Gluteenittomat sämpylät

Te lukijat olette toivoneet jo pidemmän aikaa tänne blogiin gluteenittomien sämpylöiden reseptiä. Myös minä olen halunnut tutustua gluteenittomien hiivataikinoiden valmistamiseen, koska se on tuntunut aikaisemmin suurelta haasteelta. Tämän vuoden helmikuussa taisin kokeilla ensimmäistä kertaa gluteenittoman hiivataikinan valmistusta ihan alusta asti itse, kun leivoin gluteenittomat pullat laskiaispullia varten. Ne onnistuivat helposti ja hienosti, joten sämpylöiden valmistaminen ei enää tuntunut yhtä suurelta haasteelta. Tuo pullataikina leivottiin lähes samaan tapaan kuin nämä sämpylät, mutta makeampana versiona. Reseptin gluteenittomaan pullataikinaanlöydät täältä

Nämä sämpylät ovat parhaimmillaan heti paistamisen jälkeen. Olen huomannut, että pidemmällä odottelulla gluteenittomat leivonnaiset kovettuvat aika nopeasti. Vinkkinä sanoisin, että jos et käytä kaikkia sämpylöitä heti paistamisen jälkeen, niin suosittelen pakastamaan sämpylät ja sulattamaan pakkasesta aina tarpeen mukaan. 

Gluteenittomat sämpylät

 (10-12 kpl)

4 dl vettä

1 rkl psylliumia

1 pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 rkl sokeria

½ dl öljyä

500 g karkeaa gluteenitonta jauhoseosta

Lämmitä vesi +42 asteiseksi. Lisää veden joukkoon psyllium, kuivahiiva, suola, sokeri sekä öljy. Anna näiden turvota noin kymmenen minuutin ajan. 

Lisää joukkoon jauhoseos, mutta säästä jauhoista pari ruokalusikallista koristeluun. Vaivaa taikinaa yleiskoneen taikinakoululla noin viiden minuutin ajan. 

Kaada taikina kevyesti öljytylle leivonta-alustalle. Öljyä myös kädet ja pyörittele taikinasta noin 10-12 sämpylää. Nosta sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle. Laita päälle leivinliina ja anna sämpylöiden nousta noin puolen tunnin ajan. 

Leikkaa viillot sämpylöiden pintaan ja ripottele päälle eroon otetut jauhot. 

Paista 225 asteessa noin 15 minuutin ajan, tai kunnes sämpylät ovat kypsiä. 

Huom! Gluteenittomassa leivonnassa sämpylät ja muutkin tuotteet saattavat jäädä paistoväriltään vehnäjauhoilla leivottuja tuotteita vaaleammiksi. Tämä varsinkin silloin, jos tuote ei sisällä maitoa. 

*****

Jos kaipaat lisää gluteenittomia reseptejä tai haluat leipoa muuta kuin hiivataikinoita gluteenittomasti, niin kurkkaa silloin kaikki blogin gluteenittomat reseptit täältä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close