Aito Key Lime-piirakka ja pieni kertomus limeistä – Key Lime Pie

Herkullinen key lime piirakka

Pääsin helmikuussa hiihtoloman aikoihin tutustumaan oikein urakalla leivonnaiseen nimeltä Key lime pie – eli Key limeistä tehty herkullinen piirakka. Pääsin ihan sen alkujuurille tutustumaan ja maistelemaan eri leipomoiden herkkuja ja pohtimaan mikä oli omaan makuuni paras. Jännä juttu, että oma suosikkini taisi olla myös kaikkien muidenkin piirakoita maistaneiden suosikki. Kurkkaa tuosta piirakasta ja leipomosta enemmän juttua reseptin alta. 

Osassa maistamistamme Key lime-piirakoista maistui minun makuuni kondensoitu maito liian vahvasti läpi. Nämä vahvasti kondensoidulta maidolta maistuneet piirakat ohitti sitten ne piirakat, joissa maku oli pehmeän kermainen. Päätin maisteluiden jälkeen tutustua tarkemmin hedelmälajeihin ja erilaisiin netistä löytyviin resepteihin. Tein näiden reseptien perusteella tämän alla olevan oman reseptini. 

Kurkkaa reseptin alta myös mitä eroa on Key limellä ja tavallisella persianlimellä (persianlimetillä).  

Limepiirakka on raikas

Key Lime Pie a´la Pullahiiri

Pohja 
200 g digestive-keksejä
3 rkl tomusokeria
70 g voita 
1 rkl ruokaöljyä

Täyte
1 prk (397 g) makeutettua kondensoitua maitoa
150 g ranskankermaa
1 dl (Key) limen mehua (kts. alta vinkit)

Koristeluun
2 dl vispikermaa
1-2 rkl tomusokeria
limehedelmiä

Murskaa keksit hienoksi muruksi ja sekoita joukkoon tomusokeri. Sulata voi ja sekoita öljy voin joukkoon. Sekoita keksimurska tasaiseksi rasvan kanssa ja painele se noin 20 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Anna pohjan odottaa täytteen valmistumista. 

Valmista täyte sekoittamalla kondensoitu maito ja ranskankerma kulhossa. Purista limeistä mehu tai käytä valmiiksi pullotettua mehua ja siivilöi se joukkoon. Sekoita limemehu kunnolla täytteen joukkoon ja kaada täyte pohjan päälle. 

Nosta piirakka jääkaappiin vähintään tunnin ajaksi, mielellään hieman pidemmäksi aikaa, jotta täyte jähmettyy. Vatkaa kerma vaahdoksi yhdessä tomusokerin kanssa. Koristele valmis piirakka kermavaahdolla ja limen siivuilla. 

Vinkki! Jos et pääse käsiksi Key limeihin tai tuohon pullotettuun Key limen mehuun, niin aina voit valmistaa limepiirakan persianlimeistä. Maku ei ole aivan sama, mutta herkullinen kuitenkin. Voi olla, että tavallista limeä pitää laittaa aavistuksen verran enemmän, tai raastaa hieman hyvin pestyn limen kuorta täytteen joukkoon. 

Paras keylime-piirakan resepti keylimepie resepti

Key lime on ihan oma limettilajinsa. Usein kuuleekin sanottavan, että jos teet lime piirakan tavallisista persianlimeistä, se on vaan limepiirakka – ei Key lime-piirakka. Key-lajiketta on kasvanut mm. Florida Keyseillä eli saarilla, jotka ovat aivan Floridan etäläosassa. Tämän vuoksi Florida ja varsinkin sen eteläinen kärki Key West on ominut Key lime-piirakan omaksi osavaltioleivonnaisekseen. En kerinnyt matkan aikana laskea montako piirakkaa tuli maisteltua tuon Floridan reissun aikana, mutta kyllä niitä aika monta oli. 

Mikä sitten on persianlimen ja Key-limen erot. No, ensimmäisenä silmään ottaa tietysti kokoero, joka on suuri. Key limet ovat hyvin pieniä. Niissä on paljon makua. Key lime antaa makunsa Key lime-piirakalle ja sen vuoksi tavalliset limepiirakat eivät maistu samalta kuin varta vasten Key limestä tehty piirakka. Jos koskaan pääset käsiksi näihin ihanuuksiin, niin suosittelen kokeilemaan ja maistelemaan. Suosittelen ostamaan myös muutaman pullon key lime-mehua leivontaa varten.

