Perinteinen tuulomantorttu

Tämä herkullinen tuulomantorttu on mokkapalojen äiti tai sisko, sillä reseptit ovat hyvin samankaltaisia, mutta tuulomantortun pohjana toimii mokkapaloista poiketen vaalea taikina. Toki usein myös mokkapaloista tummalla pohjalla käytetään tuulomantortun nimitystä, mutta itse olen ymmärtänyt, että tuulomantortussa on nimenomaan vaalea pohja. 

Lämpimän vaalean torttupohjan päälle levitetään notkea mokkakuorrute, joka jäähtyessään jähmettyy tasaiseksi kerrokseksi. Lopuksi tuulomantorttu koristellaan halutulla tavalla. Perinteisesti tuulomantorttu on minun tietääkseni koristeltu kookoshiutaleilla, mutta arvelin, että tällä kertaa makuraati arvostaisi tässä piirakassa enemmän mokkapaloista tuttua nonparellikoristelua. Niinpä laitoin koristeeksi nonparelleja sekä pieniä suklaahippuja. Näin tuulomantortun suosio oli taattu. 

Tuulomantorttu on ihanan ilmava ja herkullinen leivonnainen. Tässä reseptissä on käytetty hieman vähemmän rasvaa kuin mitä mokkapaloihin tavallisesti laitan. Siitä tulee tuulomantortun ihana ilmavuus. Kuorrutteen olen valmistanut mokkapalojen tapaan sulattamalla voin ja sekoittamalla sen joukkoon kuuman kahvin, kaakaojauheen, vaniljasokerin sekä tomusokerin. Tomusokerin määrällä voit vaikuttaa kuorrutteen koostumukseen ja kaakaon määrällä väriin sekä makuun.  



Kurkkaa resepti alta! 


Tuulomantorttu

(pellillinen)

Pohja

6 kananmunaa

4 dl sokeria

6 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

2 dl vettä tai maitoa

100 g voita

Kuorrute

70 g voita

1/2 dl kahvia

2 rkl kaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

noin 4 dl tomusokeria

Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Kuumenna neste kiehuvaksi. Sulata voi. Siivilöi jauhot muutamassa erässä vaahdon joukkoon ja lisäile aina väleissä kuumaa nestettä. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi voisula joukkoon ja nostele taikina varovasti tasaiseksi. 

Laita uunipellille leivinpaperi ja kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa noin 20 minuutin ajan. 

Valmista paiston aikana kuorrute sulattamalla voi ja sekoittamalla kuuma kahvi voin joukkoon. Lisää joukkoon vielä kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Lisää lopuksi tomusokeria, jotta saat seoksesta paksumpaa, mutta kuitenkin piirakan päälle levittyvää. Koristele heti haluamillasi koristeilla, jotta koristeet tarttuvat piirakan pintaan kiinni. 

Oletko sinä kanssani samaa mieltä, että tuulomantortussa on vaalea pohja ja mokkapaloissa tumma pohja? Vai käytätkö tuulomantorttu-nimitystä molemmista leivonnaisista? 



Voit jättää kommenttisi alla olevaan kommenttiosioon. 

Kommentoi

  1. Unknown says:

    Kyllä. Tuulamantortussa on nimenomaan vaalea pohja?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Olemme siis samaa mieltä. Pullahiiren leivontanurkan Facebook-sivulla on käyty runsaasti keskustelua tästä aiheesta. Siellä on tullut monta muutakin nimeä tälle leivonnaiselle. Kannattaa käydä siellä kurkkaamassa millä nimellä osa lukijoista leivonnaista kutsuu.

  2. Kanelitytön kakkuparatiisi says:

    Jep, ehdottomasti tuulomantortussa on vaalea pohja ja tumma kuorrute! Ei oo kertakaikkiaan mitään muuta vaihtoehtoa 😀

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Näin minäkin olen oppinut, mutta variaatioita tuntuu olevan liikkellä paljon. Olisi ihana tietää tämänkin leivonnaisen oikea alkuperä, niin pääsisi samalla myös alkuperäisen nimen jäljille.

  3. Peura Maija says:

    Kyllä minulle Tuulomantorttu=Mokkapalatorttu.
    Näin vanhempana muistan, että kaakaojauhetta alettiin lisätä myöhemmin pohjaan.
    Tuulomantorttu on parempi- ehdottomasti!

    1. Ihania muistoja! Nykyään suklaata/kaakaota taidetaan arvostaa niin paljon, että se on vienyt voiton tuosta vaaleasta versiosta. Molemmat versiot ovat toki todella herkullisia.

  4. Arja Irene Saarikko says:

    Kiitos tästä ohjeesta <3! Olen leiponut usein ja aina onnistuu ja on kahvipöydän herkku 🙂 :P!

    1. Voi kuinka ihanaa, että jätit kommenttisi. Ihania herkkuhetkiä sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close