Gluteeniton kasvispiirakka

Gluteenittomia piirakkareseptejä on toivottu blogiin paljon. Nyt sain tehtyä tällaisen pienen piirakan, mutta siitä saa tehtyä myös isomman version tuplaamalla ainekset. 

Gluteenittoman piirakkapohjan resepti löytyy sellaisenaan jo täältä blogista, mutta tässä alla olevassa reseptissä on mukana myös todella herkullinen kasvistäyte.

Gluteeniton kasvispiirakka

(5-6 henkilölle)

Gluteeniton pohja

2 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Semperin Finmixiä)

100 g voita

1/2 t suolaa

1/2 tl psylliumia

2 rkl vettä

Kasvistäyte

100 g kesäkurpitsaa

50 g punaista paprikaa

1 pieni valkosipulinkynsi

1 rkl öljyä

1 tl kuivattua timjamia

1/2 tl suolaa

1/2 tl rouhittua mustapippuri

2 dl kermaa

1 kananmuna

1 dl juustoraastetta

100 g fetaa

2 rkl tuoretta ruohosipulia

Mittaa monitoimikoneen leikkuuterällä varustettuun kulhoon gluteeniton jauhoseos, kylmä voi pieninä paloina, suola sekä psyllium. Pyöräytä ainekset hienoksi muruksi ja lisää sen jälkeen vesi joukkoon. Työstä taikinasta käsin tiivis taikinapallo ja painele taikina noin 20 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta pohja jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Raasta kesäkurpitsa ja pilko paprika ohuiksi suikaleiksi. Hienonna pieni valkosipulin kynsi. Mittaa pannulle öljy, timjami sekä hienonnettu valkosipuli. Kun öljy on kuumentunut, lisää kattilaan vielä kesäkurpitsa ja paprika. Kuullota aineksia pannulla noin minuutin ajan. Lisää suola ja pippuri. Nosta pannu pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki.

Sekoita kulhossa kerma, kananmuna sekä juustoraaste. Nostele puolet kesäkurpitsa-paprikaseoksesta piirakka pohjan päälle. Ripottele puolet fetajuustosta vihannesten kanssa. Kaada päälle kananmuna-kermaseos. Lisää päälle vielä loput fetajuustot sekä vihannekset. Pilko päälle ruohosipulia.

Paista 175 asteessa noin 35 minuutin ajan, tai kunnes piirakan täyte on hyytynyt.

Vinkki! Voit valmistaa piirakkapohjan myös työstämällä jauhot, kylmän voin, suolan ja psylliumin kulhossa muruksi. Lisää joukkoon neste ja työstä taikina kiinteäksi.

Vinkki! Voit laittaa folion piirakan päälle paiston ajaksi, niin piirakka ei ota paljon väriä pintaan paiston aikana.

Kommentoi

  1. Heidi says:

    Hei, olisiko tätä pohjaa täytynyt ensin esipaistaa? Tein ohjeen mukaan, mutta pohjasta tuli kovinkin vetinen.

    1. Hei Heidi, Jostain syystä tämä sinun viestisi oli jäänyt minulta näkemättä. Pahoittelut siitä!

      Tosiaan pohjan voi esipaistaa. Tämä on hieman makuasia. Ilman esipaistoa pohja aina imee hieman kosteutta itseensä. Jos piirakan antaa jäähtyä jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua ja lämmittää tarjolle, niin yleensä silloin tuo pohjan mahdollinen vetisyyskin tasoittuu. Itse teen näin yleensä kaikille suolaisille piirakoille, koska mielestäni täytteenkin maut ja kosteus aina tasoittuu tuossa viilennyksessä. Voit myös kokeilla paistossa uunin alalämpöä, joka voi kypsentää pohjaa paremmin.

      Mutta tosiaan myös esipaisto on mahdollista. Laita silloin leivinpaperi pohjataikinan päälle ja painoksi esimerkiksi kuivia herneitä tai keraamisia paistokuulia. Piirakkapohjaa voi paistaa esimeriksi noin 10-15 minuutin ajan. Halutessasi voit poistaa painon sekä leivinpaperin ja jatkaa paistamista ilman painoa hetken aikaa. Tämän jälkeen sitten täyte päälle.

  2. Roosa says:

    Olen samaa mieltä Heidin kanssa, että pohja olisi pitänyt esipaistaa. Täyte kypsyi kyllä kunnolla, mutta pohja oli raaka.

    1. Hei, Jostain syystä to Heidin kommentti olikin jäänyt minulta näkemättä. Kirjoitin sinne omia ajatuksiani tuosta pohjasta ja myös vinkit pohjan esipaistoon, jos sen haluaa tehdä. Kiva, kun jätit kommenttisi!

  3. Suuronen Merja says:

    Kun suolaisen piirakan pohjaan laittaa vähän juustoraastetta se on helpompi leikata koska juustoraaste mureuttaa sitä…se antaa myös pohjaan hyvää makua

    1. Hei, Kiitos vinkistä. Itsekin olen joskus juustoraastetta lisäillyt taikinaan maun vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close