Maapähkinävoikakku kinuskikiilteellä – Peanut butter cheesecake with caramel glaze

Tämä ihana maapähkinävoilta maistuva kakku herätti paljon kiinnostusta Instagramin puolella. Lupasin reseptiä jo viime viikon aikana, mutta viime viikko olikin niin kiireinen, etten saanut reseptiä näpyteltyä tänne blogiin. No, mutta tässä se nyt on!

Maapähkinävoikakkuun sain inspiraation kaupan hyllyjen välissä. Etsin jotain ihan muuta tuotetta hyllystä, mutta törmäsin tuttuun tuotteeseen eli maapähkinävoihin. Yht´äkkiä tuli mieleeni kokeilla juustokakun valmistamista maapähkinävoista. Maapähkinävoi on Amerikassa hyvin suosittu raaka-aine varsinkin hillon kanssa voileivän päällä. Meillä tuo maapähkinävoi ei tuolla tavoin ole käytössä, mutta olemme valmistaneet maapähkinävoista erilaisia itse tehtyjä proteiinipatukoita.

Kurkkaa tämä maapähkinävoijuustokakun resepti tästä alta ja leivo kakku maapähkinävoin ystävälle. Minä tein kakun päälle kinuskista hyydytetyn kiilteen, joka tuo lisää makeutta ja makua kakkuun. Koristelussa käytin kinuskikermavaahtoa sekä suklaakarkkeja, suklaahippuja ja erilaisia syötäviä koristeita. 

Maapähkinävoikakku kinuskikiilteellä – Peanut butter cheesecake with caramel glaze

Pohja

175 g digestive- tai kaurakeksejä

1/2 dl suolapähkinöitä

75 g voita

1 rkl öljyä


Täyte

4 dl vispikermaa

3 liivatelehteä

1 prk (350 g) maapähkinävoita

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2/3 dl fariinisokeria

1 1/2 dl tomusokeria

1/2 dl vettä

Kiille ja koristelu

2 dl kinuskikastiketta*

1/2 dl maitoa

2 liivatelehteä

1 dl vispikermaa

suklaakaramelleja, nonparelleja ja/tai muita syötäviä koristeita

Laita keksit ja suolapähkinät leikkuuterällä varustetun monitoimikoneen kulhoon. Pyöräytä ne tasaiseksi muruksi. Sulata voi ja sekoita öljy joukkoon. Sekoita rasvat keksiseoksen joukkoon tasaisesti. Pyyhi öljytyllä talouspaperilla noin 22 cm irtopohjavuoan reunus ja ripottele päälle ohut kerros tomusokeria. Laita reunus tarjoiluastialle ja kaada keksipohjaseos reunuksen sisään. Painele seos tasaiseksi kerrokseksi. 

Valmista täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi ja laittamalla liivatelehdet likoon runsaaseen kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi. Mittaa toiseen kulhoon maapähkinävoi, huoneenlämpöinen tuorejuusto, fariinisokeri ja tomusokeri. Vatkaa seos tasaiseksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Ota liotetut liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatteet kiehuvan veden joukkoon. Sekoita niin, että liivatelehdet sulavat kokonaan. Kaada kuuma liivateseos tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa seos tasaiseksi ja lisää lopuksi kermavaahto nostellen joukkoon. Maista vielä, että täytteen makeus on hyvä. Tarvittaessa lisää vielä tomusokeria. Kaada täyte pohjan päälle, tasoita ja nosta kakku kylmään vähintään neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli. 

Kun kakku on hyytynyt. Kaada kinuskikastike kulhoon. Ota eroon kolme ruokalusikallista kinuskia. Laita kinuskikiillettä varten liivatteet likoon viiden minuutin ajaksi. Kuumenna maito kiehuvaksi. Ota liotetut liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatteet kiehuvan maidon joukkoon. Sekoita ja lisää liivateseos kinuskikastikkeen joukkoon. Sekoita vielä kinuskikastiketta ja kaada kiille kylmän kakun päälle. Nosta kakku vielä noin tunnin ajaksi jääkaappiin. 

Vatkaa 1 dl vispikermaa vaahdoksi ja lisää sen joukkoon erikseen otettu kinuskikastike. Pursota kermavaahtoa kakun päälle haluamallasi tavalla. Lisää erilaisia suklaakaramelleja koristeeksi. 

Vinkki! Jos lisäät maapähkinävoin kylmän tuorejuuston joukkoon, voi seos muuttua liian paksuksi ja sitä on vaikea vatkata tasaiseksi. Tämän vuoksi suosittelen käyttämään huoneenlämpöistä tuorejuustoa.

Täältä pääset lukemaan vinkit keksipohjan valmistamiseen niin, että pohja pysyy helposti leikattavana. 

*) Käytin kinuskikastikkeena kaupan valmista kinuskikastiketta. 

Kommentoi

  1. Birgit says:

    Hei! Haluaisin tehdä sen kakun 26 cm irtopohjavuokaan. Ja haluaisin semmoisen kohduullisen korkean kakun kans. Paljonko mul pitäisi lisätä ainesosia? Ei varmaan ihan tupla ?

    1. Hei, Pohdin tässä, että olisikohan tuo täyte hyvä tehdä vaikka puolitoistakertaisena suurempaan vuokaan. Korkeutta voi tulla hieman enemmän kuin tässä kakussa. Jos on ylimääräistä täytettä, niin voit tehdä siitä vaikka pieniä jälkiruoka-annoksia.

      1. Birgit says:

        Kiitos vastauksesta 🙂

  2. Birgit says:

    Kiitos vastauksesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close