Herkulliset Crack Bun-tuulihatut, raparperi FroYo ja kokkikoulun fiiliksiä

Kaupallisessa yhteistyössä Maldon ja Tabasco

Tämä blogipostauksen tarjoaa kaupallisessa yhteistyössä Tabasco ja Maldon, joiden kutsumana pääsin alkuviikosta kokkikouluun Helsingin keskustaan Gohan Wine Bar-ravintolaan. Tilaisuudessa pääsimme kokkaamaan helsinkiläisravintolan keittiöön pienryhmissä ja saimme kokeilla ravintolan omistajan Marcos Goisin reseptiikkaa. Myös te pääsette kokeilemaan reseptejä omassa keittiössä, sillä tämän blogipostauksen lopusta löydätte Marcosin suunnitteleman jälkiruokareseptin. Ammattikokin reseptit olivat oikeaoppisesti grammoissa, mutta mittailin vielä teille lukijoille määrät myös tilavuusmitoissa. Näin reseptin kokeileminen omassa keittiössä voi olla hieman helpompaa.

Illan kaikissa annoksissa käytettiin Maldonin suolaa sekä erilaisia Tabasco-kastikkeita. Hieman harmitti, etten viime kesän Amerikan reissulla Lousianassa päässyt käymään Tabasco-museossa. Näimme nimittäin matkalla ison kyltin, jossa mainostettiin paikkaa, mutta ikäväksemme meillä ei ollut sillä hetkellä aikaa lähteä tuota paikkaa etsimään. Tabasco valmistetaan lähellä New Orleansia, Avery Islandilla Lousianassa. Perinteinen Tabasco valmistuu täysin luonnollisista raaka-aineista, joita on kolme. Perinteisessä Tabasco-kastikkeessa on Tabasco-chiliä ja sen rinnalla etikkaa sekä suolaa. Tabascoa on valmistettu jo vuodesta 1868 lähtien. Nyt jälkikäteen olen vain ihaillut kuvia netistä tuosta Tabasco-museosta ja sen lähialueilta. Jos vielä joku päivä tuolle alueelle pääsen, niin menen kyllä ehdottomasti käymään myös Avery Islandilla. 

Maldon-suolaa on valmistettu Englannin Maldonissa vuodesta 1882 lähtien. Edelleenkin Maldon-suola valmistetaan perinteisin käsityömenetelmin. Maldon-suola on peräisin Blackwater-joesta, joka virtaa Maldonin kaupungin läpi. Jokainen Maldon-suolakristalli on pyramidin muotoinen. Maldon-suola sopii erinomaisesti leivontaan ja ruoanlaittoon, mutta se on myös kaunis yksityiskohta annosten koristelussa ja viimeistelyssä. 

KOKKIKOULU

Tästä alta löydät kertomusta maanantain mukavasta ja rennosta kokkikoulusta sekä paljon herkullisia kuvia tilaisuudesta. Pääsimme jopa leikkimielisesti avaamaan Gohan Wine Bar-ravintolan terassikauden, koska olimme ensimmäisiä, jotka pääsivät herkuttelemaan tuolla tunnelmallisella sisäpihalla.

Annoksissa käytettiin myös paljon villiyrttejä ja syötäviä kukkia, joita voisimme jokainen käydä luonnosta keräämässä ihan ilmaiseksi. Kokkikoulun lisäksi baarimestari Juri Kautto loi herkullisia drinkkejä illan makuihin sopien – alkoholillisena sekä alkoholittomana. Molemmat onnistuivat pyynnöstä hienosti. 

ALKURUOKA

Kokkikoulun alkuruoan raaka-aineina käytettiin luomukaritsaa, lehtikaalia sekä samettikukkaa. Näistä valmistui luomukaritsa tartar, samettikukkamajoneesi sekä rapeaa lehtikaalia. Annos oli kaunis ja herkullinen. Tuo samettikukasta tehty majoneesi täydensi Tabasco-kastikkeella, Maldon-suolalla ja sitruunamehulla maustettua tartaria hienosti. Annoksen väritkin olivat todella kauniit. 

Alkupalan kanssa tarjoiltiin myös Gohan Wine Bar-ravintolan omasta juuresta leivottua leipää. 

