Kahden kerroksen mustikka-vadelmahyydykekakku (gluteeniton)

Tämä ihana hyydykekakku maistuu mustikalta ja vadelmalta. Tein tätä kakkua ensimmäistä kertaa lähes vuosi sitten. Moni kyseli jo silloin reseptiä. Tein kakun – tai oikeastaan kakut – silloin todella isona annoksena, joten päätin tehdä kakusta nyt hieman pienemmän version ja hieman muuntelin vielä tuota reseptiä. Näin voin jakaa reseptin myös täällä blogissa ja se on myös käyttökelpoisempi kotikeittiöissä. Tein todellakin hieman pienemmän version reseptistä, koska tämäkin kakku on kuitenkin aika iso. Tästä riittää tarjottavaa reippaasti yli 20 henkilölle. 

Valmistin tämän kakun gluteenittomasti, mutta jos et tarvitse gluteenitonta kakkua, voit vaihtaa pohjan keksit joihinkin muihin kekseihin. Nuo Semperin Kola-keksit ovat niin hyviä hyydykekakkujen pohjassa, että voisin suositella käyttämään niitä myös silloin, vaikka et tarvitsisi gluteenitonta kakkua. Gluteenittomien keksien hinta on toki hieman kovempi kuin tavallisilla kekseillä. Nämä keksit jäävät kuitenkin pohjassa mukavan rapeiksi ja makukin on juuri kohdallaan. 

Kahden kerroksen mustikka-vadelmahyydykekakku

(gluteeniton)

Pohja

2 pkt (á 150 g) Semper Kolakeksejä

50 g voita

2 rkl öljyä

Mustikkatäyte

400 g mustikoita

5 liivatelehteä

5 dl vispikermaa

175 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl tomusokeria

1 rkl vaniljasokeria

3 rkl mustikkamehua tai vettä

Vadelmatäyte

500 g vadelmia

5 liivatelehteä

5 dl vispikermaa

175 g maustamatonta tuorejuustoa

1 3/4 dl tomusokeria

2 rkl vaniljasokeria

3 rkl vadelmamehua tai vettä

Päälle

2 dl mustikkamehua

1 rkl perunajauhoja

2 liivatelehteä

tuoreita marjoja

(kermavaahtoa)

Murskaa keksit hienoksi. Sulata voi ja sekoita se yhdessä öljyn kanssa keksimurskan joukkoon. Voitele noin 26 cm irtopohjavuoan reunus öljyllä ja ripottele päälle tomusokeria. Laita reunus tarjoiluastialle. Painele keksimurska vuoan reunuksen sisäpuolelle tasaiseksi kerrokseksi. 

Valmista ensin mustikkatäyte painelemalla mustikat siivilän läpi (paseeraa), jotta saat eroteltua mustikan kuoret marjamehusta. Jos käytät pakastemustikoita, niin sulata ne ensin. Laita liivatelehdet likoon runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto yhdessä tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa. Kun liivatteet ovat lionneet noin 5-10 minuutin ajan, kuumenna mehu tai vesi kiehuvaksi. Ota liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen vesi pois. Liota liivatteet kiehuvan kuumaan veteen hyvin sekoittaen. Lisää liiveteneste ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen mustikan joukkoon. Lisää mustikkaseos tuorejuuston joukkoon ja sekoita tai vatkaa tasaiseksi. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon ja sekoittele täyte varovasti tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja nosta kakku kylmään toisen täytteen valmistuksen ajaksi. 

Valmista vadelmatäyte samalla tavoin mustikkatäytteen kanssa. Painele vadelmat siivilän läpi, jotta saat eroteltua vadelman siemenet pois täytteestä. Jos käytät pakastevadelmia, niin sulata ne ensin. Laita liivatelehdet likoon runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto yhdessä tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa. Kun liivatteet ovat lionneet noin 5-10 minuutin ajan, kuumenna mehu tai vesi kiehuvaksi. Ota liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen vesi pois. Liota liivatteet kiehuvan kuumaan veteen hyvin sekoittaen. Lisää liiveteneste ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen vadelman joukkoon. Lisää vadelmaseos tuorejuuston joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon ja sekoittele täyte varovasti tasaiseksi. Levitä täyte varovasti mustikkatäytteen päälle ja nosta kakku kylmään hyytymään vähintään neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli. 