Joistain paikoista Key limet voi löytää myös nimillä ”Mexican lime” tai ”West Indian lime”. 1900-luvun alkupuolella hurrikaani teki nimittäin tuhojaan Floridassa, tuhosi samalla monet kaupalliset Key lime-viljelmät. Nykyään suurin osa kaupassa myytävistä Key limeistä tuleekin Meksikosta, eikä enää Floridan eteläisiltä saarilta. Aika yllättävä tieto – ainakin minulle!

Limetäyte piirakkapohjalla
Valmis herkullinen limepiirakka
Kokonainen limepiirakka

Floridan Key Westistä löytyi Key lime pie-leipomo, jonka nimi on niinkin erikoinen kuin Key Lime Pie Bakery, jossa on leivottu ensimmäiset piirakat jo vuonna 1856. Ilmeisesti tänä päivänäkin käyttävät samaa alkuperäistä reseptiä, jos en ole ihan väärin ymmärtänyt. 

Tällä leivonnaisella on todellakin pitkät perinteet. Täällä leipomossa söin muuten reissun parhaimman Key lime-piirakan. Alta löydät muutaman kuvan tästä leipomosta ja Pullahiiren leivontanurkan Instagramin puolelta löydät vielä lisää kuvia reissun piirakoista ja muista leipomoista sekä kahviloista. Pitää vielä lisätä, ettei yksikään maistamistamme piirakoista ollut huonoa. Voisin melkein veikata, ettei Key lime-piirakka voi olla koskaan huonoa… 

Key West Florida, Key lime pie bakery
Best original key lime pie
Key lime pie bakery kitchen
fresh key lime pies

Missä sinä olet herkutellut parhaimman limeleivonnaisen? Kenties kotona, vai jossain kahvilassa tai reissussa?

 Olisi mukava kuulla, minkälainen limeleivonnainen on sinun suosikkisi! Minä olen nimittäin ihan rakastunut limen makuun. Olisi voinut luulla, että reissussa maisteltiin erilaisia Key lime-leivonnaisia sen verran, että enää ei maistuisi, mutta ei se vaan ole niin… 

Voit jättää oman kommenttisi alas kommenttikenttään! 

Kurkkaa blogista vielä nämä herkulliset sitrusleivonnaiset:

Mojito-juustokakku
Pink lemonade pie – Pinkki sitruunapiirakka
Keväinen sitruunapiirakka

Kommentoi

  1. Salakakkuja says:

    Itse pääsin myös tänä talvena maistelemaan aitoja ekaa kertaa, ja huomasin, että monenlaista piirakkaa tosiaan löytyi. Kokeilitko piirassiivua jäädytettynä ja suklaalla kuorrutettuna? Selin oli ihanaa!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Sitä en kokeillut, mutta niitä oli "jäätelönä" paljon tarjolla. Pitää seuraavalla kerralla kokeilla vielä sitä. Jotenkin nuo perinteisemmät piirakat veivät huomion 🙂 Niitä kuitenkin tuli maistettua aika monessa ravintolassa, leipomossa ja kahvilassa. Näistä voisi tehdä vaikka oman postauksensa, matkapostauksen tyyliin.

  2. sameer khan says:

    Lovely favorites post!, Appearance with informality content,

    today I have found your site, I fan of your site. You have

    to keep doing such an article even future.

    Hindi paheliyan
    Hindi funny jokes
    Hindi riddles

  3. Nimetön says:

    Mistä Helsingistä saa Key limeja?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei, Aitoja Key limejä ei minun tietääkseni saa Suomesta, joten pitää turvautua joko reissusta tuotuun pullotettuun Key lime-mehuun tai sitten tavallisiin limeihin tai pullotettuun (sokeroimattomaan) limemehuun. Onnistuu myös ihan tavallisista limeistä, pienellä makuerolla.