PÄÄRUOKA

Alkuruoan jälkeen valmistui pääruoaksi Jalotofu-täytteiset tortelliinit pecorino-liemessä sekä fermentoitua tomaattia ja karhunlaukkaa. Onneksi pastataikina oli tortelliineja varten valmiina, joten ihan alusta ei tarvinnut tämän ryhmän valmistusta aloittaa. Moni kokkailija ihastui ravintolan KitchenAid-koneeseen yhdistettyä pastakonetta, joka pyöräytti hetkessä pastataikinasta ohutta levyä tortelliineihin. 

Näiden edellä mainuttujen lisäksi pääruoka-annoksessa oli vielä hiillostettua makrillia ja uutta sipulia sekä mätimajoneesia ja villiyrttisalaattia. Ruoka oli aseteltu tarjoiluvadeille kauniisti ja tyylikkäästi, mansikan kukilla koristeltuina. 

Tästä pääruoasta jäi parhaiten mieleen nuo herkulliset Jalotofu-täytteiset tortelliinit. Näitä pitää ehdottomasti kokeilla vielä uudestaan – itse valmistettuna. 

Tuoreet varsisipulit ja makrillit hiillostettiin japanilaisella puuhiiligrillillä ravintolan sisäpihalla. Se loi ihanaa tuoksua ja tunnelmaa tilaisuuteen. 

JÄLKIRUOKA

Jälkiruokaryhmä olikin se ryhmä, jonka mukana itse pääsin keittiöön. Kanssani keittiössä oli muun muassa KakkuKatri-blogista tuttu Katri. Valmistimme raparperista ja jogurtista Raparperi FroYon sekä sen rinnalle Crack Buns-tuulihattuja, joiden täytteenä toimi tuo jäädytetty jogurtti eli FroYo. FroYon reseptissä vähensin kyllä Tabasco-kastikkeen määrää, koska Tabasco-tuotteiden käytössä pitää hallita annostelu. Tabasco-tuotteilla on tarkoitus saada makua ja potkua ruokaan, mutta sillä ei ole tarkoitus jyrätä muita makuja alleen. Yksi teelusikallinen Tabasco Habaneroa oli hyvä määrä tähän jäädytettyyn jogurttiin.

Tuulihatut eivät tilaisuudessa onnistuneet ihan odotetulla tavalla, vaan ne levisivät ja jäivät aika mataliksi. Arvelimme syyksi valmistustapaa, joten minun piti vielä kokeilla reseptiä uudestaan omassa keittiössä ja omalla tavalla. Pienellä valmistustavan muutoksella nuo onnistuivat oikein hyvin, joten jaan reseptin hieman muunneltuna tähän alle. 

Toki saimme tilaisuudessakin kauniin ja hyvänmakuisen annoksen, mutta tuo tilaisuudessa tarjoiltu tuulihattu ei ihan täyttänyt meidän tekijöiden laatuvaatimuksia, koska tuulihatut hieman levisivät eivätkä nousseet kauniisti. Omassa keittiössä valmistettuina näistä tuli söpöjä. Nämä sopisivat erinomaisesti vaikka kesäiseen kahvipöytään tarjolle. Kurkkaa alta resepti ja lähde ihanalle makumatkalle! 

Crack bun-tuulihatut

(10-14 kpl)

Sokeritaikina

50 g voita

70 g (noin 5 rkl) sokeria

70 g (noin 1 dl) vehnäjauhoja

Tuulihatut

180 g (noin 2 dl) maitoa 

70 g voita

1 tl Maldon-suolaa

30 g (noin 2 rkl) sokeria

100 g (noin 1 2/5 dl) vehnäjauhoja 

3 kananmunaa

Valmista ensin leivonnaisten päälle tuleva sokeritaikina. Sekoita huoneenlämpöinen voi, sokeri ja vehnäjauhot kulhossa lusikalla tai käsin. Kun seos on hyvin sekaisin, nosta se pakastepussiin ja kauli pakastepussissa ohueksi levyksi. Nosta levy pakastimeen, jotta taikinalevy on myöhemmin helpompi käsitellä. 

Laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen. Mittaa kattilaan maito, voi, Maldon-suola sekä sokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Laita levy pois päältä ja sekoita puuhaarukalla voimakkaasti, jotta saat seoksesta kiinteän. Ota kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä muutamien minuuttien ajan. Lisää kananmunat yksitellen seoksen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Voit käyttää vatkaamiseen myös sähkövatkainta. Vatkaa seos viimeisen kananmunan jälkeen voimakkaasti muutaman minuutin ajan, jotta seos on kiinteää ja kiiltävää. Lusikoi taikina pursotuspussiin ja pursota leivinpaperille uunipellin päälle 10-14 pyöreää tuulihattua.  Jätä tuulihattujen väleihin hieman tilaa.

Ota jäätynyt sokeritaikina pakkasesta ja leikkaa pussi auki. Ota pyöreällä muotilla tai pursotusterällä kiekkoja (noin 4 cm) sokeritaikinalevystä. Nosta jokaisen tuulihatun päälle yksi sokeritaikinakiekko. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja laita pelti uuniin. Paista tuulihattuja noin 25 minuutin ajan. Älä avaa uunin luukkua kesken paiston, jotta tuulihatut eivät painu kasaan. 

Anna tuulihattujen jäähtyä ennen täyttämistä. 


Raparperi FroYo

700 g raparperia pilkottuna

75 g (noin 5 rkl) sokeria 

500 g (noin 5 dl) vettä

400 g turkkilaista jogurttia tai vuohenmaitojogurttia

3-4 rkl hunajaa

noin 1 tl Tabasco Habanero-kastiketta 

Mittaa raparperi, sokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta ja anna kiehua muutaman minuutin ajan, jotta raparperit pehmenevät. Siivilöi raparpereista neste talteen. Voit käyttää talteen otetun nesteen esimerkiksi mehuna tai valmistaa siitä kiisselin. Levitä valutettu raparperi leivinpaperin päälle laakeaan astiaan ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Nosta sen jälkeen raparperi pakastimeen ja anna pakastua vähintään kahden tunnin ajan, jotta raparperi on jäistä. 

Laita jäinen raparperi blenderiin ja sekoita hienoksi. Lisää joukkoon myös turkkilainen jogurtti ja hunaja sekä Tabasco-kastike. Sekoita blenderillä kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Maista seosta ja lisää tarvittaessa joko hunajaa makeutta tuomaan tai Tabasco-kastiketta antamaan lisämakua. Nosta seos pakastimeen ja pakasta ainakin muutamien tuntien ajan, jotta se on helpommin käsiteltävää. 

Vinkki! Minä pakastin yön yli ja otin FroYon noin 30-60 minuuttia ennen käyttöä huoneenlämpöön. Näin sain siitä pyöriteltyä kivat pallot jäätelökauhalla tuulihattujen täytteeksi. 


Annoksen kasaaminen

Kasaa annokset leikkamalla tuulihatusta lakki pois. Lusikoi tai pyörittele palloksi FroYo-täytettä ja nosta tuulihatun sisään. Koristele tuoreilla kukilla ja/tai ketunleivällä. Nosta tuulihatun leikattu lakki täytteen päälle. Annos on valmis tarjoiltavaksi. 

FroYo (frozen yogurt) tarkoittaa jäädytettyä jogurttia, joten tämä täyte sopii muutenkin kesäpäivän herkulliseksi viilentäjäksi. Hunajan antama makeus yhdistyy mukavasti raparperin hapokkuuteen. Tabasco-kastike antaa vielä mukavan terän maulle. Tuo Tabasco-kastikkeen antama potku ei tule heti esille, mutta sen kyllä maistaa mukavasti muutaman lusikallisen tai suupalan jälkeen. Tämä ei ole mitenkään voimakas maku vaan enemmänkin kiva mausteinen lisä viileälle herkulle. 

Tästä alla olevasta kuvassa näet kuinka kauniin värinen tuo eroon otettu raparperiliemi on. Minä säilytin sen ja käytin sellaisenaan mehuna. Erinomaista itse tehtyä mehua, joten sitä ei kannata heittää pois! 

Lisää Tabasco- ja Maldon-reseptejä löydät kesän ruoka- ja juhlapöytään täältä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close