulle. Nämä jätettiin kyllä ihan tarkoituksella hyvin yksinkertaisiksi. Joihinkin tuli pieni jouluinen toivotusteksti ja jotkut possut saivat hieman pinkkiä koristesokeria päällensä. 

Pumpernikkelit

(noin 10 kpl isoja possukeksejä)

Keksit

300 g voita

3 1/2 dl tomusokeria

2 kananmunaa

8 – 8 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl jauhettua neilikkaa

3 tl kanelia

1/2 tl inkivääriä

1/2 tl leivinjauhetta

Kuorrute (royal icing)

3 kananmunan valkuaista

noin 8 dl tomusokeria

(elintarvikeväriä)

Vatkaa voi ja tomusokeri keskenään. Lisää joukkoon kananmuna, yksi kerrallaan, koko ajan hyvin vatkaten. Mittaa 8 dl vehnäjauhoja ja sekoita vehnäjauhoihin mausteet sekä leivinjauhe. Lisää kuivat aineet taikinan joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisäile tarvittaessa vielä jauhoja, jotta saat helposti käsiteltävän taikinan. 

Laita keksitaikina kelmun sisään ja nosta jääkaappiin vähintään parin tunnin ajaksi. 

Kauli taikinasta noin puolen sentin paksuinen taikina. Käytä jauhoja apuna, jotta taikina ei tartu alustaan. Ota taikinasta muotilla sopivia kuvioita ja nosta kuviot leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa noin 11 minuutin ajan, hieman kuvioiden koosta riippuen.

Vatkaa kananmunan valkuaisia ja lisäile niiden joukkoon tomusokeria muutamassa erässä. Kun nostaessasi kuorrutetta siihen jää huippu, mutta huippu tasoittuu tasaiseksi noin kymmeneen laskiessa, on seos tarpeeksi paksua. Värjää seos elintarvikevärillä ja pursota keksien päälle. 

Minä tein ensin kuorrutteella ääriviivat ja sen jälkeen täytin kuorrutteella tyhjän kohdan. Saparot voi lisätä possuille hieman paksummalla pikeerillä. Kuvan yksilöiltä ne vielä puuttuvatkin 🙂 

Yritin muuten selvitellä pumpernikkelin historiaa, mutta aika laihaksi jäi se tieto. Pumpernikkelillä löytyi monta erilaista leivonnaista, mutta Suomesta myydyistä pumpernikkeleistä ei oikein löytynyt tarinaa. 

Sain selville, että pumpernickel on Saksassa tumma ruisleipä, joka on valmistettu alunperin vain vedestä ja rukiista. Sillä ei siis ole ilmeisesti mitään tekemistä Suomen makeamman version kanssa. 

Jos sinulla on lisätietoa pumpernikkelin historiasta, niin jätä ihmeessä tämän päivityksen kommentteihin tietosi. Olisi mukava lukea lisää leivonnaisen historiasta.





Ihania leivontahetkiä! 


Kurkkaa kaikki aikaisemmat 2017 vuoden joulukalenterireseptit täältä




Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Hei, pystyykö sulta tilata kakkua? Jos kyllä niin minkä hintaista:)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei! Laita minulle sähköpostilla kysely kakkutilauksesta [email protected] . Tällä hetkellä kalenteri on aika täynnä, mutta aina voi kysyä.

  2. Henna says:

    Ihania!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Henna!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close