  4. Nappi says:

    Hei!
    Pohdin, että onnistuuko tämän piirakan pakastus? Paistettavissa kananmunaohjeissa mainittiin, että soveltuu hyvin pakastettavaksi ja näin etukäteen tehtäväksi, mutta entä tällä ranskankermaohjeella, toimiiko pakastus? 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei, En ole itse pakastanut, mutta Amerikassa nuo piirakat olivat monessa paikassa myös pakkasessa. En keksi syytä, miksi pakastaminen ei onnistuisi. Toki pursotukset ja koristelu sitten vasta sulatetun kakun päälle, ei ennen pakastamista.

  5. Nimetön says:

    Tätäkö ei paisteta ollenkaan?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tätä ei tarvitse lainkaan paistaa. Todella helppoa ja hyvää!

  6. Sockertand says:

    Maku in todella hyvä, mutta täyte jää kovin veteläksi ja pohja kovettuu hankalasti. Leikkaaminen siis todella hankalaa. Hyytynyt on useita tunteja aina, mutta silti. Tosiaan maku on aivan ihana ja siksi tulee tehtyä usein. Ei vaan oikeen kehtaa tarjota muille, ku omalle porukalle. Vinkkejä?

    1. Hei! Hyvä, että maku on kohdillaan. Toki myös ulkonäöstä olisi kiva saada sellainen, että kehtaa tarjoilla. Tuo on sellaista helposti lusikoitavaa, hieman löysempää kuin esimerkiksi liivatteella hyydytetty kakku. Koostumukseen vaikuttaa käytetty ranskankerma. Kannattaa valita kermainen (korkea rasvaprosentti) ja paksu ranskankerma. Jos nyt oikein muistan, niin olen käyttänyt monesti Lidlin ranskankermaa.

      Oletko laittanut pohjaan myös tuon öljyn? Pohjan osalta on niin, että tuo keksimurun joukkoon lisätyn öljyn pitäisi pitää pohjaa helpommin leikattavana kuin jos käytettäisiin pelkästään voita rasvana. Lisäksi keksimurua ei kannata painaa vuokaan liian tiiviisti. Todella kovaksi painettu keksimurska voi joskus olla vaikeasti leikattavaa.

      Tuli vielä mieleen, että jos teet piirakan tavalliseen piirakkavuokaan, sen leikkaaminen siististi on varmasti hankalampaa. Tämän piirakan voi tehdä myös esimerkiksi pieneen irtopohja(kakku)vuokaan, jolloin vuoan reunan saa helposti pois piirakan ympäriltä. Jos siis ei ole tällaista irtopohjaista piirakkavuokaa itsellä. Tämäkin juttu voi helpottaa piirakan siistiä leikkaamista. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua!

  7. Sockertand says:

    Kiitos! Pitää kokeilla vielä tuota irtopohjaa. Taisin käyttää Arla Lempi ranskista. Öljy on muistettu. En erityisemmin pidä Digestiiveistä, joten korvaan ne reseptissä melkein aina kaurakekseillä – siitä tulee mielestäni maukkaampi. Koostumukseen se ei ehkä kuitenkaan vaikuta (?), mutta pitää tosiaan irtopohjaan vielä kokeilla. Mietin, josko lappaisi vaan täytteen hyytymään kuppeihin ja murustaisi päälle keksimurua…. koska on tämä vaan niin taivaallisen hyvää! Ja ihanaa, kun ei tarvitse uunia.

    1. Hei! Voi olla, että kekseissä on pientä eroa rasvaisuudessa, mutta ei pitäisi kyllä kovin suurta eroa olla loppupelissä. Toki nuo voisi kasata, tuolla tavoin kuin sanoit, pieniin kuppeihin. Minä itse asiassa suunnittelin jo aikaisemmin tekeväni kesän juhlien kakkutarjoilut kokonaisuudessaan tuolla tavoin maljoihin, jotta ei tarvitsisi käyttää ottimia. Lime-mansikka on yhtenä makuparina. Kokeile seuraavalla kerralla toista ranskankermaa. Jotkut ranskankermat ovat aika löysiä. Tämä vaatii hieman jämäkämmän ranskankerman.

      1. Minou says:

        Kannattaa valuttaa ranskankerma kahvifiltterin läpi mikäli tuntuu liian löysältä.

        1. Hyvä vinkki! Jotkin ranskanskermat ovat aika löysiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close