Kauraiset viipalesämpylät ja kuivahiivan käyttö leivonnassa

Tyttäreni oli pyytänyt jo muutaman päivän ajan, että leipoisin sämpylöitä. Homma oli kaikessa kiireessä ja lomalle lähtöfiiliksissä jäänyt, mutta ennen lomareissua päätin kuitenkin yllättää hänet herkullisilla tuoreilla sämpylöillä. Koska pieni loma oli tosiaan tiedossa, en halunnut aiheuttaa keittiöön yhtään lisäkaaosta näiden sämpylöiden kanssa. Sen vuoksi valmistinkin nämä sämpylät helposti vain mittaamalla ainekset monitoimikoneen kulhoon ja alustamalla taikina koneella kimoisaksi. Samassa kulhossa taikina sai rauhassa kohota kaksinkertaiseksi.

Leikkasin sämpylät leivinpaperin päällä paloiksi ja nostin ne uunipellillä olevien leivinpapereiden päälle nousemaan vielä hetkeksi ennen paistamista. Hetken odottelun jälkeen sämpylät uuniin ja ei kun herkuttelemaan. Sämpyläthän ovat aina parhaimmillaan tuoreina, mutta tällä kertaa myös pakastin näistä osan, jotta pakastimesta on sitten helppo sulattaa sämpylät uunissa tai mikrossa ja herkutella taas ”uunituoreilla” sämpylöillä jonain toisenakin päivänä!

Kauraiset viipalesämpylät

(noin 15 kpl)

10 dl vehnäjauhoja

3 dl isoja kaurahiutaleita

1 tl suolaa

1 rkl sokeria

1 pss (11 g) kuivahiivaa

6 dl vettä

Mittaa kuivat ainekset vatkauskulhoon sekoita koneen taikinakoukulla. Mittaa vesi ja lämmitä noin + 41 asteiseksi. Kaada vesi hiljalleen kuivien aineiden joukkoon koneen käydessä. Anna koneen vaivata taikinaa niin, että siitä tulee kimmoisa. 

Anna taikinan nousta noin puoli tuntia lämpimässä paikassa liinan alla. Kun taikina on tuplaantunut, kaada taikina kevyesti öljytylle leivinpaperille. Alusta taikina käsin ja muotoile taikina tangoksi. Leikkaa tangosta veitsellä palasia (noin 15 kpl) ja nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Anna sämpylöiden nousta noin 15 minuutin ajan. 

Voitele uunivalmiit sämpylät kevyesti vedellä ja ripottele halutessasi päälle hieman kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja. 

Paista sämpylät 200 asteisessa uunissa noin 12-15 minuutin ajan. 

Vinkki! Jos taikina tuntuu liian paksulta, niin voit lisätä nesteenmäärää hieman. Minä tein ihan yllä olevan ohjeen mukaisesti. 



Kuivahiivan käyttöleivonnassa

Kuivahiiva toimii leivonnassa samalla tavalla kuin tuorehiivan kanssa. Kuivahiivalla leivottaessa on tärkeintä huomata nesteen oikea lämpötila. Kuivahiivaa käytettäessä nesteen lämpötilan pitää olla 40-45 astetta, jotta hiivan toiminta käynnistyy kunnolla. Tuorehiivalla leivottaessa riittää + 38 asteen lämpötila. 

Puolen litran sämpylätaikinaan käytetään tavallisesti yksi pussi kuivahiivaa. Pullataikinaan käytetään kaksi pussia kuivahiivaa. Noin kymmenen grammaa kuivahiivaa vastaa noin kolmekymmentä grammaa tuorehiivaa. 

Kuivahiiva säilyy huoneenlämmössä pitkiä aikoja, joten kuivahiiva on helppo pitää varalta kaapissa. Kuivahiivalla voi valmistaa tuorehiivan tapaan juomia, leipiä ja sämpylöitä sekä pullia

Minkälaisia kokemuksia sinulla on kuivahiivan käytöstä? Jätä kommenttisi tämän postauksen alle, niin pohditaan kuivahiivalla leipomista yhdessä! 

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Kiitos helposta ja nopeasta sämpylä ohjeesta.Hiiva ei ollut,meni kaikki eilen pulliin ja kun näin tämän ohjeen piti ruveta heti kokeilemaan. Tuli hyviä sämpylöitä ja kuivahiivalla onnistuu kyllä tosi hyvin.Minä pidän aina varastossa kuivahiivaa,se on hyvä hätävara.
    T:Tytti

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hienoa! Kyllä se kuivahiiva on vaan hyvä hätävara. Itse aikoinaan välttelin kuivahiivan käyttöä, koska olin sitä mieltä, ettei se toimi tavallisen hiivan tapaan. Olen kuitenkin todennut, että kuivahiiva toimii siinä missä tavallinenkin, kunhan huomioi nuo lämpötila-asiat.

  2. Minulla on myös aina kuivahiivaa kaapissa. Välillä käy varmaan niin, että vesi ei ole tarpeeksi lämmintä kun ei ole mittaria millä mitata niin tuntuu ettei nouse niin hyvin. Huutelinkin tuolla oman blogin puolella hyvää sämpyläreseptiä niin pitänee kokeilla tätä.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kuivahiiva toimii kyllä, vaikka itsekin olin aikoinaan aika skeptinen. Lämpötilojen kanssa saa olla tarkkana, jotta saa hyvin nousseen taikinan!

  3. Pekka Lepistö says:

    Hei, mikä on se jänönhäntäjauhe, joka tekee sämpylöitä kuohkean?

    1. Tarkoitatko kenties jänönratamoa eli psylliumia? Sitä olen itse käyttänyt lähinnä gluteenittomissa leivonnaisissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close