Yhden kulhon mansikka-raparperipiirakka murukerroksella (piirakkavuoka)

Mansikka ja raparperi on aika klassinen yhdistelmä näin kevään ja kesän leivonnaisissa. Makea mansikka tasapainottaa hapokasta raparperia. Minä kävin hakemassa raparperia mieheni isovanhemmilta – niin kuin olen tehnyt jo aika monta vuotta. Omalla pihallamme kasvaa myös raparperia, mutta se on istutettu pihan pimeimpään nurkkaa, joten sato alkaa olla valmiina vasta huomattavasti myöhemmin kuin muilla pihoilla. Kyllä se onneksi jo näyttää elonmerkkejä, mutta varret ovat vasta noin 10-15 cm pituisia. Vielä saa satoa odotella hetken aikaa…

No, mutta tähän piirakkaan sitten. Lukijoilta on tullut paljon toiveita perinteisestä yhden kulhon marjapiirakasta pienempänä versiona, jotta sen voisi toteuttaa yhteen tavalliseen piirakkavuokaan. Nyt pienensin reseptiä piirakkavuokaan sopivaksi. Tein piirakan päälle vielä herkullisen murukerroksen. Murukerroksesta saa mukavasti rapeutta ja makeutta piirakan pintaan. Murukerroksen voi toki jättää piirakasta poiskin, jos haluat selvitä mahdollisimman helpolla. 

Kurkkaa alta tämän ihanan piirakan ohje ja leivo raparperipiirakka vaikka koululaisille näin ensimmäisten kesäpäivien kunniaksi. 

 Yhden kulhon mansikka-raparperipiirakka 

piirakkavuokaan tehtynä

Piirakka

4 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

2 dl kerma-maitoa

2 kananmunaa

100 g voita

noin 150 g raparperia

noin 150 g mansikoita

Murukerros

20 g voita

1 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

Mittaa kulhoon vehnäjauho, sokeri sekä leivinjauhe. Sekoita ne keskenään. Mittaa joukkoon kerma-maito ja kananmunat. Sulata voi ja lisää se joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina noin 24 cm piirakkavuokaan. Pilko raparperit ja leikkaa mansikat veitsellä paloiksi. Ripottele raparperit ja mansikat taikinan päälle. 

Valmista murukerros sulattamalla voi ja sekoittamalla sen joukkoon vehnäjauho ja sokeri. Sekoita ainekset käsin sekaisin kuivaksi muruksi. Ripottele muru piirakan päälle. 

Paista piirakkaa 175 asteessa noin 30 minuutin ajan. Tarjoile piirakka sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. 

Kerma-maito on seos, josta noin puolet on kermaa ja puolet maitoa. 

Kommentoi

  1. ida ihana says:

    Yksi raparperipiirakka on jo tehty vanhempien pihan raparpereista, mutta vielä raparpereja riittää. Kiitos reseptistä, taidan kokeilla tätä seuraavaksi! Vaikuttaa niin hyvältä 🙂
    Ida
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva juttu! Toivottavasti maistuu 🙂 Täällä viimeksi tänään paistui taas raparperipiirakka!

  2. Kaisu says:

    Tämä mansikka-raparperipiirakka on tosi hyvä. Tein gluteenittomana, tuoreista mansikoista ja raparpereista ja tarjosin vaniljakastikkeen kanssa ?. Tein myös isompaan vuokan.

    1. Hei! Kiitokset kommentistasi! Kiva, että on maistunut myös gluteenittomana! Marja- ja raparperipiirakat ovat herkullisia varsinkin vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close