Kun kakku on hyytynyt, valmista kiille kakun päälle. Mittaa kattilaan mustikkamehu ja perunajauho. Laita liivatteet likoon kylmään veteen. Kuumenna mustikkamehu koko ajan sekoittaen lähes kiehuvaksi niin, että seos hieman sakenee. Purista noin 5-10 minuuttia lionneista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatelehdet mustikkamehun joukkoon, kun seos on vielä lähes kiehuvaa. Anna seoksen jäähtyä kattilassa. Sekoittele mustikkaseosta koko ajan. Kun seos on jäähtynyt, lusikoi kiille kakun päälle. Minä en halunnut laittaa kiillettä koko kakkuun, joten lusikoin sen vasta paksumpana kakun keskelle ja levittelin varovasti kohti reunoja. Voit myös kaataa jäähtyneen kiilteen kakun päälle. 

Irrota reunus varovasti kakun ympäriltä ja koristele tuoreilla marjoilla. Voit tarjota kakun kanssa kermavaahtoa tai pursottaa kermavaahtoa vaikka kakun reunoille koristeeksi. 

Huom! Jos käytät kakkuun ulkomaalaisia pakastevadelmia, niin muista keittää ne ennen täytteeseen lisäämistä. Lisää kattilaan pakastemarjojen kanssa noin 2 rkl vettä ennen marjojen kuumentamista. 

Muista aina tarkistaa erityisruokavalion leivonnassa, että käytettävät raaka-aineet sopivat kyseiseen ruokavalioon. Ole myös tarkkana, että kaikki käyttämäsi valmistusvälineet ovat puhtaita, eikä allergisoivia aineita pääse kosketuksiin leivonnaisen raaka-aineiden kanssa missään vaiheessa ennen tarjoilua. Muista käyttää erityisruokavalion leivonnaisten tarjoiluun myös kyseiselle leivonnaiselle omia ottimia. 

Jos jäit vielä miettimään, miksi lisäsin kakun pohjaan voin lisäksi öljyä, niin kerron siitä vielä hieman lisää. 

Tuo öljy voin kanssa keksipohjassa pitää pohjan keksimurut hyvin kasassa, mutta pohja pysyy kuitenkin leikattavana eli ei muutu kovaksi edes jääkaappisäilytyksessä. Nämä käyttämäni keksit pysyvät myös hyvin rapeana muruna tällä reseptillä.

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Ihanan raikkaan näköinen kakku! Minkä kokoiseen vuokaan tämä oli mitoitettu?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitokset! Tuolta ohjeen alusta löydät vuoan koon. Se on noin 26 cm.

  2. pohdiskelija says:

    Minä olen käyttänyt keksipohjissa rasvana maidotonta margariinia juuri siitä syystä, että olen huomannut voita käytettäessä pohjasta tulevan todella kova. Ehkäpä siis tuo voi-öljy seos ja margariini ovat ominaisuuksiltaan tässä yhteydessä samankaltaisia.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Toimii varmasti myös tuolla margariinilla. Pohjan kovuuteen voi vaikuttaa myös se, kuinka kovaa keksimurskan painelee vuoan pohjalle. Pohjaa ei kannata painella liian tiiviiksi.

  3. Nimetön says:

    Jostain syystä kommentointi ipadilla ei onnistu, kun painaa julkaise-nappulaa. Sivu vaihtuu, mutta kommentti ei ilmesty näkyviin. Mutta nyt uusi yritys läppärillä!

    Herkullisen ja raikkaan näköinen kakku ja kaikessa yksinkertaisuudessaan ihana koristelu! Haluaisin tehdä vadelmakerrokselle mustikan sijaan kaveriksi suklaakerroksen. Osaatko suositella jotain suklaisen hyydykekakun ohjetta, jota voisi soveltaa vadelmaisen täytteen kaveriksi? Ja toinen kysymys liittyen kakun siirtoon: miten ihmeessä saat kakun noin nätisti tarjoilualustalle? Voiko kakkupahvia käyttää keksimurun alla vai vettyykö? Leivinpaperi kun sottaantuu ikävästi kakkua leikatessa. Tai voisiko kakun koota suoraan tarjoiluastialle vai mahtaako valua vuoan reunojen alta? Sitten mietin vielä sitä, kuinka kauan ennen tarjoilua tuoreet marjat uskaltaa lisätä kakun päälle, jos kakku on kuitenkin jääkaappisäilytyksessä tarjoiluun asti?

