Joulukonvehtien hyödyntäminen leivonnassa & viisi vinkkiä mutakakun leipomiseen

Mikähän siinä on, että epäonnistun aina mutakakkujen kuvaamisen kanssa? Tai ei sitä nyt oikeastaan tarvitse edes kysyä, koska tiedän itse siihen aika hyvin jo vastauksen. Mutakakkujen kanssa sitä on aina hieman jännittyneenä, minkälainen lopputulos uunista tulee. Varsinkin, jos muuttaa reseptiä, tekee kakun erilaiseen vuokaan tai paistaa mutakakun toisessa uunissa kuin normaalisti. 

Miten tämä sitten vaikuttaa mutakakkujen kuvaamiseen? No, sillä tavoin, että en malta odottaa kakun jäähtymistä. Innokkaana kuvaan ja leikkaan palat lämpimästä kakusta. Edellisen kerran kuvaukset löydät täältä. Niistäkin voit huomata saman ongelman kuin tämän postauksen alimmassa ”kakkupalakuvasta”. Vielä, kun tarjoilee lämpimän mutakakun päällä kermavaahtoa ja leikkaa kakun lämpimänä palasiksi, niin mutakakkupala ei voi olla kaunis. Leivontabloggaajan silmin on todella kutkuttavaa päästä leikkaamaan ensimmäinen kakkupala ja nähdä miten täydelliseen lopputulokseen tällä kertaa pääsin. 

Suosittelen kurkkaamaan reseptin alta viisi vinkkiäni mutakakkujen leivontaa. Näin pääset parhaaseen lopputulokseen. Toki tämä alla oleva reseptini on ihan minun luottoreseptini nykyään mutakakkuihin, joten suosittelen kokeilemaan tätä reseptiä tai sen alkuperäistä edeltäjäänsä, jonka löydät täältä

Oletko kerinnyt näin joulun ja uudenvuoden juhlinnan jälkeen miettiä, mihin saisit upotettua vielä viimeiset joulusuklaat? Näin loppiaisen lähestyessä tämä konvehteja sisältävä mutakakku olisi erinomainen herkku juuri loppiaisen kahvipöytään. 

Minä käytin tähän Fazerina-sukaarasian sisältöä, kun löysin kaapista suklaarasian, josta joku oli käynyt jo nappaamassa muutaman herkkupalan. Näin ollen tämä mutakakku maistuu Fazerinalta eli appelsiinitryffeliltä. Tähän toki sopii monet muutkin joulun suklaakarkit. 

Reseptin pohjana toimii tuo tämän vuoden joulukalenteristakintuttu Yhden kulhon mutakakun resepti.Vaihdoin suklaat tällä kertaa joulurasioista löytyviin herkkuihin. Kokeile reseptiä ja yllätä lähipiiri ihanan mutaisella suklaakakulla.  



Mutakakku 

joulun suklaamakeisilla

200 g voita

150 g suklaakarkkeja/suklaata

2 1/2 dl sokeria

3 kananmunaa

3 rkl kaakaojauhetta

2 1/2 dl vehnäjauhoja

Koristeluun

2 dl vispikermaa 

2 tl vaniljasokeria

Sulata voi kattilassa tai vesihauteessa isossa kulhossa. Lisää sulaneen voin joukkoon suklaakarkit. Sekoittele niin, että suklaa sulaa voin joukkoon. Kun suklaa on sulanut, nosta kattila tai kulho pois liedeltä ja lisää joukkoon sokeri. Anna seoksen jäähtyä noin viiden minuutin ajan ja lisää sen jälkeen kananmunat. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää joukkoon vielä kaakaojauhe sekä vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. 

Pingota (noin 20 cm) irtovuokapohjan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat voilla tai öljyllä. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 30 minuutin ajan. 

Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua.

Vatkaa kerma vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin kanssa. Lusikoi kerma jäähtyneen mutakakun päälle tai tarjoile erikseen kulhosta. Voit tällöin siivilöidä tomusokeria kakun päälle juuri ennen tarjoilua. 

Vinkki! Voit tarjoilla mutakakun kanssa myös jäätelöä kermavaahdon sijaan. Jäätelö sopii erinomaisesti varsinkin lämpimän mutakakun kanssa. 

Tässä vielä minun vinkkini mutakakun leipomiseen: 

* Tärkeintä mutakakun paistamisessa on se, että et ylipaista mutakakkua. Mutakakku saa olla vielä paiston loppuvaiheessa keskeltä hieman hyllyvää. Näin se on ihanan tahmea ja maukas.

* Käytä aina ohjeessa ilmoitetun kokoista vuokaa. Jos muutat vuoan kokoa pienempään tai suurempaan, paistoaika muuttuu tuon myötä. Muista silloin vahtia mutakakun kypsymistä, jotta saat ihanan lopputuloksen.

* Paista mutakakku aina mielummin miedossa lämpötilassa ja pidemmän aikaa. Näin saat parhaimman lopputuloksen. Jos käytät kiertoilmauunia, niin muista silloin pienentää hieman lämpötilaa. 

* Malta odottaa ja anna kakun jäähtyä rauhassa ennen tarjoilua.  Leikkaa kakku jääntyneenä paloiksi, jos haluat kakun olevan sisältä ihanan tahmea. Jos taas haluat laavakakkumaisen herkuttelukokemuksen eli kakku saa valua leikatessa, niin tarjoile kakku silloin lämpimänä. 

* Valitse aina hyvä ja testattu resepti. Suosittelen tätä yllä olevaa -monesti kokeilemaani – reseptiä mutakakun leivontaan!

Jos paistat vahingossa mutakakun liian kypsäksi, niin voit hyödyntää sen suklaakakkuna. Voit leikata kakun silloin kahteen osaan ja täyttää sekä kuorruttaa kakun esimerkiksi tällä suklaakreemillä

Ihanaa loppiaisviikonloppua! 


Kommentoi

  1. Unknown says:

    Heips, resepti on lähes sama jota käytän itsekin mutakakussa! Loisto-ohje! Mutta onpa myös huikean hieno kakkuvati! Mistä olet sen löytänyt? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tämä on tosiaan ihan täydellinen resepti. Onnistuu aina, kun vaan on tarkkana tuon paistoajan kanssa. Tuo kakkuvati on reissutuliaisia Amerikasta. Se oli pakko aikoinaan tuoda mukana kotiin!

  2. Sari says:

    Mahtava tapa käyttää ylijääneet konvehdit.
    Olisinpa vain tajunnut itsekin aikaisemmin. Nyt tuli itse pisteltyä kaikki poskeen, kun ei viitsinyt poiskaan heittää 😀
    Mahtavaa ja antoisaa uutta vuotta!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Meilläkin vielä eilen ostettiin muutama konvehtirasia – kun halvalla sai – kaappiin odottamaan herkutteluhetkeä. Ja voin kertoa, että edellisestäkin ostoskerrasta on vielä suklaata jäljellä. No, onneksi on tiedossa erilaisia juhlia, joten näitä konvehteja voi tarjoilla sitten vaikka juhlissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close