Mustikkainen jamboree / Blueberry Jamboree

Nyt on ensimmäiset mustikat löydetty metsästä, joten on aika aloittaa mustikkareseptit myös täällä blogissa. Varmaan viikko tai pari menee, niin mustikkasato on parhaimmillaan. Tämän reseptin voi toki tehdä myös pakastemustikoista, jos olet tyhjentämässä esimerkiksi viime vuotisia marjoja uuden sadon tieltä.

Idea tähän herkkuun lähti jo tammikuussa New Yorkin reissussa, jossa maistoin Magnolia Bakeryssä herkullista mustikkaista jamboree-herkkua. Aikaisemmilla kerroilla on tullut maisteltua vain kuppikakkuja, juustokakkuja, suklaakakku jne. Tuo mustikasta tehty Blueberry Jamboree on Magnolia Bakeryssäkin tarjolla isossa lasisessa paistovuoassa. Se teki annoksesta vaikean kuvattavan siellä sekä nyt omassa keittiössä. Jos tästä haluaa tehdä monta erillistä annosta, niin tämän voisi tehdä vaikka pieniin Piltti-purkkeihin tai muihin lasisiin kuumuutta kestäviin purkkeihin.

Blueberry Jamboree on erinomainen jälkiruoka esimerkiksi kesäpicnicille, jossa on koolla suurempi porukka. Annoksia riittää noin 12 henkilölle. Blueberry Jamboree on helppo valmistaa ja säilöä. Itselläni oli käytössä Ikean iso paistovuoka, jossa on erillinen muovikansi, joten tämä herkku säilyy jääkaapissa hyvin suojattuna ja sen kuljettaminenkin esimerkiksi juuri picnicille on helppoa. 

Mustikkainen jamboree / Blueberry Jamboree

Pohja

2 1/2 dl pekaanipähkinöitä

5 dl vehnäjauhoja

200 g voita

Täyte

5 dl vispikermaa

350 g maustamatonta tuorejuustoa

noin 4 dl tomusokeria

2 rkl sitruunamehua

Mustikkakiille

7 dl mustikoita

1/2 dl sokeria

2 rkl ruokosokeria

2 1/2 rkl sitruunamehua

1 1/2 rkl perunajauhoja

Paahda ensin pekaanipähkinöitä uunissa. Levitä pähkinät uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda niitä 140 asteessa noin 15 minuutin ajan. Ota pähkinät pois uunista ja anna jäähtyä muutaman minuutin ajan. 

Laita pähkinät leikkuuterällä varustetun monitoimikoneen kulhoon yhdessä vehnäjauhojen kanssa. Pyöräytä jauhot ja pähkinät tasaiseksi muruksi. Sulata voi ja lisää edellisiin. Sekoita rasva hyvin jauhojen ja pähkinöiden joukkoon. Painele pohjataikina 30 cm x 15 cm kokoisen paistovuoan pohjalle. Paista pohjaa 175 asteessa noin 15 minuutin ajan. Anna pohjan jäähtyä. 

Valmista täyte vatkaamalla vispikerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi. Lisää joukkoon sitruunamehu. Vakaa tasaiseksi ja lisää lopuksi kermavaahto parissa erässä nostellen tuorejuustotäytteen joukkoon. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle ja nosta vuoka jääkaappiin. 

Valmista mustikkakiille mittaamalla puolet mustikoista kattilaan yhdessä sokerin ja ruokosokerin kanssa. Kuumenna kiehuvaksi niin, että mustikat pehmenevät ja sokeri sulaa. Sekoita lasissa sitruunamehu ja perunajauho tasaiseksi. Kaada seos kuuman mustikkaseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kuumenna niin, että seos sakenee. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon loput mustikat. Anna seoksen jäähtyä ja kaada se täytteen päälle. Levitä lusikalla tai veitsellä tasaiseksi kerrokseksi täytteen päälle. 

Kokeilemalla tätä reseptiä saat samalla maistaa palan New Yorkia, vaikka tämä resepti ei olekaan suoraan Magnolia Bakerystä. Netistä löytyi muutamia erilaisia reseptejä ja niitä yhdistelemällä tein tämän Blueberry Jamboreen reseptin sopien paremmin suomalaiseen keittiöön.

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Mistä tämä nimi leivonnaiselle tulee? En ole 20 työvuoteni aikana koskaan kuullut tällaisesta leivonnaisesta ja siksi yritin tsekata kaikki mahdolliset sanakirjat, oxford, collins, merriam-webster, cambridge, wikipedia ym ym mutta mistään ei löytynyt minkäänlaista viitettäkään siitä että sana jamboree mitenkään liittyisi leivontaan tai edes ruokaan. Kun yleensä leivonnaisella on jokin yleisnimitys joka nimi kertoo tuotteen muodon/laadun: nakukakku, cupcake, macaron, eclair, kääretorttu jne, niin mitä tämä jamboree pitää sisällään muuta kuin yhden leipomon keksimän tuotenimen?
    t. Sanna, leipuri-kondiittori

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei Sanna, Tosiaan idea on lähtöisin tuolta Magnolia bakeryn vitriineistä. Tämä on enemmänkin juustokakku tai juustokakkujälkiruoka, jossa ei ole käytetty liivatetta hyydyttämiseen. Minä kuvittelin kyllä alkuun, että kyseessä on laajempikin jamboree-leivonainen, johon löytyisi vaikka minkälaista reseptiä sekä ohjetta ja Googlekin olisi kertonut enemmän historiaa tälle leivonnaiselle. No, ei tällä kertaa. Muistelen nimittäin syöneeni hieman saman tapaista jälkiruokaa amerikkalaisen ystäväni luona, mutta en nyt millään muista sen nimeä. Siinä taisi silloin olla ananasta ja mustikkaa. Pitääkin kysellä, mikä se jälkiruoka olikaan. Siinä oli käytetty muistaakseni Jello-hyytelöä.

  2. Martta says:

    Voiko vehnäjauhon korvata gluteteenittomalla jauhoseoksella?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei Martta, En ole kokeillut gluteenittomana, mutta voi onnistuakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close