    Kauhea määrä kysymyksiä, mutta näitä tulee kun kunnianhimoisesti yrittää ottaa reseptejä haltuunsa. Tosin tämä blogi on kyllä korvaamaton apu kaltaiselleni kotileipurille, kun reseptit on niin luotettavia että juhliinkin uskaltaa tehdä ilman valtavaa testausrumbaa. ISO kiitos siis sinulle! <3

    T. Nanna

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei Nanna ja kiitos kysymyksistä! Niistä on varmaan hyötyä myös muille lukijoille. Ikävä, että tuo kommentointi ei ole padiltä onnistunut… Pitääkin mahdollisuuksien mukaan selvitellä, onko vika blogipohjassa. Jos on, niin toivottavasti vain hetkellinen ongelma.

      Tosiaan minä teen hyydykekakut yleensä suoraan tarjoilualustalle. En itse pidä leivinpaperista kakun alla. Toinen vaihtoehto on pakastaa kakku ja siirtää jäätyneenä/kohmeisena tarjoilulautaselle. Kakkupahvit kestävät kyllä hyvinä myös juustokakkujen ja hyydykekakkujen alla. Itse pyrin laittamaan marjat mahdollisimman lähellä tarjoiluajankohtaa. Kokonaiset marjat säilyvät paremmin kuin esimerkiksi puoliksi leikatut mansikat. Leikkauspinta yleensä kuivahtaa myös jääkaappisäilytyksessä ja näyttää ehkä hieman ikävältä pidemmän säilytyksen jälkeen. Mielestäni juhlapäivänä kannattaa marjat laittaa kakun päälle. En ole tainnut tuollaista ehdottamaasi yhdistelmää valmistaa, mutta esimerkiksi tämä voisi toimia:

      3 dl vispikermaa, 200 g maitosuklaata, 200 g maustamatonta tuorejuustoa, 3 liivatelehteä, 1/2 dl nestettä (halutessasi lisää hieman tomusokeria)

      Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata maitosuklaa ja notkista tuorejuusto kulhossa. Lisää sula suklaa tuorejuuston joukkoon. Liota liivatteita runsaassa kylmässä vedessä noin 5-10 minuutin ajan. Kuumenna 1/2 dl nestettä kiehuvaksi ja liota 3 liivatelehteä siihen. Kaada liivateneste ohuena nauhana tuorejuusto-suklaaseokseen koko ajan sekoittaen. Nostele lopuksi joukkoon kermavaahto. Kaada täyte edellisen kerroksen päälle varovasti ja nosta hyytymään jääkaappiin. Jos laitat suklaakerroksen alimmaksi, kaada täyte pohjan päälle ja nosta hyytymään seuraavan kerroksen valmistuksen ajaksi jääkaappiin.

      Jos haluat täytteestä tummempaa, niin voit käyttää myös tummaa suklaata, mutta silloin lisäisin itse hieman tomusokeria makua antamaan. Suklaakerroksen voi laittaa oman maun mukaan joko pohjalle tai päälle, miten itse haluat. Suklaakerros voi olla hieman matalampi.

      Toivottavasti tästä oli sinulle hyötyä!

  4. Nimetön says:

    Kiitos kattavasta vastauksesta, siitä on iso apu! 🙂

    Nanna

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva juttu 🙂

  5. Nimetön says:

    Hei,

    Ihana kakku! Ohjeessa lukee mustikkatäytteessä 5dl vispikermaa ja vadelmatäytteessä 5dl kermavaahtoa. Oletan jälkimmäisen olevan oikea määrä, mutta tahtoisin varmistuksen ennen kuin alan leipomaan 🙂

    t. Hanna

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Todellakin, vispikermaa molemmat ja siitä tuleva kermavaahdon määrä. Kiitos sinulle, asia on nyt korjattu tuonne reseptiin.

  6. Nimetön says:

    Hei! Todella kaunis kakku. Koristelukin ihana. Tuota, voisiko tuon kakun päälle tehdä valkosuklaaraitoja ja sitten sen päälle asetella marjat? Vai meneekö mielestäsi liian sekavaksi ulkonäkö? Kiitos, jos vastaat.��

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voihan siihen kyllä tehdä valkosuklaasta koristeraitoja tai mitä koristeita haluaa. Ulkonäkö riippuu paljolti siitä, millä tavoin ne valkosuklaaraidat ja marjat siihen asettelet. Ulkonäkökysymykset ovat aina hyvin henkilökohtaisia, joten en uskalla suoraan näkemättä sanoa, mikä on oma ajatukseni 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close