Keliakiaviikko – Gluteeniton omenapiirakka vaniljatäytteellä

Tiesitkö, että tällä viikolla (2.-8.9.) vietetään keliakiaviikkoa? 

Minä ajattelin osallistua viikkoon julkaisemalla gluteenittomia reseptejä täällä blogissa. Ensimmäisenä leivoin herkullisen omenapiirakan, jonka voi valmistaa helposti myös maidottomana, kunhan tarkistat että korvaat kaikki maitotuotteet maidottomilla versioilla. Vinkit näihin muutoksiin löydät reseptin alta. 

Käy lukemassa keliakiasta täältä. Minä olen kasannut jo aikaisemmin tänne blogiin vinkkipostauksen gluteenittomasta leivonnasta. Tuohon postaukseen olen kerännyt tärkeät huomioitavat asiat, kun valmistat gluteenittomia leivonnaisia tai vaikkapa gluteenitonta ruokaa. Tässä alla on vielä muutama tärkeä huomioitava seikka. 

Huomioi gluteenittomia tuotteita valmistaessasi, että kaikkien tuotteiden raaka-ainelistat on luettu tarkkaan läpi ennen valmistusta, jotta tuotteet ovat varmasti gluteenittomia. Lisäksi pitää varmistaa, että kaikki käytettävät astiat, mitat ja muut tarvikkeet ovat täysin puhtaita, jotta gluteenittomat raaka-aineet eivät pääse kosketuksiin gluteenin kanssa. Kolmas tärkeä asia on, että gluteenittomilla tuotteilla on omat ottimensa, jos tarjolla on myös gluteenia sisältäviä tuotteita. Nämä kaikki asiat ovat sellaisia, että ne voi jäädä helposti huomioimatta, jos valmistaa tai tarjoilee gluteenittomia tuotteita vain harvoin.

On tärkeää muistaa myös, että osalle gluteenitonta ruokavaliota noudattaville leivonnaisia ei voi edes leipoa samoissa keittiötiloissa gluteenia sisältävien leivonnaisten kanssa. Ilmoita siis aina gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, jos tiloissa leivotaan myös gluteenia sisältäviä tuotteita. 

Kurkkaa alta tämän ihanan omenapiirakan ohje! 

Löydät muuten lisää blogin gluteenittomia reseptejä täältä

Gluteeniton ja maidoton omenapiirakka

Pohja

100 g voita

1 dl mantelijauhoa

1 dl kookosjauhoa

1/2 dl tomusokeria

1 pieni kananmuna

Täyte

1 dl vaniljakreemijauhetta

1 1/2 dl maitoa

noin 4 kotimaista omenaa

Päälle

2 rkl sokeria

1 1/2 tl kanelia

Nypi kylmä voi sekä mantelijauho, kookosjauho ja tomusokeri keskenään hienoksi muruksi. Lisää joukkoon kananmuna ja työstä taikinasta tasainen. Voit valmistaa taikinan myös monitoimikoneen leikkuuterällisessä kulhossa. Pyöräytä silloin kylmä voi, jauhot ja tomusokeri muruksi ja lisää lopuksi kananmuna joukkoon.

Valmista kreemi vatkaamalla vaniljakreemijauhe nesteen kanssa tasaiseksi. Poista omenoista siemenkodat ja leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi.

Painele pohjataikina noin 18 cm vuoan pohjalle ja reunoille. Minä käytin vanhaa valurautapannua ja vuorasin sen leivinpaperilla.

Pohjataikina voi olla hieman tahmeaa, joten voit öljytä kädet tai jauhoittaa piirakan pinnan manteli- tai kookosjauhoilla, jotta taikinan paineleminen vuokaan on helpompaa. Levitä vaniljakreemi pohjan päälle ja asettele omenasiivut haluamallasi tavalla kreemin päälle. Sekoita vielä sokeri ja kaneli keskenään. Ripotele sokeri-kaneliseos omenoiden päälle.

Paista 175 asteessa noin 20-25 minuutin ajan. 

Halutessasi voit tarjoilla piirakan gluteenittoman – ja tarvittaessa maidottoman – vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. 

Maidoton versio: Korvaa voi maidottomalla margariinilla ja maito esimerkiksi kaurajuomalla (tarkista, että on gluteeniton). Muista tarkistaa, että käyttämäsi vaniljakreemijauhe on gluteenitonta ja maidotonta. 

Vinkki! Voit helpottaa taikinan käsiteltävyyttä pitämällä taikinaa jääkaapissa noin puolisen tuntia ennen vuokaan laittamista. Kylmänä taikinan saa laitettua vuokaan helpommin. 

Huom! Muista aina tarkistaa, että käyttämäsi tuotteet eivät sisällä gluteenia. Tämä on erittäin tärkeää gluteenittomassa leivonnassa. 


Jos haluat tietää lisää keliakiasta, gluteenittomasta ruokavaliosta tai keliakialiiton toiminnasta, niin kurkkaa lisää täältä. Keliakialiiton sivuilta löydät myös hyvän tuotelistauksen gluteenittomista tuotteista.

Kommentoi

  1. Agnes Agnieszka says:

    apetycznie wygląda

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Thank you!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close