Satokauden herkullinen herukkapiirakka

Ihana elokuu ja makoisat puutarhan herkut! Tämä herukkapiiras valmistui, kun kävin keräämässä mieheni isovanhempien puutarhasta punaherukoita. Omalta pihalta löytyy mustaherukoita, joten päätin yhdistää nämä marjat tässä piirakassa. Piirakkaan voit toki käyttää myös muita marjoja, tehden siitä vaikka kuningatarpiirakan mustikoilla ja vadelmilla. Tällöin kannattaa maistella, ettei sokeria tule liikaa. 

Tässä piirakassa on herkullinen muropohja, kirpsakat marjat sekä vaniljainen kiisselitäyte. Käyttämäni resepti on muokattu tästä ihanasta karviaispiirakasta. Vaikka hieman erikoiselta voi tuntua, niin suosittelen kokeilemaan myös karviaisia leivonnassa. Nekin ovat juuri parhaillaan satokausiherkkua! 

Satokauden herkullinen 

herukkapiirakka

(noin 12 henkilölle)

Pohja

200 g voita

4 dl vehnäjauhoja

1 dl tomusokeria

1/2 dl kylmää vettä 

Täyte

noin 7 dl herukoita

3 dl maitoa

2 dl kermaa

3 keltuaista 

4 rkl maissitärkkelystä

1 3/4 dl tomusokeria

1 vaniljatanko

Pilko kylmä voi pieniksi paloiksi ja lisää joukkoon vehnäjauhot ja tomusokeri. Pyöräytä ainekset sekaisin muruksi leikkuuterällä varustetussa monitoimikoneessa tai käsin nyppimällä. Lisää lopuksi vesi ja muotoile taikinasta kiinteä pallo. Painele taikina noin 26 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa vehnäjauhoja apuna. 

Puhdista herukoista pois ylimääräiset kasvin osat. Laita kattilaan maito, kerma, keltuaiset, maissitärkkelys ja tomusokeri. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin kahteen osaan. Raaputa siemenet tangosta ja lisää siemenet sekä vaniljatangon palat edellisten joukkoon. Kuumenna seosta kunnes se muuttuu paksuksi ja kiehahtaa. Ota vaniljatanko pois vaniljatäytteen joukosta tai siivilöi täyte. Levitä noin puolet herukoista pohjan päälle ja lisää vaniljatäyte herukoiden päälle. Lisää päälle vielä loput herukat ja paista piirakkaa 175 asteessa noin 45 minuutin ajan. 

Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Säilytä piirakka jääkaapissa, mutta nosta se hyvissä ajoin ennen tarjoilua lämpiämään huoneenlämpöön. Näin piirakan maut ovat parhaimmillaan tarjoiluhetkellä. Jos haluat lisätä vaniljan makua piirakkaan, niin voit tarjoilla piirakan raikkaan vaniljajäätelön kanssa.

Vinkki! Voit suojata piirakan pintaa paiston aikana laittamalla folion piirakan päälle. Näin piirakka kypsyy tasaisesti, ottamatta pinnalta liikaa väriä. Minä pidin folion noin 30 minuutin ajan piirakan päällä paiston aikana ja poistin sen 15 minuuttia ennen paiston loppua, koska halusin pitää piirakan vaaleana. 

Kurkkaa blogista myös tämä viime vuoden herukkapiirakka ihanalla murupinnalla!

Sekä herkullinen punaherukkamehu. Nämä kaikki voit valmistaa myös pakastetuista punaherukoista! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close